Haberler

Pamuğun Geleceği Söke'de Masaya Yatırıldı

Söke'de düzenlenen toplantıda Ege Bölgesi'nde pamuğun geleceği ve 2012 pamuk sezonundan beklentiler masaya yatırıldı.

Söke'de düzenlenen toplantıda Ege Bölgesi'nde pamuğun geleceği ve 2012 pamuk sezonundan beklentiler masaya yatırıldı.

Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı M. Beliğ Azbazdar konuşmacı olarak yer aldı.

Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, İlçe tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Ali Körlü, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Menemen Ziraat Odası Başkanı Metin Karagöl, Güllübahçe Belediye Başkanı Yusuf Toptay, CHP İlçe Başkanı Av. Osman Ünsal, TARİŞ Bölge ve Söke Kooperatifi yöneticileri ve çok sayıda üretici katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını Söke Ziraat Odası Meclis Başkanı Kemal Göven yaptı. Piyasalardaki pamuk fiyatlarının kendilerini üzdüğünü ifade eden Kemal Göven; girdi maliyetlerinin sıkıntı yaşattığını belirterek, son dönemde mazota yapılan zamma değindi. Maliyetin dekarda 795-800 TL olduğunu hatırlatan Ziraat Odası Meclis Başkanı Kemal Göven; maliyetlerin bu gidişle dekarda 805-810 TL'yi göreceğini söyledi.

"MÜCADELE GÜCÜMÜZÜ KAYBETTİK"

Pamuk sektörünün birbirini suçlayarak bir yere varamayacağını ve sektörde bulunan herkesin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini dile getiren Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık; tarım sektörünün mücadele gücünü kaybettiğini söyledi. Üreticilerin ve tarımsal kuruluşların mücadeleci gücünü uzun yıllardır bir kenara bıraktığının altını çizen Bertan Balçık; "Piyasadan, hükümetten ne gelecek diye bekliyoruz. Bu yaptığımız en büyük hata. Yukarısı herşeyi güllük gülistanlık zannediyor. Üretici temsilcileri anlatıyor da tabandan hareket şart. İçinde bulunulan şartların zorluğunu anlatmamız lazım" dedi.

Ege Bölgesi pamuğunun yüzde 50'sini Söke'nin üretiiğini ve Söke üreticisinin diğer bölgelere göre biraz şanslı olduğunu dile getiren Bertan Balçık; "Söke'de TARİŞ dahil 28 alıcı yani açık Pazar ve rekabet ortamı var. Pamuğun satılmama gibi bir durumu yok" dedi.

Çırçırcı tarafından iplikçiye emanete gönderilen pamukların, kozaklı toplanan pamukların, satıcı olarak borsada etkin olunamayışının, iplikçi ve çırçırcı arasındaki simsarların aynı kişiler oluşunun yaşanan sıkıntılar olduğunu belirten Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık; TARİŞ'in devrede olması gerektiğini vurguladı. Dünya pamuk piyasaları ile ilgili bilgi de veren Bertan Balçık; Türk pamuk üretiminin, dünya pamuğu ile rekabet gücünün olmadığını söyledi. Pamuk üreticilerinin sadece fiyata takılı kalmaması gerektiğini dile getiren Balçık; maliyetler konusunda çok ciddi çalışmalar yapılması gerektiğine dikkat çekti.

"DEVLETE ÖDENEN İLE DEVLETTEN ALINAN ARASINDAKİ FARK BÜYÜK"

Pamuk tarım sektöründe olumlu hava, neşe ve moralin olmadığını, ızdıraplı bir yılın pamuk üreticisini beklediğini belirten Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz; pamuk üreticisinin sadece primlerle işin altından kalkmasının zor olduğunu söyledi. Bakanlığın pamuk üreticisine 1 milyar 100 milyon TL dağıttığını söylediğini belirten Barış Kocagöz; "Bu miktar kilogramda 70 kuruş demektir. Ama üreticinin eline bu geçmiyor. Maliyette çok büyük dertlerimiz var. Tarım Bakanlığını bu konuda ikna etmemiz lazım. Mazot fiyatları ortada" dedi. Tarım kesiminin yaklaşık 60 milyon litre mazot kullandığını belirten Barış Kocagöz; "Kullandığımız mazottan 8 milyar TL ÖTV ve KDV yine devlete ödeniyor. Devletten aldığımız ise 1 milyar 100 milyon TL. Aradaki bu dengesizliğin giderilmesi lazım. ABD'deki sulama ile bizim sulama maliyetlerimiz arasında 4-4.5 kat fark var" diye konuştu.

Lisanslı depoculuk hakkında bilgi veren Barış Kocagöz, ELİDAŞ'ın Ekim ayı sonuna kadar hizmete gireceğini belirterek, üreticilerin lisanslı depoculuğa yönelmelerini ve sahip çıkmalarını istedi.

"ÜRETİYORUZ AMA PAMUK İTHALATINDA İKİNCİ SIRADAYIZ"

Toplantının diğer konuşmacısı TARİŞ Pamuk Birliği Başkanı M. Beliğ Azbazdar konuşmasında Türkiye'nin üretici olmasına rağmen dünyada Çin'den sonra ithalatçı sıralamaında ikinci ülke konumunda olduğunu söyledi. Geçen yıla göre Türkiye'de pamuk ekim alanlarının yüzde 25-30 azaldığına dikkat çeken Azbazdar; "Türkiye pamuktan uzaklaşsın, pamuk piyasası ve pazarı tamamen başkalarına kalsın isteniyor. Üretme kabiliyetimiz olmasına rağmen dünyada ikinci ithalatçıyız" dedi.

Lisanslı depoculuğun pamuk üreticilerine kar ettirecek bir sistem olduğunu belirten M. Beliğ Azbazdar; "KDV muafiyeti var. İplikçi ve üreticilere sağlanan KDV muafiyeti üreticilerinin pamuğunu yüzde 4 daha fazlasına satmasının önünü açabilir. TARİŞ olarak bizde lisanslı depoculuğu destekliyoruz. TARİŞ batmıyor ve asla batmayacak. TARİŞ olmazsa pamuk olmaz" diye konuştu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Aydın İzmir Söke Ege Yerel Haberler

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Bakmadan Geçme

Bulgaristan bayan voleybol milli takım kadrosu ve İnstagram hesapları ne 2024? #129342 Dallas Mavericks OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! #127936 Panathinaikos Aris maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Panathinaikos Aris maçı şifresiz mi? Torino Milan maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Torino Milan maçı şifresiz mi? Kayserispor Konyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Kayserispor Konyaspor maçı şifresiz mi? #9917 Başakşehir Trabzonspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Başakşehir Trabzonspor maçı şifresiz mi? Gaziantep FK Fatih Karagümrük maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Gaziantep FK Fatih Karagümrük maçı şifresiz mi? Samsunspor Alanyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor Alanyaspor maçı şifresiz mi? #9917 Ç.Rizespor Kasımpaşa maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Ç.Rizespor Kasımpaşa maçı şifresiz mi? Ankaragücü Pendikspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Ankaragücü Pendikspor maçı şifresiz mi? Beşiktaş Hatayspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Beşiktaş Hatayspor maçı şifresiz mi? Bayer Leverkusen Augsburg maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Bayer Leverkusen Augsburg maçı şifresiz mi? Hoffenheim vs Bayern Münih maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Hoffenheim vs Bayern Münih maçı şifresiz mi? B.Dortmund Darmstadt 98 maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? B.Dortmund Darmstadt 98 maçı şifresiz mi? Werder Bremen Bochum maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Werder Bremen Bochum maçı şifresiz mi?
Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title