Haberler

Türk Pidesi Pizzaya Rakip

Samsun'a Olan Vefa Borcu Nedeniyle Pideci Sampi'yi 2.5 Milyon YTL'ye Satın Alan Metro Turizm, Türk Pidesinin Pizzacılara Kaptırdığı Pazar Payını Geri Almayı Hedefliyor.

Samsun’a olan vefa borcu nedeniyle Pideci Sampi’yi 2.5 milyon YTL’ye satın alan Metro Turizm, Türk pidesinin pizzacılara kaptırdığı pazar payını geri almayı hedefliyor. Metro İkram Pazarlama Başkanı Mustafa Özata, "Pizzacılar, her yere yayıldılar ve pazarın yüzde 90’ını ele geçirdiler. Sampi ile pide sektörünü kurumsallaştırıp, yurtdışına da götürme planlarımız var" dedi.

METRO Turizm’in sahibi Galip Öztürk, Türk damak tadını yaşatma isteğinin yanısıra memleketine olan vefa borcunu da düşünerek satın aldığı Samsun Pide markası Sampi’yi yurtdışına açmaya hazırlanıyor. Pazarın büyük bölümünün pizzacıların kontrolünde olduğuna dikkat çeken Metro İkram Pazarlama Başkanı Mustafa Özata, pizzacıların her yere yayıldığını belirterek, "Pazarın yüzde 90’ını ele geçirdiler. Sampi ile pide sektörünü kurumsallaştırıp, yurtdışına da götürme planlarımız var" dedi. Şu anda 18 şubesi bulunan Sampi’nin bir yıl içinde franchise vererek 50 şubeye ulaşması planlanıyor.

Metro Turizm bünyesindeki Metro İkram Pazarlama’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özata, Sampi’yi kasım ayında 2.5 milyon YTL’ye satın aldıklarını belirterek, "Geleneksel Türk pidesi son yıllarda pizzaya karşı rekabet edemez hale geldi. Biz sektörde kurumsal bir marka olarak rekabet edip, bu lezzeti pizzanın anavatanına da götürmek istiyoruz" dedi. Şu anda 18 şubeleri bulunduğunu ve bu sayıyı franchise yoluyla yurtiçi ve yurtdışında 2009 yılı sonunda 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Özata, yurtdışında ilk hedefin Ortadoğu ve Avrupa olduğunu, şu anda Yunanistan, Almanya ve Dubai’den franchise talepleri geldiğini kaydetti.

’Samburger’ yolda

Mustafa Özata, Sampi’nin 2008 yılı cirosunun 10 milyon YTL olacağı bilgisini vererek, krizin gıdaya yansımadığını, kriz döneminde Sampi’yi alan Metro Turizm’in krizi fırsata çevirmek istediğini de ifade etti. Sampi’nin şu anda İstanbul ağırlıklı olmak üzere İzmit, Çorlu, Adapazarı, Kayseri gibi illerde mağazası bulunduğunu aktaran Özata, şu bilgileri verdi: "Sampi mağaza sayısı 30’du ama 12 tanesini performansları nedeniyle eledik. Yeni mağazalarda, yeni konsept çalışmaları da yapacağız. Merkezi caddelerde yer alma yanında korner’larla paket ya da hızlı servisi de artıracağız. Pidenin yanında farklı şeyler arayanlar için Samburger’i de sunacağız."

Pizzacılarla yarışacak

Son yıllarda yabancı pizzacıların pazarın çoğunu gele geçirdiğine ve anavatanı Türkiye’de pidenin tercih edilme oranının çok düştüğüne dikkat çeken Mustafa Özata, şöyle konuştu: "Pidenin rakibi olan pizzacılar her yere yayıldılar. Pidede ise kurumsal firma ve zincir sayısı yok denecek kadar az. Pidede güçlü grupların arkasında olduğu marka sayısı yok. Pizzayla yarışabilmek için sektörün kurumsallaşması gerekiyor. Biz bu alanda Sampi’yi kurumsallaştırıp daha ileri taşıyacağız. Franchise yöntemiyle de yurtdışına açacağız. Yurtdışında Türklerin yaşadığı ülkelerden pideci açmak için talepler alıyoruz. Ortadoğudan da talep var. Ama asıl hedefimiz, pizzanın anavatanı İtalya’da pideci açmak. Geleneksel Türk tadını dünyaya yayacağız."

Hızlı yemekte pide markası olmalı

PİDENİN, pizzaya karşı pazarın yüzde 90’ınını kaybettiğini belirten Mustafa Özata, Sampi’yi satın almanın, Türk damak tadını yaşatma isteğinin yanında Metro Turizm’in sahibi Galip Öztürk’ün memleketi Samsun’a vefa borcundan da kaynaklandığını söyledi. Özata, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye’de hızlı yemek sektöründe her alanda marka olmasına karşın pidede yok. Sampi, arkasında kurumsal bir yapıyla bu boşluğu dolduracak. Pideyi daha da büyüterek yaşatmak istiyoruz. Pizzacılar 20 yıl önce Türkiye’ye girdiklerinde karşılarında duracak kurumsal pide firması yoktu. Bu nedenle yüksek pazar payları aldılar. Kısa vade biz pidenin sektördeki payını yüzde 10’dan, yüzde 30’lara çıkarmak istiyoruz. Pizza evlere servisle de çok kazanıyor. Biz bu tarz hizmetleri de artıracağız."

18 yıllık pide markası

PİDECİ Sampi’yi satın alan Metro İkram Pazarlama’nın Başkanı Mustafa Özata, krizin daha düşük maliyetli olan hızlı yemek sektörüne kayışı artırdığına dikkat çekerek, şunları söyledi: "Sampi, 18 yıldır Samsun’un otantik pidesini orijinaline bağlı kalarak tüketicilere sunuyordu. Biz bunu daha da standartlaştırıp, yaygınlaştıracağız. Bütün pidelerde doğal ürünler kullanıyoruz. Franchise alanlara her anlamda eğitim veriyoruz. Sampi franchising koşulları düşük yatırım maliyetleri ve yüksek kar marjına sahip."

Kaynak: AA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title