Haberler

Zor günler geride kaldı, artık dünyayı daha zor günler bekliyor!

Dr. Hakan Çınar

Dr. Hakan Çınar

08.09.2022 11:19

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), bugünkü toplantısında politika faizini beklentilere paralel olacak 75 baz puan artırdı. ECB tarihinin en yüksek faiz artışı gerçekleşmiş oldu.

Bankadan yapılan açıklamada enflasyonun çok yüksek olmaya devam ettiği ve uzun bir dönem için hedefin üzerinde kalmaya devam etmesinin büyük olasılık olduğu belirtildi. ECB ayrıca faizlerin daha da yükselmesini beklediklerini açıkladı. ECB büyüme ve enflasyon beklentisini de rezive etti. Banka 2023 için büyüme tahminini yüzde 2,1'den yüzde 0,9'a düşürürken, enflasyon beklentilerini ise yukarı çıkardı. 2022 için 6,8'den 8,1'e, 2023 için yüzde 3,5'dan 5,5'a, 2024 için ise 2,1'den 2,3'e yükseltti. Yani özetle AB, 2024'e kadar işlerin iyi gitmeyeceğini düşünüyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde "Faizleri artırmaya devam etmeyi öngörüyoruz" derken, enflasyonun yüksek kalacağına da işaret etti. Artan enerji ve gıda fiyatları, talep baskıları ve arz darzboğazları enflasyonu artırırken, yakın vadede daha da yükselmesinin söz konusu olacağını belirtti. Ana sebep ise zayıf Euro. Enerji tedarikinde bozulmalar büyük bir risk diyen Lagarde, en büyük enerji kaynağının ise enerji olduğunu belirtti.

Özetle, zor günler geride kaldı. Artık tüm dünyayı daha zor günler bekliyor.

title