Haberler

Kütahya'nın Beldeleri Arasında İlk Arıtma Tesisi Öreylerde

Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Öreyler beldesinde inşaatına geçen yıl başlanan günde 300 ton su arıtma kapasiteli tesis açılışı için gün sayıyor.

Kütahya'nın Simav ilçesine bağlı Öreyler beldesinde inşaatına geçen yıl başlanan günde 300 ton su arıtma kapasiteli tesis açılışı için gün sayıyor.

400 haneli Öreyler beldesinin MHP'li Belediye Başkanı Özden Akçay, 220 bin liraya inşa edilen çevreci tesisin bedelinin yarısının Çevre Bakanlığından hibe olarak, yarısının da belediyenin öz kaynaklarından karşılandığını bildirdi.

Başkan Akçay, günde ortalama 300 ton civarında su arıtma kapasiteli tesisin hizmete açılması için baharın gelmesini beklediklerini bildirdi. Tesiste arıtılarak temiz hale getirilecek su ile bölgedeki 400 dönüm tarım alanının sulanacağını dile getiren Başkan Akçay, proje kapsamında çevresel etkiye çok büyük katkı sağlayacaklarını söyledi.

Başkan Akçay, "Arıtacağımız günlük 300 ton civarındaki temiz suyu tesisin hemen yanı başından geçen Öreyler Çayına bırakacağız. Buradan da vatandaşlarımız arazilerini sulayacak. Öreyler Çayımız şu andaki konumu itibariyle maalesef tüm bölgenin kanalizasyonu taşıyan açık kanal durumunda. Hem Çayımızı temizleyeceğiz, hem de temiz su ile vatandaşlarımız bölgedeki 400 dönüm civarındaki arazisini arıtılmış temiz su ile sulayacak. Ayrıca Çaysimav Çayı biraz daha ileride Simav Çayına karışıyor. Böylece Öreyler Çayının aktığı Simav Çayı'da büyük bir kirlilikten kurtulmuş olacak" şeklinde konuştu.

ARITILACAK SU ÖREYLER ÇAYINA HAYAT VERECEK

Beldesinin atık sularının doğrudan Öreyler Çayına boşaltıldığını ifade eden Başkan Akçay, "Beldemize yakın bir yerden geçen Öreyler Çayı bölgenin tüm kanalizasyonunu taşıyan açık kanal durumunda. Arıtma Tesisimizin devreye germesiyle arıtılan sudan birinci ve ikinci kalitede su elde edilmeye başlanacak. Modern teknoloji ile arıtılıp temiz hale getirilen su ise Öreyler Çayına verilerek, suyun kalitesinin artması sağlanacak. Böylece Öreyler Çayının aktığı Simav Çayı'da büyük bir kirlilikten kurtulmuş olacak" dedi.

MİNİ ÖLÇEKLİ TESİSİN ARITIM AŞAMALARI

Öreyler beldesinin atık suları, yağmur kanallarından farklı, ayrık kanal sistemiyle toplanarak Öreyler merasındaki tesise taşınıyor. Gelen atık su kaba ve ince ızgaralar ile kum tutucularından oluşan ön arıtma ünitesinden geçtikten sonra, yüzen ve askıdaki katı maddeler bertaraf ediliyor. Aktif çamurdan ayrışıp temizlenmiş olarak Öreğler çayına verildikten sonra vatandaşlar tarım alanlarını sulayacak.

Köy halkından Rafet Yoldaş (70),"Arıtma tesisi sayesinde bölgede bulunan 400-500 dönüm tarım alanı temiz su ile sulanacak. Geleceğimizi kurtaran başkanımıza teşekkür ediyoruz" dedi.

Mikail Öktem (46), "Kütahya'nın beldeleri arasında ilk arıtma tesisinin beldemizde olmasının onur ve gururunu yaşıyoruz. Bize temizlenmiş ve arıtılmış su ile sağlıklı ürünler yetiştirme olanağı sağlayan başkanımıza teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Neslihan Okur (56) isimli ev hanımı, "Var mı bizim başkanımız gibi çevreci. Kimsenin aklına gelmeyen arıtma tesisi bizim başkanımızın aklına geldi. Allah yolunu da bahtını da açık etsin" dedi.

Neşe Turan (61), "Arıtma tesisimizin açılışını sabırsızlıkla bekliyoruz. Yıllardır evsel atıklar yüzünden kirlenmiş çayımızın suyunu kullanarak ürün yetiştiriyorduk. Şimdi kurulan arıtma tesisimizin temizlediği temiz su ile sebze ve meyve yetiştirip gönül rahatlığı ile tüketebileceğiz. Allah kendisinden razı olsun. Başkanımız hem gariban dostu, hem de çevre dostudur" diye konuştu. - KÜTAHYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Öreyler Kütahya Akçay Simav Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 6 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Kabine toplantısı ne zaman? Kabine Toplantısı saat kaçta başlayacak? ÖĞRETMEN ATAMA TAKVİMİ! MEB Öğretmen kadro ve branş dağılımı belli oldu mu, kaç bin atama yapılacak? Bahar dizisi Dora kim, gerçek adı ne? Yasemin Kay Allen kimdir, kaç yaşında? Mahmut Tanal kimdir? Halk Tv konuğu Mahmut Tanal kaç yaşında, nereli? Mahmut Tanal biyografisi! BAHAR 12. Bölüm yayınlanmayacak mı? Bahar yeni bölüm fragmanı neden yok? 11 yaşındaki öğrencisini istismar eden 24 yaşındaki kadın öğretmen kimdir? Olay nerede oldu? Bahar 12. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 6 Mayıs Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki! Kurban Bayramına kaç gün kaldı? 2024 Kurban Bayramı tatili ne zaman, kaç gün? 6 Mayıs 2024 Pazartesi TV YAYIN AKIŞI: Televizyonda bugün neler var? Kanal D, Star TV, ATV, Show TV, TRT1, NOW TV Hıdırellez nedir, ne zaman kutlanır? Hıdırellez dilekleri nasıl yapılır, hangi dualar okunur? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 6 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Kar yağışı Mayıs ayında olacak mı? Bu hafta kar yağacak mı? Meteoroloji'den 11 şehir için kar uyarısı! İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024! İstanbul baraj doluluk oranı nedir? Baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? A101 AKTÜEL KATALOĞU 7-9 MAYIS | A101'e gelen ürünler! A101 bu hafta katalog ürünleri neler? A101 fiyat listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title