Haberler

Araştırmacı Yazar Adnan Yılmaz, Türkmen Abdal Geleneğini Yazdı

Araştırmacı yazar Adnan Yılmaz, Türkmen abdal geleneğini yazdı.

Araştırmacı yazar Adnan Yılmaz, Türkmen abdal geleneğini yazdı.

Abdal geleneğinin en önemli temsilcilerinden merhum Neşet Ertaş'ın hayatını anlatan ve abdal geleneğinin çıkış noktasını özetleyen araştırmacı yazar Yılmaz, abdalların dede korkut, hoca Ahmet yesevi, döneminin halk geleneğinden olduğunu söyledi.

İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada Yılmaz, "Baba İlyas, torunu Aşık Paşa, 'Babailer' Kırım'da kıyama uğrayınca sindiler. Kardeşi Menteş'i bu isyanlarda kaybeden Hacı Bektaş gizlice geldi, kondu Kırşehir topraklarına, Ahi Evran'la kara gün dostları oldular.Biri köy bir de şehir üretmenlerinin başı oldu. Babailik, Bektaşiliğe büründü."dedi.

Osmanlı döneminde Anadolu'da türkiyü günah sayıp sürdürenleri mezhep dışı gören kadı zedelerle tasavvufçuların çatıştığını ifade eden araştırmacı yazar Yılmaz, "Celali İsyanları'yla çalkanırken Anadolu, Pir Sultan kaldırdı sazını bu gelenekten Anadolu'da türküyü şarkıyı 'günah' sayıp, bunu sürdürenleri hak mezhep dışı gören kadı zadelerle, tasavvufçular çatıştı.

Abdal adı zaman içinde aşağılanan bir sıfata dönüştürüldü. Çalgıyı türküyü günah sayanların tepeden dayattığı Sünni taassup şarkıyı türküyü abdallara havale etmişti.

Tarihe 'Kadı zadeler' adıyla geçen ve şeriat açısından katı bir yol tutan alimlerle 'tasavvufçular' arasındaki çekişmede, Osmanlı idarecilerine sırtını dayayan kadı zadelerin sözü geçer oldu.

Anadolu halkında çeşitli sebeplerle oluşan; Sünni taassup adeta çalgıyı, türküyü Abdallara havale etmişti. Abdallar da doğal olarak kendilerine terk edilen Türk Halk Müziği'nin ve oyun kültürünün doğal taşıyıcıları oldular."diye konuştu.

Abdal Ozan Geleneği"nin, Türkiye Çapında Tanınan Temsilcisi Olarak, Neşet Ertaş

Yazdıklarını sazla söyleyen şairler tarih boyunca sık sık Kadızadeler'in menfi propagandalarına hedef olmuş ve adeta dışlanmış olmalarına rağmen, büyük şehirlerde, kahvelerde, meclislerde ve konaklarda sevilen ve aranılan zümreler olmuşlardır. Diyen araştırmacı yazar Yılmaz Ertaş dönemini şöyle anlattı:

"Yine bu gruba dahil, pek şiir yazmayan fakat diğer aşıkların tabiat, aşk, yoksulluk, göç, savaş, iskan, gurbet gibi konuların işlendiği duygu dolu ve toplumsal konuları içeren şiirlerini besteleyip çalarak ve usta yorumlarıyla geniş halk kitlelerine sevdiren Abdallar olmuştur ve bunlar bugün de özellikle Kırşehir'de canlı olarak varlıklarını korumaktadırlar.

Anadolu Abdalları dendiğinde karşımıza duru, bozulmamış, bakir bir topluluk olarak Kırşehir Abdalları çıkmaktadır. Öyle ki; şartların 'düğün çalgıcısı' yaptığı, kendileriyle bağdaşıklığı bulunmayan başkaca zümrelerin de 'Abdal' adıyla anılmasından rahatsızlık duymaktadırlar.

Bulduk ve Yusuf ustalardan Muharrem Ertaş'a, Hacı Taşan'dan Çekiç Ali'ye, intikal eden bu gelenek, günümüzde Abdal ozanlardan, Türkiye çapında tanınan temsilcisi olarak, Neşet Ertaş'la devam etmiştir."

Yılmaz'ın ünlü bozlak ustası Ertaş'ı abdal geleneği içerisinde ele alan anadolu abdalları adlı bir de eseri bulunuyor. - KIRŞEHİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adnan Yılmaz Yılmaz Ertaş Neşet Ertaş Kırşehir Yerel Haberler

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Bakmadan Geçme

Bulgaristan bayan voleybol milli takım kadrosu ve İnstagram hesapları ne 2024? #127948 Dallas Mavericks OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Panathinaikos Aris maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Panathinaikos Aris maçı şifresiz mi? Torino Milan maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Torino Milan maçı şifresiz mi? Kayserispor Konyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Kayserispor Konyaspor maçı şifresiz mi? Başakşehir Trabzonspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Başakşehir Trabzonspor maçı şifresiz mi? Gaziantep FK Fatih Karagümrük maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Gaziantep FK Fatih Karagümrük maçı şifresiz mi? Samsunspor Alanyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Samsunspor Alanyaspor maçı şifresiz mi? Ç.Rizespor Kasımpaşa maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Ç.Rizespor Kasımpaşa maçı şifresiz mi? Ankaragücü Pendikspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Ankaragücü Pendikspor maçı şifresiz mi? Beşiktaş Hatayspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Beşiktaş Hatayspor maçı şifresiz mi? Bayer Leverkusen Augsburg maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Bayer Leverkusen Augsburg maçı şifresiz mi? Hoffenheim vs Bayern Münih maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Hoffenheim vs Bayern Münih maçı şifresiz mi? B.Dortmund Darmstadt 98 maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? B.Dortmund Darmstadt 98 maçı şifresiz mi? Werder Bremen Bochum maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Werder Bremen Bochum maçı şifresiz mi?
Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title