Haberler

Salgın döneminde odaklanma sorunları ve çözüm önerileri

Mert Çuhadaroğlu

Mert Çuhadaroğlu

Yazar
23.12.2020 11:12

Teknolojinin gelişmesi, internetin yaygınlaşması ve sosyal medya kullanımının artması ile bilgi akışının çok hızlı ve yoğun hale gelmesi zaten odaklanma becerilerimizi zorlamaya başlamıştı. Bunun üzerine salgın, evden çalışma ve okul, sosyal hayatın izole hale gelmesi eklenince odaklanma sorunları hepimizde artmaya başladı. Bugünkü yazımda buna karşı neler yapabileceğimizi anlatmak istedim.

Her şeyden önce cep telefonu kullanımına bir sınırlama getirmemiz gerektiğini düşünüyorum, günün belli saatlerinde, sizin belirleyeceğiniz saat aralıklarında telefonu sessize alıp bir çekmeceye kaldırın, akşam saatleri de olabilir. Elektronik postalarınıza da eğer çok önemli ve işle ilgili bir konu değilse anında cevap vermek zorunda değilsiniz, sabahları ve akşamüzeri olmak üzere iki ayrı saat dilimi seçebilirsiniz.

Ben bazen odaklanmak için müzik dinlerim, klasik müzik de olabilir. Sizin de belki odaklanırken müzikten yararlanmanız mümkün olabilir.

Ayrıca güne başlarken ve günü bitirirken biraz sakinlik gün genelinde odaklanma becerimizi artırır, meditasyon yapmayı öğrenmek ve başlamak için uygun bir dönem olduğunu düşünüyorum.

Odaklanma ile ilgili bir diğer önemli başlık da yapmanız gereken işler arasında önemli ve öncelikli olanları ayırabilmektir, ben genellikle ertesi günün planını bir gün önceden yaparım ve genellikle uymaya çalışırım. Zaman yönetimini iyi yaparsanız odaklanmak kolaylaşır.

Evde çalışıyorsanız yarım saatlik çalışma süreleri odaklanmak için yeterlidir, bu süre en fazla bir saat olabilir, sonrasında mutlaka beş veya on dakika ara vermek önemlidir, ara verdiğiniz bu süreyi biraz fiziksel egzersiz yaparak geçirebilirsiniz.

Odaklanmanın karşıtı bölünmektir, iş yaparken bölündüğünüzde veriminiz düşer, bu nedenle sizi nelerin böldüğünü düşünün ve buna karşı önlem almaya çalışın. Yapacağınız telefon sohbetlerini ileriki bir zamanda yapmak ve whatsapp mesajlarını akşam okumak olabilir.

Ayrıca çalışma alanımızın nasıl olduğu da odaklanma becerisi üzerinde etkili olabilir. Rahat, konforlu ve düzenli bir çalışma ortamı, eğer sessizlik de sağlanabilirse odaklanmayı kolaylaştırır. Beslenmenin de etkisi vardır, gün içinde uykumuzu getirebilecek ağır besinlerden uzak durmalıyız.

Odaklanmanın bir diğer unsuru da hiç şüphesiz içsel motivasyondur. Bir şeyi niye yaptığımız veya yaptığımız şeylerde anlam bulabilmek pek çok şeyden daha önemlidir. Bir amacınız varsa bunu size hatırlatan bir resmi bilgisayarınızda veya çalışma ortamınızda bulundurun.

Kendinize genel olarak iyi davranmayı ve küçük ödüller vermeyi de ihmal etmeyin lütfen.

Sevgi ile kalın.

title