'Türkiye Yoluna Devam Ediyor'

Uluslararası Reklamcılık Derneği Türkiye Bölümü Başkanlığı Görevine Beşinci Kez Seçilen Yalçındağ, Son Gelişmelerle Ekonomide Olumsuz Çizilen Senaryolara Karşı, Moral Veren Bir Konuşma Yaptı.
ULUSLARARASI Reklamcılık Derneği (IAA) Türkiye Bölümü Başkanlığı görevine beşinci kez seçilen Mehmet Ali Yalçındağ, son gelişmelerle ekonomide olumsuz çizilen senaryolara karşı, moral veren bir konuşma yaptı.
Şimdi içine kapanıp sorunların kapıyı çalmasını bekleme zamanı değil, sokağa çıkıp çözüm üretme zamanı olduğunu belirten Yalçındağ, “Türkiye yoluna devam ediyor. En küçük bir dalgalanmada, Türkiye artık eskiden olduğu gibi ani ve sert düşüşler yaşamayacak” dedi.
ABD yönetiminin, krizi aşmak için halka ‘Sokaklara çıkın, alışveriş yapın’ çağrısında bulunduğunu hatırlatan Yalçındağ, “Biz ise ne yapıyoruz? Henüz Türkiye'ye gelmemiş bir dalganın etkisinin ne kadar kötü olabileceği senaryolarını düşünerek; kendi kendimize olumsuz koşullar yaratıyoruz. Gerçekleşmesi çok düşük ihtimaller üzerine kafa yorup, plan ve programlarımızı gözden geçirmeye niyet ediyoruz” diye konuştu. Yalçındağ, bireylerin ve kurumların içgüdüsel bir davranışla kendini korumak için aşırı tedbirli davranmasının, en ufak bir olumsuzluğu bile krize dönüştürmede büyük etken olduğuna dikkati çekerek, bu yaklaşımdan uzak durulmasını istedi.
PİYASALAR TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLER?
Uluslararası Reklamcılık Derneği (IAA) Türkiye Bölümü 12. Olağan Genel Kurul Toplantısı, İstanbul Dedeman Otel’de yapıldı. Başkanlığa 2 yıllığına beşinci kez seçilen Mehmet Ali Yalçındağ, Amerika’da, Mortgage piyasalarında başlayan dalgalanmalara değindi ve moral verdi.
Mehmet Ali Yalçındağ, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'de, mortgage piyasalarında başlayan dalgalanma ile bir yavaşlama meydana geldiğini, bu yavaşlamanın global bir dalgaya dönüşmesi ihtimali üzerinde tartışmalar yapıldığını söyledi. Yılın ikinci altı ayında piyasa koşullarının nasıl olacağının ve Türkiye'yi nasıl etkileyeceğinin sorulduğunu belirten Yalçındağ, şöyle dedi:
“Hepimiz biliyoruz ki serbest piyasa ekonomisinin doğal bir sonucu olarak ekonomilerde iniş ve çıkışlar her zaman olabilir. Aynı şekilde, siyasi konularda farklı görüşlerin gündeme gelmesi de çok doğal. Bunu geçmişte gördük. Gelecekte de göreceğiz. Burada önemli olan olaylara bakış açımız ve çözümleri ele alışımızdır. Bakın, bugün Amerika içinde bulunduğu ekonomik yavaşlamaya nasıl çözüm arıyor? Hükümet, üretimin ve tüketimin durmasını engelleyecek paketler açıklarken, bir yandan da mali zararların etkilerini azaltacak çok büyük bütçeli önlemler alıyor. Bunun yanısıra, yavaşlamanın ciddi bir krize dönüşmesini önlemek amacıyla halka, ‘Sokaklara çıkın alışveriş yapın’ çağrısında bulunuyor. Amerikan yönetiminin bu yöndeki inatçı ve yoğun çabaları piyasaların yoluna devam etmesini sağlayan en önemli gerçek.”
OLUMSUZ SENARYOLAR GEREKSİZ
REKLAM SEKTÖRÜ HACMİ 4 MİLYAR YTL'Yİ AŞTI
Konuşmasında, Türkiye’deki reklam sektörünün gelişimine değinen Mehmet Ali Yalçındağ, “Türkiye mecra reklam yatırımları, 2007 yıl sonu itibariyle yaklaşık 3.3 milyar YTL'ye ulaşırken, sektörün toplam iş hacmi 4 milyarı aşmıştır. Bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 20'ye yaklaşan bir büyüme gerçekleştirildi” dedi.
Son 3 yılın büyüme ortalamasının yüzde 21 olduğunu, bunun da istikrarlı büyümeyi gösterdiğini anlatan Yalçındağ, “Ulaşılan bu rakamlar gerek sektörümüz, gerekse ülke ekonomisi açısından azımsanmayacak değerlerdir. Öyle ki, toplamda ürettiğimiz iş hacmi ile sektörümüzün ülke ekonomisine yarattığı KDV geliri 770 milyon YTL'yi aşıyor. Yani, 2007 yılında dahilde alınan KDV gelirinin yüzde 4.6'lık kısmını, reklam sektörünün yarattığını görüyoruz” diye konuştu.
Reklam veren ve marka sayısının artmasının, reklama duyulan güveni ve artan ihtiyacı da gözler önüne serdiğine dikkat çeken Yalçındağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“2006 yılında yaklaşık 15 bin olan reklam veren sayısı 2007 yılında 17 bine, 17 bin olan marka sayısı ise 19 bine ulaşmıştır. Sektörümüzün son yıllardaki bu başarılı grafiğinin 2008 yılında da devam edeceğine inanıyorum. Elimizdeki ilk veriler de bu görüşümüzü doğrular nitelikte. 2008 yılı ocak ayı toplam reklam yatırımlarının bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 14 dolayında bir büyüme gerçekleştirdiğini görüyoruz. Bu performans ile baktığımızda tüm mecralarda yapılan toplam reklam yatırımlarının 4 milyar YTL seviyesine, üretim ve hizmet paylarıyla ise toplam sektör büyüklüğünün 5 milyar YTL'ye yaklaşması mümkün görülüyor.”ABD'nin bugün karşılaştığı sorunun çözümü için gereken tüm çabaları gösterdiğini kaydeden Yalçındağ, Türkiye'deki olumsuz senaryoların gereksiz olduğunu belirterek şöyle dedi:
“Biz ise ne yapıyoruz? Henüz Türkiye'ye gelmemiş bir dalganın etkisinin ne kadar kötü olabileceği senaryolarını düşünerek; kendi kendimize olumsuz koşullar yaratıyoruz. Gerçekleşmesi çok düşük ihtimaller üzerine kafa yorup, plan ve programlarımızı gözden geçirmeye niyet ediyoruz. Bireylerin ve kurumların içgüdüsel bir davranışla kendini korumak için aşırı tedbirli davranmasının, en ufak bir olumsuzluğu bile krize dönüştürmede büyük etken olduğunu biliyoruz. Bugün, bir dünya devi olan Alman MAN'ın Ticari Araçlar Grubu Başkanı, dünya piyasalarındaki 2008 hedeflerini anlatırken; global dalgalanmaya hiç değinmiyor. Çünkü, ülkemizin de içinde bulunduğu Doğu Avrupa ile Bağımsız Devletler Topluluğu ve Asya Pasifik'te bu dalganın hissedilmeyeceğini ve büyümenin süreceğini belirtiyor. Artık eski Türkiye değiliz. Altı yıl üst üste büyüyerek ekonomide önemli bir başarıya imza attık. Dünyanın en büyük yirmi ekonomisinden birisiyiz. Bu anlamda; ülkemize, yabancı yatırımcıların bakışı eskiye göre çok daha farklı. 2002 yılında sadece 495 olan uluslararası yabancı sermayeli firma sayısı 2007 yıl sonu itibariyle 3.677 gibi rekor bir sayıya ulaştı. Daha önce gelenler gibi bu yeni yatırımcıların da Türkiye'ye inanıp uzun vadede yatırımlarına devam ettireceğine eminim. Bütün bunlar bize ne ifade ediyor? En küçük bir dalgalanmada, Türkiye artık eskiden olduğu gibi ani ve sert düşüşler yaşamayacak.”
GÜÇ VE SORUMLULUK
Pazarlama iletişimi sektör temsilcileri olarak, çok önemli bir güce ve sorumluluğa sahip olduklarını kaydeden Yalçındağ, “Sektör olarak, çalışmalarımızla, kurumların talebini yönlendirip, tüketim ve üretimin şekillendirilmesinde etkin rol alıyoruz. Bunun en güzel örnekleri sizlerin geçmişte yapmış olduğu başarılı çalışmalardır. Talebin nasıl yaratıldığı ve nasıl artırılabildiği sizlerin tecrübeleriyle sabittir” dedi. Yalçındağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şahsi olarak, bahsedilen global dalganın veya siyasi tartışmaların, ülkemize önemli bir yansımasının olacağını tahmin etmiyorum. Ancak olması muhtemel bir yavaşlamada da bireylerin, ister istemez daha seçici davranmaya başlaması beklenebilir. Bu durumda, koşullar değişti diye beklemek yerine, hepimiz, değişen koşullara göre uygun fırsatları tüketicilere sunmalıyız. Bu dönemde daha mı seçici davranıyor? Daha mı uzun vadeli ödeme planı istiyor? Tüm isteklere kulak vermeli, onları dinlemeliyiz. Çünkü, istedikleri seçenekleri tüketiciye sunan ve bunu en etkin şekilde duyuran kurumların kazanıp, bu dönemi fırsata dönüştüreceğine eminim. Böylesi dönemlerde, bizler, reklam sektörü olarak her zamanki farklılığımızı ortaya koyarak yapabileceklerimiz ve yönetebileceklerimizle kurumlarımızı bu olumsuzluklardan korumalıyız. Hatta bu dönemleri fırsata dönüştürmeliyiz. Bizler, bu güce sahibiz. Türkiye yoluna devam ediyor. Türk reklamcılığının geleceği umut vaadediyor. Artık önümüze çıkan sorunlarla başetmeyi, yaratıcı çözümler üretmeyi öğrendik. Şimdi evimizin içine kapanıp, sorunların kapımızı çalmasını bekleme zamanı değil, sokağa çıkıp çözüm üretme, yaratıcı olma, tüketiciye kulak verme zamanı.”