Haberler

Türkiye-Azerbaycan 7. Dönem KEK toplantısı - Atalay -

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye ile Azerbaycan'ı Kafkasya ve Avrasya coğrafyasının iki dinamik ülkesi olarak nitelendirerek, "Biz, sadece ticari ve ekonomik ilişkileri ile ön plana çıkan iki komşu ülke değil, bölgesinde emsal teşkil edecek nitelikte sarsılmaz dostluk ve kardeşlik bağı ile birbirine bağlı, el ele omuz omuza çalışan, bir millet iki devletiz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye ile Azerbaycan'ı Kafkasya ve Avrasya coğrafyasının iki dinamik ülkesi olarak nitelendirerek, "Biz, sadece ticari ve ekonomik ilişkileri ile ön plana çıkan iki komşu ülke değil, bölgesinde emsal teşkil edecek nitelikte sarsılmaz dostluk ve kardeşlik bağı ile birbirine bağlı, el ele omuz omuza çalışan, bir millet iki devletiz" dedi.

Atalay, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı ve Türkiye-Azerbaycan 7. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu Eşbaşkanı Abid Şerifov ile görüştü. Görüşmenin ardından Ekonomi Bakanlığı Uğur Ercan Toplantı Salonundaki Türkiye-Azerbaycan 7. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu toplantısının açılışını gerçekleştiren Atalay, "Değerli kardeşim" diye hitap ettiği Şerifov ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye ve Azerbaycan arasında "Bir millet, iki devlet" şiarıyla yürütülen ilişkilerin çok yönlü temaslarla daha da güçlendiğini vurgulayan Atalay, komisyon çerçevesinde ticari ve ekonomik ilişkilerin tüm yönleriyle ele alınacağını belirtti.

Azerbaycan ile ekonomik ve ticari ilişkilerde ticaret hacmini istikrarlı ve sürdürülebilir bir yapıda geliştirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Atalay, "Cumhuriyetimizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat yapmayı hedefliyor ve Azeri kardeşlerimiz ile de ticaret hacmimizi 15 milyar dolarlara çıkarmak istiyoruz" diye konuştu.

2013'te Azerbaycan ile toplamda 4,6 milyar dolarlık ticaret hacminin sağlandığını bildiren Atalay, söz konusu rakamın bir önceki seneye oranla yaklaşık yüzde 10 arttığını söyledi.

-Vize muafiyeti

Türkiye'nin, Azerbaycan'da başta enerji, telekomünikasyon ve bankacılık olmak üzere yaklaşık 7 milyar dolar yatırımı bulunduğunu, Azerbaycan'ın da Türkiye'de 4 milyar dolarlık yatırımının olduğu bilgisini aktaran Atalay, özellikle enerji sahasında başlatılan ortak projelerle bu miktarın katlanarak artmasının beklendiğini kaydetti.

"Azerbaycan'ın ülkemiz iş adamlarına yönelik olarak başlamasına karar verilen vize muafiyetinin çok önemli bir basamak olacağını düşünüyorum" ifadesini kullanan Atalay, böylece iş adamlarının Azerbaycan'daki iş çevreleriyle rahatlıkla temasta bulunabileceğine belirtti.

İki ülke arasında derin akrabalık ve komşuluk bağlarının yanı sıra enerji alanında da stratejik öneme sahip ilişkilerin bulunduğunu vurgulayan Atalay, şunları söyledi:

"Artık enerji sektöründeki işbirliğimiz sadece ülkelerimizi ilgilendiren bir konu olmaktan çıkmış, birçok ülkenin enerji ihtiyacının Türkiye üzerinden karşılanması noktasına kadar ulaşmıştır. Türkiye ve Azerbaycan'ın, geniş Hazar havzası hidrokarbon kaynaklarını doğrudan batı pazarlarına ulaştırma girişimleri, '21. yüzyılın İpek Yolu' olarak adlandırılan doğu-batı enerji koridorunun oluşturulmasına öncülük etmiştir. Bu anlamda, Bakü-Tiflis Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı önemi küresel düzeyde tescil edilmiş olan iki tarihi projedir.

Bu önemli projelerin yanı sıra bu projelerin de devamı olan kısaca TANAP olarak adlandırdığımız Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi ile Hazar Havzası ve Orta Asya doğal gazının ülkemiz üzerinden alternatif güzergahlardan Avrupa'ya sevkini sağlayacağız. Dolayısıyla, Biz artık yalnız Türkiye-Azerbaycan arasındaki enerji iş birliğinin geliştirilmesi açısından değil, Avrupa'nın enerji tedariki açısından da büyük önem arz eden projelere imza atıyor, kıtalar arası enerji köprüleri kuruyoruz. Doğu-batı enerji koridorunu oluşturan bütün bu projeler, yalnız birbirimizle olan siyasi ve ekonomik bağlarımızı değil aynı zamanda, bizim Batı dünyasıyla olan ilişkilerimizi de güçlendirmektedir. Bu yönüyle, yürütülen ortak projeler, salt bir ticari yatırım olmanın çok ötesinde anlamlar taşımakta, Türkiye ve Azerbaycan'ı bölgesinde ve dünyada stratejik iki ülke konumuna getirmektedir."

-"Kafkasya ve Avrasya coğrafyasının iki dinamik ülkesi"

Azerbaycan'ı Türkiye'nin Orta Asya'ya açılan kapısı, Türkiye'yi ise Azerbaycan'ın batıya açılan kapısı olarak gördüklerini dile getiren Atalay, "Bu itibarla ülkelerimiz arasında her türlü ulaşım hatlarının sorunsuz bir şekilde işlemesi ve bir taraftan batıya diğer taraftan Orta Asya'ya açılan ülkelerimiz arasındaki ulaşım koridorunun kesintisiz bir hale getirilmesini istiyoruz" dedi.

Türkiye ile Azerbaycan'ı Kafkasya ve Avrasya coğrafyasının iki dinamik ülkesi olarak nitelendiren Atalay, şöyle devam etti:

"İkisi de dünya ekonomisinde söz sahibi olma yolunda çok önemli aşamalar kaydetmişlerdir. Biz, sadece ticari ve ekonomik ilişkileri ile ön plana çıkan iki komşu ülke değil, bölgesinde emsal teşkil edecek nitelikte sarsılmaz dostluk ve kardeşlik bağı ile birbirine bağlı, el ele omuz omuza çalışan 'Bir millet iki devletiz'. Aynı ailenin fertleriyiz. Azerbaycan'ın başarısı Türkiye'nin, Türkiye'nin başarısı Azerbaycan'ındır. Sahip olduğumuz bu ortak hedef ve ideal doğrultusunda, bugün burada bir araya gelen heyetlerimiz, birçok alanda ikili ilişkilerimizi ele alacak ve önemli projelere imza atacaktır."

Azerbaycan Başbakan Yardımcısı ve Türkiye-Azerbaycan 7. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu Eşbaşkanı Abid Şerifov ise Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şerifov, iki ülke arasındaki ilişkilerin her geçen gün daha da arttığını belirtti.

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı devam etti.

Kaynak: AA / Güncel

Beşir Atalay Azerbaycan Kafkasya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title