Üretim Çiftliklerine Yavru Alabalık Konya'dan

Üretim Çiftliklerine Yavru Alabalık Konya'dan
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yavuz Görür - Konya'nın Halkapınar İlçesine Bağlı Aydınkent (ivriz) Köyünde Kurulu Bir Çiftlikte Yılda Üretilen 400 Bin Adet Yavru Alabalık, Türkiye'nin Dört Bir Tarafındaki Çiftliklere Gönderiliyor

Yavuz Görür - Konya'nın Halkapınar ilçesine bağlı Aydınkent (İvriz) köyünde kurulu bir çiftlikte yılda üretilen 400 bin adet yavru alabalık, Türkiye'nin dört bir tarafındaki çiftliklere gönderiliyor.

Can Alabalık Üretimi ve Süt Ürünleri İmalat Sanayi Ticaret Limited Şirketi'nin Aydınkent'teki Çiftlik Müdürü Kemal Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1994 yılında sabit yatırım teşvik desteğinden yararlanarak İvriz'de kurdukları balık çiftliğinde üretime başladıklarını söyledi.

Gökkuşağı cinsi alabalık yetiştiriciliğini, balık çiftliği ve kafes balıkçılığı olarak iki şekilde yaptıklarını ifade eden Can, 'İvriz Deresi üzerinde kurulu çiftliğimizde yılda 60 ton porsiyon yani tüketim ağırlığında alabalık, 400 bin adet de yavru balık üretiyoruz' dedi.

Can, İvriz Sulama Barajı'nda kurdukları diğer alabalık tesisinde ise yılda 25 ton balık üretimi yaptıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Toplamda iki tesisimizde yılda 85 ton alabalık üretimi gerçekleştiriyoruz. Üretilen balıkların bir bölümünü bu bölgede bir bölümünü de Karaman, Aksaray ve Konya'ya pazarlıyoruz. Bir kilogram alabalığı toptan 7 liradan, perakende olarak da 8 liradan satışa sunuyoruz. Ayrıca işletmemizde kuluçkahane, yavru havuzları, balık besleme havuzları, stok havuzu bölümleri de mevcut. Kuluçka ünitesi bir milyon yavru alabalık üretme kapasitesine sahip. Bu üniteden yılda 400 bin adet yavru alabalık üretiyoruz. Elde ettiğimiz yavru balık, larva ve yumurtaları da Türkiye genelindeki birçok alabalık çiftliğine gönderiyoruz.'

Ürettikleri yavru alabalıkları Yalova, Mersin ve Kütahya başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir tarafındaki alabalık çiftliklerine pazarladıklarını bildiren Can, 'İvriz suyunun fiziksel ve kimyasal özelliklerinin alabalık üretimi için ideal olması birinci sınıf kalitede balık yetiştirmemizi sağlıyor' dedi.

Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şubesi tarafından ayda bir defa balık örneği alındığını dile getiren Can, bu numunelerle balıkların sürekli kontrolden geçtiğini kaydetti.

(YG-RIF-MRS-YIL) - KONYA

Kaynak: AA / Yerel
title