Yedikuğular Kuş Cenneti, Su Kuşlarına Ev Sahipliği Yapıyor
Nadir kuş türlerinin üreme merkezlerinden Amasya'daki Yedikuğular Kuş Cenneti, barındırdığı su kuşlarıyla fotoğrafçıların da cazibe merkezi OMÜ Ornitoloji Araştırma Merkezi Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Yavuz: "Burası baraj gölü ve donmuyor.
FATİH MEHMET KÜRKÇÜ - Amasya'nın Suluova ilçesinde, 130 kuş türünün yaşadığı koruma altındaki Yedikuğular Kuş Cenneti (Yedikır Barajı), nadir bazı kuş türlerinin üreme alanı olması ve bölgedeki su kuşlarına ev sahipliği yapması nedeniyle fotoğrafçıların ilgisini çekiyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitoloji Araştırma Merkezi Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kiraz Erciyas Yavuz ve beraberindeki heyet, "Kış Ortası Su Kuşu Sayımı" çalışmaları kapsamında Yedikuğular Kuş Cenneti çevresinde su kuşu sayımları gerçekleştirdi.
Dürbün ve ekipmanların dışında yakınlaştırma özelliği bulunan lenslerin kullanıldığı fotoğraf makineleriyle gerçekleştirilen sayım sırasında AA muhabirine, yöredeki kuş çeşitliliği konusunda bilgi veren Yavuz, Yedikuğular Kuş Cenneti'nin bölgedeki varlıklarını sürdüren su kuşları için önemli merkezlerden biri olduğunu söyledi.
OMÜ olarak kuş varlıklarıyla ilgili çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Yavuz, "Yedikuğular Kuş Cenneti'nde yaklaşık 15 bin su kuşu saydık" dedi.
Türkiye'deki bazı nadir kuş türlerinin üreme merkezi
Ak pelikan ve kır baykuşu gibi nadir türlerin Türkiye'deki birkaç üreme noktasından biri olması nedeniyle Yedikuğular Kuş Cenneti'nin önemli bir gölet olduğunu belirten Yavuz, şöyle konuştu:
"Küçücük bir sulama barajında bu kadar su kuşunun bulunması açısından da Yedikır Barajı önem arz ediyor. Göl donmuyor, Ladik Gölü'ne de gittik. Orayı da saydık ancak göl tamamen donduğu için çok az sayıda su kuşu tespit ettik. Yüksek ihtimalle orası donduğu için su kuşları buraya geliyor. Burası baraj gölü ve donmuyor. O yüzden bölgedeki su kuşlarını topluyor, çok sayıda su kuşuna ev sahipliği yapıyor. Etraftaki tarlalarda da her yıl bine yakın sayıda sakarca ve boz kazın da aralarında olduğu, Türkiye için nadir olan Sibirya kazı ve tarla kazlarını görüyoruz. O açıdan da bu alan çok önemli. Gölün etrafındaki otluk ve çalılık arazide kır baykuşu gözlemliyoruz. Kır baykuşu da yine Türkiye'de yılın her anında bu alanda görebileceğimiz bir tür."
Kuş gözlemcileri ve fotoğrafçılar için cazibe merkezi
Yedikuğular Kuş Cenneti olarak bilinen 13 bin dönüm alana ve 60 milyon metreküp su kapasitesine sahip, içinde bir adacık da bulunan 130 çeşit kuş türünün yaşadığı göletin, kuş çeşitliliği ve nadir türlerin üreme noktası olduğu için fotoğraf gözlemcileri ve kuş fotoğrafçıları için önemine değinen Yavuz, "O yüzden de birçok kuş fotoğrafçısı için cazibe merkezi haline gelmiş durumda Yedikır Barajı. Ak pelikan ve kır baykuşu türünü gözlemlemek güzel, onun için üreme dönemlerinde ve kış döneminde birçok kuş gözlemcisi ve kuş fotoğrafçısı alana gelip burayı ziyaret ediyor" ifadelerini kullandı. - Amasya