Haberler

TÜBİTAK Başkanı: Uzay misyonu bir bilim projesidir

Güncelleme:

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonunu başarıyla tamamlayarak yurda dönen astronot Alper Gezeravcı'nın çalışmalarının bir bilim projesi olduğunu belirtti. Mandal, Türkiye'nin uzay çalışmalarında iddialı hedefler belirlediğini ve kendi uydusunu üreten 10 ülkeden biri olduklarını söyledi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonunu başarıyla tamamlayarak yurda dönen astronot Alper Gezeravcı'nın çalışmalarına ilişkin, "Özellikle bazen, 'Bu bir turistik seyahat mi?' diye değerlendiriliyor. Hayır, bu tamamen bir bilim misyonu. Projeler bütün Türkiye'ye açıldı. Çağrı anlamında başvuruların arasından 13 deney kabul edildi ve TÜBİTAK değerlendirme süreçlerinden geçti." dedi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (MCBÜ) Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen Öğrenci-Akademisyen Buluşması'na katılan Mandal, kurumun çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonunun başarıyla tamamlandığına işaret eden Mandal, Gezeravcı'nın çalışmalarının gençlerde büyük heyecan uyandırdığına dikkat çekti.

Prof. Dr. Mandal, şöyle konuştu:

"Özellikle bazen, 'Bu bir turistik seyahat mi?' diye değerlendiriliyor. Hayır, bu tamamen bir bilim misyonu. Projeler bütün Türkiye'ye açıldı. Çağrı anlamında başvuruların arasından 13 deney kabul edildi ve TÜBİTAK değerlendirme süreçlerinden geçti. Bu deneyleri Alper Gezeravcı kendisi yaptı. 5 deneyde diğer astronotlar da kullanıldı. Nisan ayında da yörünge altındaki bir görev için Tuva Cihangir Atasever bu görevi yapmaya gidecek. Dolayısıyla bunun önemli olduğunu düşünüyoruz. Yani bir değişim noktası. Özellikle genç arkadaşlarımız, öğrenci arkadaşlarımız açısından ben bunu gerçekten çok kıymetli buluyorum."

Türkiye'nin uzay çalışmalarında iddialı hedefler belirlediğini, kendi uydusunu üreten 10 ülkeden biri olduklarını ifade eden Mandal, gözlem uydusu İMECE'nin ardından ilk haberleşme uydusu Türksat 6A'nın da göreve hazırlandığını anlattı.

Mandal, "İlk kez kendimizin tasarlayıp geliştirdiği haberleşme uydumuz 6A'yı göndereceğiz. İnşallah haziran ya da temmuz ayında göndermiş olacağız. 2026 yılında aya gideceğiz. İlk kez kendimizin tasarlayıp hazırladığı aracımızla gideceğiz." diye konuştu.

Gezeravcı'nın uzay misyonunun dünyanın Türkiye'ye bakış açısını da değiştirdiğini aktaran Mandal, "Kendisi geçen hafta geldi. Bütün deneyler haziran ayına kadar tamamlanmış olacak. Şimdi deneylerin bir kısmı orada devam ediyor. Bir sonraki gidilen misyondan sonra birtakım veriler toplanacak ve inşallah özellikle uluslararası literatürde yayımlandığı zaman etki değerinin çok daha fazla artacağına da inanıyoruz." ifadesini kullandı.

MCBÜ Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar da araştırma üniversitesi statüsü kazanma yolunda adımlar attıklarını belirterek, 69 TÜBİTAK projesinde yürütücü olduklarını, söz konusu projelerde 11 milyon lira civarında katma değer sağlayarak Milli Teknoloji Hamlesi'ne katkı sağladıklarını söyledi.

Kaynak: AA / Teknoloji

Alper Gezeravcı Hasan Mandal Türkiye Tübitak Uzay Teknoloji Güncel Haberler

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran'da Reisi'nin ölümünün ardından yönetimi geçici olarak 'Muhbir' devraldı

İran'da Reisi'nin ölümünün ardından yönetimi geçici olarak "Muhbir" devraldı

Reisi'nin ölümü sonrası gözlerin çevrildiği İsrail'den ilk yorum: Dahlimiz yok

Reisi'nin ölümü sonrası gözlerin çevrildiği İsrail'den ilk yorum: Dahlimiz yok

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title