Haberler

Neden restoran açmak istenir?

Ferah Güneri Bircan

Ferah Güneri Bircan

25.04.2024 12:27

24 yıldır oldukça geniş bir coğrafyada şahsım ve şirketlerim ile yiyecek/içecek işine yatırım yapan insanlara danışmanlık, proje, uygulama, ekipman ve çoğu zamanda personel dahil ürün ve hizmetler vermekteyim.

Öğrendiğim en temel bilgi; açılan her işletmenin bir spor salonundaki fiziksel çalışmayı, bir ibadethanedeki ruhen adanmışlığı ve bir askeri kışladaki disiplini eksiksiz istediğidir. İşletmeciler işletmelerini hangisinden mahrum bıraksalar, eksik bıraktıkları taraftan değil toplamından zarar gördüklerini hep yaşadım.

Farklı coğrafyalarda ve farklı hayalleri, hedefleri olan kişi ve/veya kurumlara verdiğim hizmetler sonrasında "insanların restoran işine girme nedenlerini" sıralamak ve olası risk öngörülerimi de paylaşmak istedim.

Para kazanmak

Yiyecek/içecek işletmeleri açan insanlarda en çok görünen öncelikli hedeftir. Ancak insanların ilk bilmesi gereken doğru "yiyecek/içecek işi getirisi şüpheli, giderleri garanti olan bir iş" olduğudur.

İyi yemek yapıyor olmak

Çoğunlukla yatırımcının çevresindeki insanlar teşvik ederler, "sen çok iyi yemek yapıyorsun, açsana bir yer" diye. Sizin unutmamanız gereken ise işletme sahibi olduğunuzda her seferinde aynı reçeteyi, aynı standartlarda ve genellikle 365 gün yapmanız gereğidir. Ayrıca bir işletme sahibi olunca personel ve müşteri ilişkileri, finans ile mutfak ve salon yönetmek sizlerin olağan işleriniz olacağını da göz ardı etmeyin.

Kurmak ve iyi paraya satmak

Çoğu yatırımcı işletme açma sürecinde işini kurup olabildiğince de en iyi paraya işini satmayı veya işine yatırımcı almayı istiyor. Unutulmamalı ki kazandıran ve sürdürülebilen işletme için nitelikli kurgu gerekiyor. Buradaki önerim hata maliyeti değil de öğrenme maliyeti ile riskleri minimize etmek için mutlaka yatırımcı/işletmecinin işe başlamadan önce mutlaka yiyecek/içecek işletme eğitimi almasıdır.

Sosyalleşmek

Yiyecek/içecek işi sosyal bir alışveriştir ve insanların bu alandaki ihtiyaçlarını karşılar. Eş, dost ile yiyip içmek başka şey, eşinize dostunuza hizmet vermeye talip olmak bambaşka şey. İşletme size sosyalleşme hizmeti vermez, sizden sosyalleşene hizmet vermenizi ister. Fakat başta personel olmak üzere ürün ve hizmeti sürdürülebilir belirli bir kalitede sağlamak çok kolay değildir. Bu konu önemlidir.

İş ortamında değişkenlik

Eğlenceli ve sürekli hareketliliği ile oldukça cezbedicidir. Kasa, mutfak, salon… ve bunların hepsinde ayrı bir disiplin gerekir. Ancak siz müşteri konforunda ve sizin istediğiniz saatte kendinize bir hizmet talep edemeyeceğinizi unutmayın. Çoğunlukla da günün hangi saatinde ne yapacağınızı siz değil işletmenizin gündeminin belirleyeceğini bilin.

Mücadele Etmek

Rekabetçi insanlara çok nadir iş vardır ki yiyecek/işinin insana sağlayabileceği gibi mücadele seçenekleri sunsun. Konseptten menüye, sunumdan, hikâyeye kadar kişinin başta kendisi ile olmak üzere her türlü düşüncesini gerçekleştirebilme seçeneğini sunar. Kasa, mutfak ve salon personel yönetiminde verilecek mücadele en zorlu ve yorucu olanıdır.

itibar geliştirmek

bu seçenek çoğunlukla iş dünyasında farklı sektörlerde para kazanmış iş insanlarının yeni girecekleri coğrafi pazarlarda nitelikli ilişki geliştirmek veya mevcut pazarlarında ilişkilerini derinleştirmek ve/veya çeşitlendirmek için tercih edilir. Çoğunlukla damat, gelin, kız, oğlan veya onların ilişki ağından sağlanan kadrolarla ve nadiren başarılı olan bir seçenektir. Bu konuda önerim belirli bir hedef konması ve o hedef tutturulduğunda ise işletme elden çıkarılması yönündedir.

Evet, bu listeyi uzatıp gitmek mümkün ancak yukarıda yeterince insanların yatırım gerekçelerini ve tecrübelerime dayanarak olası yaşanacakları sıraladığımı düşünüyorum.

Başarılı olan işletme sahiplerine başarılarının en temel gerekçelerini sorduğunuzda emin olun alacağınız ağırlıklı cevap "istikrarlı ve çok çalışmak" , ardından alacağınız ikinci cevap ise "insanlar ile iyi geçinmek (haklı olmak değil mutlu olma odaklı)" olacaktır.

Özet ile bir yiyecek/içecek işletmesi açıp işletmenin; fedakârlık, yüksek enerji, hırs, sebat etme gibi öncelikli ihtiyaçlarını olduğunu bilin ve unutmayın.

title