Haberler

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

İzzet Doğan

İzzet Doğan

Emekli İstanbul Hakimi / Adalet Bakanlığı
22.04.2024 08:27

Cumhuriyetin 100. yılından sonra şimdi de Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutluyoruz. 23 Nisan 1920'de Meclis açıldı ve egemenliğin ulus eliyle kullanılacağı ilan edildi. Bu önemli günün çocuklara armağan edildi.

Bağımsızlık için Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları önderliğinde tüm yurt severler savaştılar. Bir yandan bağımsızlık savaşı sürerken öte yandan Cumhuriyetin ve demokrasinin temeli atılıyordu. Bu amaçla 23 Nisan 1920 tarihinde Millet Meclisinin Ankara'da toplanmasına ve meclisin açılmasına karar verildi.

O tarihi 23 Nisan günü geldiğinde Mustafa Kemal ve yurdun her köşesinden seçilerek gelen milletvekilleri Hacı Bayram Camii'nde namazlarını kılıp sonra Meclisin açılışını yaptılar.

1922 yılından sonra da bu tarihi gün Ulusal Egemenlik Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. Bu bayram daha sonra Atatürk tarafından çocuklara armağan edildi.İlk Çocuk Bayramı kutlaması da 23 Nisan 1927'de Atatürk'ün öncülüğünde Ankara'da yapıldı.

Atatürk 1933 yılından itibaren çocukları makamında kabul edip görüşlerini dinledi.

1981'de kabul edilen kanunla bayramın adı "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" oldu.

23 Nisan bayramını iki yönden değerlendirmek zorunludur.

Bunlardan biri 23 Nisan'ın çocuk bayramı olmasıdır.Gerek Çanakkale ve gerekse Ulusal kurtuluş savaşında cephede çok şehit verdik. O dönemde türkülerde söylendiği gibi on beşlileri yani on beş yaşında olan çocukları bile cephelere gönderiyorduk.

Şehitlerimiz de çoktu ve bu şehitlerin çocukları öksüz ve yetimdiler. Bunlara sahip çıkmak ve sevindirmek bir bayram yaşatmak elbette ki saygıdeğer ve çok isabetli bir düşünceydi. Bu bayramın ilk kutlamasına 6 ülkeden katılım olmuştu. Daha sonra bu bayrama 40'ın üstünde ülke katıldı ve bizim çocuk bayramımız tüm çocukları kucakladı.

Öte yandan 23 Nisan 1920 tarihi halkın egemenliğinin ilan edildiği gündür. Bayramın çocuk bayramı olması yanında bu niteliği de çok ama çok önemlidir.

Bu konuda Atatürk:

" Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir ." Demişti.

Daha önce yazdığım bir yazıda dediğim gibi:

23 Nisan, Türk Milletinin kendi geleceğini belirlediği, egemenliğin millet iradesine bırakıldığı ve milletin bağımsızlığını tüm dünyaya haykırdığı, Türk tarihinin önemli dönüm noktalarından birisidir. Egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur. Ulusal egemenlik, ulusun namusu, onuru ve şerefidir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, dünya üzerinde benzeri bulunmayan ve çocuklara armağan edilen tek bayramdır.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı bir daha yürekten kutluyorum.

title