Haberler

Tasman Evsiz Bıraktı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Zonguldak'ın Kozlu ve Kilimli ilçelerinde maden faaliyetleri nedeniyle bazı evlerin tabanlarında çökme, duvarlarında çatlaklar oluştu.

Zonguldak'ın Kozlu ve Kilimli ilçelerinde maden faaliyetleri nedeniyle bazı evlerin tabanlarında çökme, duvarlarında çatlaklar oluştu. 3 aile, belediyenin raporu üzerine evlerini boşalttı. Gidecek yerleri olmayan bazı aileler ise hasarlı evlerinde oturmaya devam ediyor.

Kozlu'da Kılıç Mahallesi'nde oturan 3 ailenin evinde tasman, (Madencilik faaliyetleri sonucu oluşan boşlukların yer üstünde meydana getirdiği çöküntü ve binaların duvarlarındaki çatlamalar) meydana geldi. Belediyenin raporu üzerine aileler evlerini boşalttı. Ailelerden ikisi yakınlarının yanına giderken, bir aile kiralık eve yerleşti. Aileler Kaymakamlık ve Cumhuriyet Savcılığı'na da suç duyurusunda bulundu.

'HAK VE TAZMİNAT TALEP EDEMEZLER' RAPORU

Ancak Kaymakamlığın talebi üzerine Türkiye Taşkömürü Kurumu'nca hazırlanan raporda ailelerin hak ve tazminat talep edemeyecekleri belirtildi. Raporda, Taşkömürü Havzasındaki Taşınmaz Malların İktisabına Dair 3303 sayılı kanunun ilgili maddesi gereği, taşınmaz malların sahiplerinin maden üzerinde hak iddia edemeyecekleri gibi maden işletmeciliği nedeniyle meydana gelen zararlardan dolayı da hak ve tazminat talep edemeyeceklerine dikkat çekildi. Aynı kanuna göre madenleri işleten kurum veya tahsis sahiplerinin arama ve işletme haklarının da aynen devam edeceği belirtildi.

70 YILDIR OTURDUĞU EVİNDEN OLDU

Tasman nedeniyle 70 yıldır oturduğu evini kaybeden 2 çocuk babası 56 yaşındaki Mustafa Güleryüz, evinin altındaki maden ocağının yüzeye yakın noktada üretim yapması sonucu tasmanla karşılaştıklarını söyledi. Zemin ve duvarlarında oluşan çatlaklar nedeniyle evi boşaltıp kiraya çıktıklarını anlatan Güleryüz, şöyle konuştu

Sadece benim değil mahallede bir çok evde aynı durum var. Bize kira yardımı yapılacağı söylendi o da yapılmadı. Kimse sahip çıkmadı. Bu sahada madencilik yapılacaksa mahallenin boşaltılması, tahliye edilmesi gerekirdi. Bize hiç kimse bir şey söylemedi. 70 yıldır yaşadığımız evimizden olduk ve kimse sahip çıkmadı. Yargıya başvurduk. Ama henüz dava da açılmadı.

KİLİMLİ'DE CAMİ HASAR GÖRDÜ

Kilimli'de de maden ocaklarını yoğun olduğu Bölüm Mahallesi'nde birçok evde tasman meydana geldi. Ancak gidecek yeri olmayan aileler duvarlardaki çatlaklara rağmen evlerinde oturmaya devam ediyor. Mahallede cami olarak kullanılan 2 katlı binada da çatlaklar oluştu. Mahalle sakinlerinin kendi imkanlarıyla yaptığı Yayla Camii'nin şadırvanındaki derin çatlaklar dikkat çekti. Yayla Camii Yaptırma Derneği Başkanı Süleyman Şalvarcıoğlu, cemaatin korkuyla ibadetlerini yerine getirmeye çalıştığını söyledi. Şalvarcıoğlu, şöyle konuştu

Durumu yetkililere bildirmemize rağmen bir önlem alınmadı. Ocaklar evlerimizin altına kadar geldi. Sonra da evlerimiz, camilerimiz bu hale geldi. Yetkilier gelip baktı ama sonunda bir çözüm bulamadılar. Biz kendi gücümüzle bu işin işinden çıkamıyoruz. Hocamız da caminin lojmanında oturmak istemiyor. İmam ve cemaat hep tedirgin. Burada her an her şey olabilir. Biran önce önlem alınması gerekiyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close