Tursaf İslam Ülkeleri Sağlık Turizmi ve 4. Olağan Çalıştayı
Türkiye Sağlık Turizmi Dernekleri Federasyonu (TURSAF) İslam Ülkeleri Sağlık Turizmi ve 4. Olağan Çalıştayı Adana'da başladı.
Türkiye Sağlık Turizmi Dernekleri Federasyonu (TURSAF) İslam Ülkeleri Sağlık Turizmi ve 4. Olağan Çalıştayı Adana'da başladı.
Adana Valisi Mahmut Demirtaş, bir otelde düzenlenen çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, asırlardır çok şeyin değiştiğini ancak sağlık arayışının değişmediğini, bunun da sağlık turizmini geliştirdiğini söyledi.
Türkiye'de son yıllarda sağlık alanında güzel gelişmeler olduğuna değinen Demirtaş, Türkiye'nin, Avrupa ve Ortadoğu'da bir çekim merkezi haline dönüştüğü dile getirdi.
Demirtaş, sağlıkta devrim niteliğinde adımlar atıldığını vurgulayarak şöyle devam etti:
"Bu yatırımlardan şehrimiz de nasibini almıştır. Geçtiğimiz ay hizmet vermeye başlayan Adana Şehir Hastanesi bu zincirin halkalarından biridir. Adana, özel sağlık kurumları ve devlet hastanelerimizle bölge ve komşu ülkelere yakın stratejik konumunu en iyi şekilde değerlendirebilecek, sağlık turizmi potansiyelini katlayabilecek bir ildir. Katar'dan 6 Kasım tarihinden itibaren direkt uçuşların başlaması bizim açısından önemlidir. Bölgeye iki kent arasında kardeşlik ve turizm köprüsü kuracağız. Gerçekleşecek uçuşlarla Adana'nın hem ekonomisine hem de sağlık turizmine çok önemli katkılar sağlayacağız."
Sağlık turizminde 2023 hedefi
TURSAF Başkanı Tevfik Yazan da sağlık turizminde tedavi amacıyla 10 milyonu aşkın insanın seyahat ettiğini, sektörün geçen yıl itibariyle 100 milyar doları aştığını anlattı.
Sağlık turizminin her ülke için stratejik önem taşıdığına işaret eden Yazan, şunları söyledi:
"Özellikle de ülkemiz için önemli. Katma değeri yüksek bir sektör. Bu stratejik sektörden aldığımız payda sayı olarak dünyada ilk 5 ülke içerisindeyiz. ABD, Almanya, Tayland, Hindistan ile beraber ilk beşin içerisindeyiz. Ama pastadan aldığımız paya baktığımızda oranlar bu şekilde değil. Cumhurbaşkanımızın önümüze koyduğu hedefler doğrultusunda 2023'te en az 2 milyon sağlık turizmi hastası ve en az 20 milyar dolar da gelir amaçlıyoruz."
"Adana, Ortadoğu'nun sağlık üssü olacaktır"
Adana Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Halis Bayrak ise sağlık turizminin getirisinin normal turizme göre kimi zaman 10 kimi zaman da 50 kat daha fazla olduğunu aktardı.
Bayrak, sağlık turizminin Adana ve ülke için çok önemli noktada olduğuna dikkati çekerek "Adana, Ortadoğu'nun sağlık üssü olacaktır. Adana, komşuluk ilişkilerinden dolayı sağlık turizmi hastası almaktadır. Komşu ülkeler özellikle Suriye, Irak, İran, Kıbrıs, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan ile Avrupa ülkelerinden de hasta almaktayız. " dedi.
Yarın da devam edecek çalıştayda Türkiye'nin farklı kentlerinden gelen sağlık turizmi dernekleri sunum yapacak.