Haberler

Dha Adana Bürosu Bölge Haberleri

(13.11.TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Nazım Biçer, kentsel dönüşüm projelerinin keyfiyetten ve ranttan uzak, bilimsel temelde ele alınmasını istediklerini söyledi.)

(13.11.2012, FOTOĞRAF)

////////////

TMMOB, Adana'da kentsel dönüşümü konuşacak

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Nazım Biçer, kentsel dönüşüm projelerinin keyfiyetten ve ranttan uzak, bilimsel temelde ele alınmasını istediklerini söyledi. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde, oda temsilcileri ile birlikte basın açıklaması yapan Biçer, Adana'yı ilgilendiren kentsel dönüşüm projelerini, 16 Kasım'da Seyhan Oteli'nde eski Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın'ın da katılımıyla düzenlenecek 'Yerel Yönetimler ve Kentsel Dönüşüm' konulu panelde tartışmaya açacaklarını belirtti. Biçer, "Çarpık kentleşme ve sağlıksız yapılaşma konusunda sicili bozuk olan, yapı stokunun mevcut durumu içler acısı halde bulunan Adana'nın, kentsel dönüşüm sürecinin başlayacağı illerinden biri olacağı kesindir. Bu nedenle, kentsel dönüşüm projelerine dönük itirazın bugünden dile getirilmesi, gelecekte yaşanması olası sorunlar noktasında TMMOB'nin elini rahatlatacaktır" dedi.

'KENTSEL DÖNÜŞÜM RANTTAN UZAK OLSUN'

Türkiye'de en önemli sorunlardan birinin sağlıksız yapılaşma ve çarpık kentleşme olduğunu belirten

Biçer şöyle konuştu:

"TMMOB sağlıksız yapılaşma ve çarpık kentleşmenin, bir deprem ülkesi olan Türkiye'nin önemli sorunu olduğunu düşünmekte, bu bağlamda, yapı stokunun yenilenmesi, güçlendirilmesi noktasında vakit geçirilmeden adım atılmasını talep etmektedir. TMMOB, kentsel dönüşüm projelerinin keyfiyetten uzak, bilimsel temelde oluşturulacak bir program çerçevesinde ele alınmasını, mağduriyete yol açmadan, toplumsal, sosyal yönlerinin gözetilerek yaşama geçirilmesini savunmaktadır. TMMOB'nin üzerinde ısrarla durduğu nokta, bu projelerin ranttan uzak tutulması, dönüşüm projeleri ile açığa çıkacak kentsel değerlerin kentlilerin kullanımına sunulmasıdır. Ne yazık ki bugünden görünen, kentsel değerlerin ulusal, uluslararası sermaye gruplarına peşkeş çekileceği doğrultusundadır ki, TMMOB, mesleki bilgisine dayanarak ve bütün hukuki yolları kullanarak bu sürece itirazını gerçekleştirmektedir. Bu sorunları 16 Kasım'da eski Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Murat Karayalçın'ın da katılacağı panelde tartışacağız."

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, (DHA)

(13.11.2012/FOTOĞRAF)

//////////

'İskenderun güvercini marka olsun'

DÜNYADA nesli tükenmekte olan ve adını İskenderun'dan alan 'İskenderun güvercini'nin marka olması için çalışma başlatıldı. İskenderun güvercininin markalaşması ve aynı zamanda kentte bir barış adası kurulmasını öngören proje bir sunumla Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz'a anlatıldı. Konuyla ilgili sunum Vali Lekesiz'in İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası'nı (İTSO) ziyaretinde yapıldı.

İTSO Genel Sekreteri Halil İbrahim Kocadölü, yaptığı konuşmada dünyada nesli tükenmekte olan ve adını İskenderun'dan alan güvercinin şehrin tanıtım ve turizmine önemli katkı sağlayacağını söyledi.

İTSO Genel Sekreteri, projenin hayata geçirilmesi ile İskenderun'un barış ve güvercin ile anılacağını vurgulayarak "Hatay'a gelen turistlerin İskenderun'a da gelmesi için bir sebep gerekmektedir. Bu sebep, dünyanın en büyük canlı güvercin koleksiyonunu barındıran 'barış adası' olacaktır. Amacımız barış adasında her çeşit güvercinlerin yanı sıra deniz şehri İskenderun'a çok amaçlı bir de akvaryum kurulmasıdır. Belediyemizin göstereceği yer ile projenin hayata geçirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.

VALİ LEKESİZ 'OLUMLU' BULDU

Hatay Valisi M.Celalettin Lekesiz ise 'İskenderun güvercini'nin markalaşması ve kentte kurulacak barış adasının önemli bir proje olduğunu ifade ederek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Şehrin dinamikleri oturup tartışmalı ve bu projeyi olgunlaştırmalı, İskenderun güvercininin İskenderun'u temsil eder hale getirilmesinin büyük fayda getireceğini düşünüyorum. İskenderun güvercini logosu görüldüğünde İskenderun'un akla gelmesi için bu projeyi olgunlaştırmakta fayda var. Son derece olumlu bir proje."

Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),(DHA)

(13.11.2012 FOTOĞRAFLI)

/////////

Mecliste 'performans' gerginliği

ADANA Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısına 2013 yılı performans programı damgasını vurdu.

Performans programının meclise 92 milyon borçlanma ile sunulması, bazı meclis üyelerinin tepkisine yol açtı. AK Partili Hayri Haköver'in 92 milyon liralık borçlanmanın performans programından çıkarılarak kabul edilmesi teklifi oy çokluğuyla kabul edilince, Meclisteki gerginlik tırmandı. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Halil Tüm oturuma 5 dakika ara verdi. Aranın ardından yeniden ele alınan madde bir kez daha oylandı. Bu kez MHP Grup Başkan Vekili Asaf Ender Uslu'nun komisyon kararının aynen kabulü teklifi 10'a karşılık 13 oyla kabul edildi.

Can KÜÇÜKÖZKAN/ADANA, (DHA)

(13.11.2012, FOTOĞRAFLI)

///////////

Kılıç: Iraklılar ticaret için can atıyor

TÜRKİYE-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TISİAD) Başkanı Nevaf Kılıç, Iraklı işadamlarının Türkiye ile ticareti artırmak istediklerini söyledi. Aralık ayında düzenleyecekleri 'Irak İş Gezisi' öncesi bu ülkeye giderek bir dizi ön görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Kılıç "Iraklılar ticareti arttırmak için can atıyor" dedi.

TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, Başkan Yardımcıları Cavidan Demirağ, Can Erkan Gençay ve Serhat Yüce ile Halil Coşkun'dan oluşan heyetle Irak'a yaptıkarı ziyareti değerlendirdi. Erbil Başkonsolosu Mehmet Aydın Selcen ile görüştüklerini ve olumlu mesajlar aldıklarını belirten Kılıç, daha sonra Erbil Ticaret Ataşesi Sayer Erbil'den bilgi aldıklarını kaydetti. Erbil Ticaret ve Sanayi Odasıı Başkanı Dara Jalil Al Kayat tarafından da sıcak karşılandıklarını anlatan Kılıç, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Başkan Dara Jalil Al Kayat, TISİAD yönetimini Irak'ta görmekten memnun olduklarını söyledi. Ticaretin dostluğu geliştireceğini, dostluğun da bağları güçlendireceğini belirtti. TISİAD'a Kuzey Irak'ta her türlü desteği vermeye hazır olduklarını, işbirliği yapmak için daha fazla bir araya gelmek, proje üretmek istediklerini söyledi. Kuzey Irak'ta Türk ürünlerinin kaliteli oldukları düşüncesiyle öncelikle tercih edildiğini, hatta bazı ülkelerin ürünlerini daha çok satabilmek için üzerlerine Türk markası yerleştirdiklerini anlattı."

TISİAD Başkanı Kılıç, temasları sırasında, Kuzey Irak'ta, Türk TIR'larının en fazla kullandığı güzergahta yer alan Erbil-Zaho otobanının bir an önce yapılması, Zaho-Duhok arasında yapılan otobanın çalışmasının da hızlanması yolundaki beklentilerini ilettiklerini belirtti. Erbil Müteahhitler Birliği, Irak İşadamları Derneği ve Duhok Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri ile de görüştüklerini vurgulayan Kılıç, bu ülkedeki işadamlarının her alanda işbirliği yapmak arzusunda olduklarını sözlerine ekledi.

MERSİN, (DHA)

(13.11.2012, FOTOĞRAFLI)

//////////////

Ustaya meslek hizmet ödülü

MERSİN'de Toros Rotary Kulübü, bu yıl Meslek Hizmet ödülünü, ünlü halk ozanı Devlet Sanatçısı Musa Eroğlu'na verdi.

Hilton Otel'deki ödül törenine Musa Eroğlu, Rotary 2430'uncu Bölge Dönem Guvarnörü Murat Öz, Mersin Rotary Kulübü Başkanı Taner Gürağaç, Toros Rotary Kulüp Başkanı Devrim Tuncer Doğan ile çok sayıda davetli katıldı. Törende bir konuşma yapan Kulüp Başkanı Devrim Tuncer Doğan, Rotary'nin bir meslek ve hizmet örgütü olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Musa Eroğlu, meslek hayatınız boyunca yaptığınız çalışmalar ile hem meslektaşlarınıza hem de bizlere örnek oldunuz. Çalışmalarınızla meslekte yüksek ahlaki standartların yaygınlaşmasını teşvik ediyor ve özellikle genç meslek sahiplerini yüreklendirerek onlarında yararlı çalışmalar yapması için önder oluyorsunuz. Toros Rotary Kulübü olarak iş ve meslek onurunuza gösterdiğiniz bu ışığı ve hizmet idealimizi yücelten bu katkınızı şükranla anıyor ve Rotary Meslek Hizmet Ödülü ile bu onuru gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz."

2430'uncu Bölge Dönem Guvarnörü Murat Öz'den ödülünü alan Musa Eroğlu ise "İnsanların zaman zaman kendi ruhunda kendini tatmin etmesi, kendi ruhu ile baş başa kalması gibi bir ortam oluşur. Bu da elit ve milli insanların, meseleye derinden tabandan tavana bakması, geniş çaplı düşünen insanların işidir. Onun için bu ödüle nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum" diye konuştu. Eroğlu, konuşmasının ardından bağlaması ile mini bir konser verdi.

Mustafa ERCAN / MERSİN, (DHA)

(13.11.20912 FOTOĞRAF)

//////////////////////////

AGİAD Başkanı Gülcan, OKÜ'nün konuğu oldu

OSMANİYE Korkut Ata Üniversitesi'nin (OKÜ) gelenekselleşen İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Günleri, Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Tamer Gülcan'ı ağırladı. AGİAD Başkanı Gülcan, Alper Akınoğlu Amfisi'nde "Çukurova Bölgesinde Yapılması Planlanan Yatırım Projelerinin Sosyoekonomik Boyutları ve Etkileri"ni anlattı.

Tamer Gülcan, konuşmasında, bölgeyi Ortadoğu ve Avrupa'nın Türkiye'deki köprüsü olarak tanımlarken, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin su potansiyeline, bölgedeki hava, deniz, demiryolu ve otoyol ağlarına dikkat çekti. İyi yatırımların yapılabilmesi için liman, otoyol ve tren yolu ağının iyi kurulmasının önemli olduğunu belirten Gülcan, Çukurova yöresinde sanayi kültürünün geliştiğini kaydetti. Gülcan, şöyle devam etti:

"Enerjiye büyük önem vermemiz gerekiyor. Bu bölge önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde büyük bir yatırım yapma hazırlığında. Osmaniye çok kısa sürede örnek yapılanması ile birlikte farklı işler yapabilecek konuma gelecek. Bu durum iş sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Bu bölgede yapılacak yatırımların başında, Türkiye'nin Tatil Bölgesi olarak nitelendirilecek turizm çalışmaları yer alacak."

Gülycan, program sonunda öğrenciler ve konuklardan gelen soruları yanıtladı.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

(13.11.2012 FOTOĞRAFLI)

//////////

Tarsus Evleri'ne yatırım çağrısı

MERSİN'in Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi, tarihi Tarsus Evleri'nin işadamları tarafından butik otel olarak değerlendirilmesini istedi.

Tarsus Girişimci İşadamları Derneği (TAGİD) Başkanı Faruk Kıraç ve yönetim kurulu üyeleri, Tarsus Kaymakamı Orhan Şefik Güldibi'ni ziyaret etti. Ziyarete konuşan Kaymakam Güldibi, kentin en önemli tarihi değerleri arasında yer alan ve restorasyon çalışmaları yaklaşık 8 ay önce tamamlanan Tarihi Tarsus Evleri'nin, işadamları tarafından değerlendirilmesini istedi. Güldibi, bu mekanların oluşturulacak bir çatı ile butik otel olarak kullanılabileceğini söyledi. Tarihi Tarsus Evleri'ni 'milli servet' olarak nitelendiren Kaymakam Güldibi, şöyle devam etti:

"Tarsus'ta girişimcilik ruhunun hareketlenmesinin tam zamanıdır. İlerleyen dönemlerde başta sahil bandı ve Çukurova Bölgesel Havaalanı gibi önemli projelere ev sahipliği yapacak olan kentimizde yurt içi ve dışında gelecek olan işadamlarının konaklayabilecekleri butik otellerin kurulması gerekli. Devlet olarak bizler Tarihi Tarsus Evleri'nin restorasyonunu yaklaşık 8 ay önce tamamladık. 6 ev, 50 yatak kapasitesine sahip. İşadamlarının bir araya gelerek, Kültür Bakanlığına başvurmaları halinde bu evlerin butik otel olarak kullanılması yolunda bizlerin de desteği tam olacaktır. Milli servetimiz heba olmasın."

TAGİD Başkanı Faruk Kıraç ise, bu teklifi mutlaka değerlendirmeye alarak gerekli araştırmaları yapacaklarını syöledi. Kıraç "TAGİD olarak kentimizde yarar sağlayacak her türlü olumlu çalışmanın içerisinde yer almaktan büyük mutluluk duyarız. Yurt içi ve dışında kentimize gelen iş adamlarımızın konaklanma konusunda bizlerde sıkıntı yaşamak istemeyiz" diye konuştu.

Tolunay DUMAN / TARSUS(Mersin), (DHA)

(13.11.2011)

//////////

Kara'dan lösemili çocuklara destek

OSMANİYE Belediye Başkanı Kadir Kara, lösemi hastalığı ile mücadele eden çocuklara, toplumun her kesinin yardımcı olması gerektiğini söyledi. Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Osmaniye İl Temsilcisi Gülçin Apak'ın bir grup lösemili çocuk ve ailesiyle birlikte ziyaret ettiği Başkan Kara, bu konuda herkesi duyarlı olmaya çağırdı. Kara "Lösemi, mücadele edildiği zaman başarı sağlayan ve sonuç alınan bir hastalıktır. Hem devlet olarak, hem millet olarak, hem de kurumlar olarak bu çocuklarımıza sahip çıkmaya çalışmak bizim asli görevlerimizden bir tanesidir. Hem insani, hem vicdani, hem ahlaki ve toplumsal sorumluluk olarak bunu yapmak zorundayız" dedi.

LÖSEV İl Temsilcisi Gülcan Apak ise Osmaniye'de 100'e yakın lösemili çocuğun bulunduğunu belirterek, "Lösemi hastalığı bulaşıcı olmayan, tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu konuyu basın aracılığı ile duyurmak istiyoruz. Sayın başkanımızdan da lösemili ailelerimiz için destek bekliyoruz" dedi.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

(13.11.2012 FOTOĞRAFLI)

/////////

Kampuste arkeolojik kazı

HATAY Mustafa Kemal Üniversitesi'ne ait alanda Genç Roma dönemine ait bir SİT alanının belirlenmesinin ardından, arkeolojik kazı başlatıldı. Kazılar, Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü ile MKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü işbirliğinde gerçekleşecek. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Aynur Özfırat, "Bu üniversitemizin ilk arkeolojik projesidir. Bu proje Hatay Arkeoloji Müzesi başkanlığında ve üniversitemiz arkeoloji bölümü öğretim üyelerinin bilimsel danışmanlığında öğrencilerin de stajyer olarak katılımıyla devam edecektir. İlk kazmayı vurduğumuz bugünde sonuçlar beklediğimiz gibi çıkarsa hedefimiz, kampüs alanı içinde arkeopark niteliğinde açık hava müzesi oluşturmaktır" dedi. Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürü Özcan Şimşek ise kampüs alanında yapılan kazıların, Türkiye'deki ilk örneklerden birisi olduğunu belirterek "Buradaki çalışmalarımızı birkaç yıllık olacak şekilde yıllara yaymayı planlıyoruz" diye konuştu. Kazıları başlatan MKÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder de sonuçlarının verimli olmasını diledi.

HATAY,(DHA)

(13.11.2012 FOTOĞRAFLI) - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Tarsus Dha Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title