Haberler

Söke'de Menderes Taşkını Masaya Yatırıldı

Söke Ovası'nda aşırı yağışlarla meydana gelen taşkınlar düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.

Söke Ovası'nda aşırı yağışlarla meydana gelen taşkınlar düzenlenen toplantıda masaya yatırıldı.

Toplantıya Söke İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer, Söke Belediye ve Söke Ovası Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi başta olmak üzere; DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Ertürk, İşletme Bakım Şube Müdürü Adnan Eken, DSİ 211. Şube Müdürü Gürbüz Atilla Aydınoğlu, Güllübahçe Belediye Başkanı Yusuf Toptay, Söke Ziraat Odası yöneticileri, köy muhtarları ve davetliler katıldı. Toplantı Söke Ziraat Odası Konferans Salonunda gerçekleşti.

Toplantıda konuşan DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız; "Büyük Menderes Nehri hakikaten önemli bir nehir. Yaklaşık 25 Bin Km2 olmak üzere çok geniş bir havzası var. Gördük ki; çok uzun yıllardan bu yana havzada taşkınlar yaşanmakta ve çiftçilerimiz oldukça sıkıntı yaşamışlar. Devletimiz imkanları ölçüsünde 30'lu, 40'lı yıllardan bu yana bir çalışma içerisine girmiş. Taşkın koruma amaçlı birçok sedde yapılmış. Kemer Barajı 1950'li yılarda hizmete girmiş. Adıgüzel Barajı ve son yıllarda Çine Barajı, İkizdere Barajı, Karacasu ve Yaylakavak Barajları hizmete girmiş. Enerji üretiminin yanında taşkın koruma bakımından çok önemli mesafeler alınmış" dedi.

"HAVZADA EN YOĞUN YAĞIŞ SÖKE'YE DÜŞTÜ"

DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız son üç ayın yağış miktarları ve barajların doluluk oranları ile bırakılan su miktarlarıyla ilgili bilgi verdi. Kaya Yıldız; "Aydın'da son üç ayın ortalamasına bakıldığında 160-170 milimetre yağış alınmış. Söke İlçe merkezinde Aralık ayında 247, Ocak ayında 313 milimetreküp, Şubat ayında ise 295 milimetre olmak üzere son üç ayda toplam 755 milimetre yağış olmuş. Bunun ortalaması ise 3 ayda 390 milimetre yağış. Uzun yıllar ortalamasında 390 milimetreyken Söke'ye sadece son üç ayda 755 milimetre yağış düşmüş. Tabi sadece Söke'ye değil, biz havzaya bakıyoruz. Söke'deki taşkında sadece Söke'ye düşen yağış değil, havzada toplanan sular da etkili. Doluluk oranları Çine Barajında % 96, Kemer % 96, Topçam Barajında %93, Yaylakavak Barajında % 73'e ulaşan doluluk oranları nedeniyle baraj işletme programlarımızın doğrultusunda zorunlu olarak su bırakmaktayız. Şu anda Çine Barajından saniyede 35 m3, Kemer Barajından da saniyede 100 m3 su kontrollü olarak bırakılıyor" dedi.

"HEDEF YATAK ISLAHINI TAMAMLAMAK"

Konuşmasında taşkınların önemli nedenlerinden birinin Büyük Menderes Nehrinin yatak temizliği projesinin henüz tamamlanmamış olmasından da kaynaklandığına dikkat çeken DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız; "2003 yılında başlayan ıslah çalışmalarında son olarak Çine Köprüsü-Koçarlı Yeniköy Köprüsü arasındaki nehir yatağı temizlendi. Mevsim şartlarında projeyi ara vermek zorunda kaldık. Hedefimiz geri kalan bölgede ıslah çalışmalarını bir an önce tamamlayarak Ege Denizine kadar Büyük Menderes Nehrini rahatlatmak" dedi.

"İKİNCİ TAHLİYE KANALI ÖNERİSİ"

Toplantıda bir konuşma yapan Söke Belediye ve Sulama Birliği Başkanı Necdet Özekmekçi; taşkın sıkıntısının gelecekte sorun olmaktan çıkarılması için yeni bir tahliye kanalı önerisinde bulundu. Başkan Özekmekçi; "Söke Ovasında bizler tarih boyunca bu taşkınlardan kurtulamadık. Ovamızın bir yandan Büyük Menderes Havzanın en sonunda olması, bir yandan da kot farkı, bir yandan Menderesin çok kıvrımlı bir yatağa sahip olması her kış taşkınlara neden olmakta. Kısa vadede yapılacak çok fazla bir şey yok. Ovamızı taşkından kurtaracak proje Bağarası Köprüsünden, Ege Denizine ikinci bir alternatif nehir yatağının açılması olacaktır" dedi.

Toplantı soru-cevap bölümü ile son buldu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Necdet Özekmekçi Söke Ovası Çine Yerel Haberler

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Bakmadan Geçme

Bulgaristan bayan voleybol milli takım kadrosu ve İnstagram hesapları ne 2024? #129342 Dallas Mavericks OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Panathinaikos Aris maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Panathinaikos Aris maçı şifresiz mi? Torino Milan maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Torino Milan maçı şifresiz mi? Kayserispor Konyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Kayserispor Konyaspor maçı şifresiz mi? Başakşehir Trabzonspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Başakşehir Trabzonspor maçı şifresiz mi? Gaziantep FK Fatih Karagümrük maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Gaziantep FK Fatih Karagümrük maçı şifresiz mi? Samsunspor Alanyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor Alanyaspor maçı şifresiz mi? Ç.Rizespor Kasımpaşa maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Ç.Rizespor Kasımpaşa maçı şifresiz mi? Ankaragücü Pendikspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Ankaragücü Pendikspor maçı şifresiz mi? Beşiktaş Hatayspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Beşiktaş Hatayspor maçı şifresiz mi? Bayer Leverkusen Augsburg maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Bayer Leverkusen Augsburg maçı şifresiz mi? Hoffenheim vs Bayern Münih maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Hoffenheim vs Bayern Münih maçı şifresiz mi? B.Dortmund Darmstadt 98 maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? B.Dortmund Darmstadt 98 maçı şifresiz mi? Werder Bremen Bochum maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Werder Bremen Bochum maçı şifresiz mi?
Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title