Haberler

Erciş'teki "Ağaç Katliamı" İddiası

Kaymakam Baran."Bizim amacımız yeşili, doğayı yok etmek değildir."

Erciş Kaymakamı Barboros Baran, ilçeye bağlı Çatakdibi köyündeki "ağaç katliamı" iddiasına ilişkin, "Bizim amacımız yeşili, doğayı yok etmek değildir. Tek gayemiz, 63 ailemizi ağır hasarlı evlerinden alıp depreme dayanıklı konutlarına yerleştirmektir" dedi.

Baran, Çatakdibi köyünde deprem konutlarının yapılacağı hazine arazisinde hak iddia eden İnci ailesi ve inşa edilecek konutlarda hak sahibi 63 ailenin temsilcileriyle Kaymakamlık Toplantı Salonunda bir araya geldi.

İnci ailesinin fertlerini ve hak sahiplerini dinleyen Baran, "Bizim amacımız yeşili, doğayı yok etmek değildir. Tek gayemiz, 63 ailemizi ağır hasarlı evlerinden alıp depreme dayanıklı konutlarına yerleştirmektir. Biz bir deprem yaşadık. Bizim başka bir yerle mukayese edilecek durumumuz yok" diye konuştu.

Baran, şunları söyledi:

"Çatakdibi köyümüzde 63 ailemiz ağır hasarlı evlerinde oturuyor. İlçemizde depremler devam ediyor. Şimdi biz bu insanlara konutlarının yapımına başlamaları için bir çözüm üretmezsek Allah korusun bir can kaybı olursa bunun hesabını kim öder? Milyarlarca ağacı verseniz bir tek canı geri getirebilir mi? Bu alandaki ağaçların kesilmemesi için alternatif yollar aradık. Köydeki mera ve hazine arazisi içinde AFAD mühendislerimizin yaptığı zemin etüt ve afetsellik incelemeleri neticesinde konut yapımına en uygun arazi burası tespit edildi."

Alternatif yollarla ilgili fikirlere açık olduğunu belirten Baran, İnci ailesi temsilcisine, köyde deprem konutlarının yapılabileceği başka bir yer bulması karşılığında arazi takasına gidilebileceğini ifade etti.

Evi ağır hasarlı olan vatandaşlar ise köy dışında konut yapılması önerisini reddetti. Evi ağır hasarlı olan ailelerin ikametlerinin bulunduğu alanlara konut yapılması önerisine cevap veren Kaymakam Baran, şunları kaydetti:

"Tapusu hisseli olan arazilerde 7269 sayılı kanunun maddeleri gereğince hisse sorunu çözülmeden ev yapılamaz. Çatakdibi köyümüzde toplam 68 hak sahibi ailemiz var. Bunlardan beşinin tapusunda ve zemin etüt çalışmalarında herhangi bir sorun olmadığı için konutlarını kendi evlerinin yerinde yapıyor ama diğer 63 ailemizin tapusu hisseli olduğu için konut yapamıyorlar. Eğer bu konuda tapu hissedarları muvafakat sağlarlarsa, bunu bize yazılı olarak belgelesinler. Biz de zemin etüt çalışmalarımızı başlatalım."

İnci ailesinin, köy krokisini alıp inceleme yapma isteğini de değerlendiren Baran, krokinin aileye verilmesi için ilgili birimlere talimat verdi.

Toplantıya, köy muhtarı Şerafettin Uçar, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Atilla Köse, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Nedim Çelik, ziraat mühendisleri Engin Özen ve Arzu Esin de katıldı. - Van

Kaynak: AA / Yerel

Barboros Baran Erciş Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title