Haberler

Bu günlerde hiçbir şeye yetemiyorum diye düşünüyorsanız aromaterapi ile yaşam arzunuzu desteklemeniz mümkün

Hülya Kayhan

Hülya Kayhan

Uzm.Eczacı - CEO / ART DE HUİLE
03.03.2023 05:56

Yaşama sevincimizi kaybettiğimiz ve ne yaparsak yapalım kendimizi yetersiz hissettiğimiz bu günlerde karanlık günlerden aydınlığa çıkabilmemiz için aromaterapide özellikle tarçın; ciddi duygusal kayıp veya ihanetten kaynaklanan cesaret kırıklığı ve yönelim bozukluğunun olduğu durumlarda, gerçek bir yaşam arzusunu destekleyicidir.

Ve tarçın; Çin tıbbında mide dalak meridyeni düzenleyerek yang enerji eksikliğini dengeye getirir. Bu sebeple binlerce yıldır içimizdeki iyi kötü dengesini sağlamakta tarçın yağı hem sürülür, hem koklanır.

Ardıçla beraber kullanıldığında tarçının qi yaşam enerjisini kanı ısıtarak dengelediği bilinir. Modern tıpta ise ikisi de astrenjan (dolaşım hızlandırıcı) olarak literatüre geçmiştir.

Ardıç; "ön korteks" ve "entellektüel beyin" olarak da bilinen "prefrontal korteksin" fonksiyonlarını arttırır, negatif mental ve duygusal tükenmişliklerde, derin depresyonlarda yani kısaca sadece ilkel beyin olarak da bilinen amigdalanın (kork kaç merkezi) devrede olduğu duygusal tepkiler yerine, doğru kararlar alabilmeyi ve o kararları uygulayabilme azmini ve durugörüsünü sağlayabilmek için , tarçın ile birlikte hem koklanır, hem sabit yağlar ile karıştırılarak masaj yapılır. Hem ayurvedik hem Çin tıbbına mensup iki yağ olmalarından, hem de nörolojik hızlı etkinliklerinden faydalanmak için aşağıdaki ritüelleri öneriyoruz.

* Hodan yağı içinde bulunan probiyotiklere 1 damla tarçın 1 damla ardıç eklenip içilir.

* Calendula yağı içinde bulunan probiyotiklere 1 damla ardıç 1 damla tarçın eklenip içilir.

Depresyonda olan kişilerin çoğunda D vitamini düzeyleri 20 ng/ml altındadır. D vitamini serotonin metabolizmasını düzeltir, enflamasyonu azaltır, oksidatif stres azaltır, bağırsak geçirgenliğini düzeltir ve kana karışan LPS miktarını ve bunlara bağlı oluşan depresyon bulgularınız azaltır ancak ;

Doğru yağ asitleri yoksa D vitamini sentezi yoktur.

D vitamini yağda çözünen bir vitamindir fakat unutmamamız gereken nokta;

Rafine yağlarda yağ asitleri yoktur…

Rafine yağlarda ALA yok GLA gibi çoklu doymamış yağ asitleri yoktur ama ayrıca tekli doymamış yağ asitleri, orta zincirli yağ asitleri ve uzun zincirli yağ asitleri de yoktur. Kısa zincirli yağ asitleri yani şu ara çok moda olan postbiyotikler, yani doğru sağlıklı yağ asidi yoksa, D vitamini sentezi de yoktur. Zaten bunları vücutta çeviren probiyotik bakteriler de maalesef ki yok.

D vitamini sentezinde en gerekli tüm yağ asitleri, gerçek manada soğuk sıkım asla rafine olmamış, organik ve bunu mutlaka sertifikalandırmış hodan yağında ve aynısefa yağında bolca vardır. Ayrıca D ve B vitamini, selenyum, magnezyum ve kalsiyumu, vücuda fayda sağlaması adına dönüştürecek probiyotik bakterileri de bu yağlarla mutlaka kombinleyerek kullanmak bizi depresyondan gerçek anlamda koruyacak ve çıkaracak. Bir de bu sistemi enzimatik olarak pankreastan ve detoks olarak karaciğerden, dalaktan, safradan desteklemek gerekiyor. Bunun için de en uygunu ardıç yağı ve tarçın yağıdır.

* Hodan ve aynısefa yağları içine ikişer damla ardıç ve tarçın damlatıp epifiz bezine, burun içine, vagus aktive noktalarına masaj yapılır.

* Hava yayıncının içine ardıç ve tarçın damlatılır ve bulunduğumuz ortam havalandırılır.

Bizimle dost olan her şeyin kıymetinin çok arttığı bu dönemde ruhumuzla dost, zihnimizle geçinebilen bu yüzden de beyin ve bağırsağın birbiriyle en iyi anlaşmasını sağlayan bakterileri hodan ve aynısefa yağları ile kombinleyerek yukarıda anlattıklarımdan dolayı ardıç ve tarçın ile desteklemek bu süreçte ve sonrasında hepimize uzun vadeli bir destek olacak.

Bilgiyle, sevgiyle, sağlıkla…

Uzm. Ecz. Hülya Kayhan

title