Haberler

Uü Rektörü Prof. Dr. Dilek Açıklaması

"Balkanlardan gelen öğrencilerimize özel önem veriyoruz ve öğrenci sayımızı hızla artırıyoruz"

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek, "Balkanlardan gelen öğrencilerimize özel önem veriyoruz ve öğrenci sayımızı hızla artırıyoruz" dedi.

Dilek, Uludağ Üniversitesi'nde Balkan Göçmenleri Derneği (BAL-GÖÇ) Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özkan, Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Naci Şahin ve Rumelili Sanayici ve İşadamları Derneği (RUMELİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kırcı ile biraraya geldi.

Bursa Müftü Yardımcısı Mehmet Köktaş, Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail Selimoğlu, UÜ Türk Devletleri ve Akraba Toplulukları Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM) Müdürü Prof. Dr. M. Asım Yediyıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Müfit Parlak ve Prof. Dr. İrfan Karagöz ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Aydınlı'nın da hazır bulunduğu toplantıda konuşan Dilek, tarihsel süreç içinde Balkanlar'da Türkler'e yönelik birçok olumsuzluk yaşandığına belirterek, "Onlar bizim Balkanlar'daki varlığımızın bekçileridir. Onlar için görevlerimiz vardır, vefa borcumuz vardır. Bu anlamda Balkanlardan gelen öğrencilerimize özel önem veriyoruz ve öğrenci sayımızı hızla artırıyoruz" diye konuştu.

Dilek, Balkan ülkelerinden gelen öğrencilere ilişkin önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Biz şu anda, stratejik planımız dahilinde elimizden geleni yapıyoruz. Bu yıl 300 öğrenci aldık ve bunu 500 olarak hedefliyoruz. Öncelikle yurtdışından gelen tüm öğrenciler için harç miktarlarını düşürerek Türk öğrencilerle aynı seviyeye getirdik. Bu yıl ilk kez Türkçe eğitim merkezimizi kurduk. Bir sınıf olarak başlayan bu merkez, büyüyüp gelişecek ve Türkçe'nin kurlarını belirleyeceğiz. Türkçe'nin daha iyi kullanımı için dil kurslarımız olacak. İki yıldır Bulgaristan'dan gelen Türkçe öğretmenlerini burada ağırlıyoruz. Bu, yalnızca basit bir eğitim meselesi değildir. Ülkemiz ve değerlerimiz adına milli bir görevdir.".

Karşılıklı görüş alışverişinin yapıldığı toplantıda şu görüşler ortaya çıktı:

BALKANSİAD, BAL-GÖÇ  ve RUMELİSİAD burs sayısını artırmak istiyor.

Burs dağıtımının hakkaniyetli olması için tüm burslar tek merkezde koordine edilmeli.

Balkanlarda yaşayan gençlere eğitim alanı ve meslek seçiminde koçluk yapılabilir.

Uludağ Üniversitesi, Balkan ülkelerinde tanıtım yaparak gençlere ulaşabilir.

Türkiye'de Balkanlarla ilgili 77 dernek faaliyette. Resmi kurumlar ve sivil toplum örgütleri, güçlerini ve tecrübelerini her alanda birleştirmeli ve Balkanlara bir koordinasyon dahilinde hizmet vermeli. Bu konuda çalıştay düzenlenmeli.

Türkiye'de eğitim gören öğrenciler için yapılması düşünülen şeyler koordine edilerek yapılmalı.

Balkanlı öğrencilerin birbiriyle ve Türkiye'deki öğrencilerle kaynaşması için koordineli etkinlikler düzenlenmeli.

Balkanlı öğrencilerle birebir ilgilenilmesi için Türk ailelere zaman zaman konuk edilmeleri, suiistimale fırsat vermeden organize edilmeli.

Özellikle Bulgaristan'da Türkçe konusunda resmi olmayan bir engelleme mevcut ve aileler çocuklarının iyi Türkçe öğrenmesi konusunda bilinçlendirilmeli.

Balkanlarda yaşayan Türkleri, Arap misyonerlere emanet etmek yerine Türkiye kökenli din eğitimi verilmeli.

7 Şubat 2014 tarihinde Bursa'da Balkan Ekonomi Zirvesi yapılacak. Bu zirve iyi değerlendirilmeli.

İşadamlarının Balkan ziyaretlerine, eğitim kurumları da eklenmeli ve orada tanıtım yapılmalı.

Balkanlarda yaşayanların maddi sıkıntılar içinde yaşarken bir kültürü yaşatma mücadelesi de verdikleri göz önünde tutularak, Türkiye'de küçük olan yardımların bile orada çok makbul olduğu unutulmamalı.

Balkanlar ve Orta Asya'yı kapsayan bir müzik araştırması yapılarak, ruhları besleyen ortak tınılar tesbit edilmeli.

Balkanlardaki üniversitelerle eğitim-işbirliği anlaşmaları artırılmalı.

Balkanlardan gelen öğrencilerin eğitim sonrası ilişkilerinin sürdürülebilir olması için kurumsal yapılara ihtiyaç var. - Bursa

Kaynak: AA / Yerel

Uludağ Üniversitesi Kamil Dilek Türkiye Yerel Haberler

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Bakmadan Geçme

18 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Fury Usyk maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda 2024? #129351 18 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Yeni Angola Büyükelçisi Muhammet Mustafa Çelik kimdir? Muhammet Mustafa Çelik hayatı ve biyografisi nedir? 18 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! 18 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 18 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #9889 #127919 18 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 18 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 18 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 18 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Adana Demirspor UEFA'dan neden ceza aldı, Avrupa'dan men mi edildi? Galatasaray Fenerbahçe tek maç satın alma var mı, GS FB tek maç nasıl alınır? #9917 #128250
Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title