Haberler

Ramazan Kadirov Biyografisi

Ramazan Kadirov
Doğum Tarihi5.10.1976

Ramazan Kadirov Kimdir ?

Ramazan Ahmetoviç Kadirov, 5 Ekim 1976 yılında Tsentoroi doğdu. Rusya Federasyonu'na bağlı Çeçenistan'ın üçüncü devlet başkanı. Ahmet ve Ayman Kadirov ailesinin ikinci oğlu ve en küçük çocuklarıydı. Zelimkhan (1974 - 31 Mayıs 2004) adında bir ağabeyi, Zargan (1971 doğumlu) ve Zulay (1972 doğumlu) adlarında iki ablası vardır. İmam olan babası Ahmet Kadirov'un kişisel şoförlüğü ve korumalığı görevini üstlenen Ramazan, her zaman onu örnek aldığını söyledi. Ahmet Kadirov, Birinci Çeçen Savaşı sırasında Ruslara karşı savaşmış, ancak İkinci Çeçen Savaşı sırasında taraf değiştirerek Rusya'ya bağlılığını bildirdi.
Babası 9 Mayıs 2004 tarihinde Grozni'de II. Dünya Savaşı Zafer Günü kutlamaları sırasında Çeçen radikal cihatçılar tarafından düzenlenen bombalı bir suikast sonucu öldü. Henüz yaşı yasal sınır olan 30'u doldurmadığı için göreve gelmeden önce Başkanlığı Alu Alhanov üstlendi ve 2011 yılında 30'una bastıktan kısa süre sonra devlet başkanlığı devraldı.
Kadirov'un Çeçenistan'ı baskı ve despotizm ile yönettiğine dair iddialar mevcuttur. Yıllar boyunca, gözetimi altındaki insanları kaçırma, kaybetme, işkence gibi çok çeşitli insan hakları ihlalleri nedeniyle İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün eleştirilerine maruz kaldı. Fakat bu suçlamaları her defasında reddetmiştir.
Yönetimi boyunca kadınları kamusal hayattan kısıtlama yolunu tercih etti. LGBT bireyleri toplumdan dışlayıcı politikalar izledi.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Kadirov'un Kiev dışındaki Rus operasyonlarında yer aldığı bildirildi. Telegram'da yayınladığı bir videoda Ukrayna güçlerine "derhal silah bırakıp teslim olun, yoksa işiniz biter" çağrısı yaptı. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov, Kremlin'in Kadırov'un Ukrayna'da olup olmadığı hakkında bilgisi olmadığını söyledi.
Kadirov, sık sık silahlarla ve askeri kıyafetle poz veren maço bir imajı benimsemiş ve aynı zamanda büyük servet sahibi olduğunu göstermiştir. Ayrıca Ahmat'ın başkanlığını yapmaktadır. Evli ve sekiz çocuk babasıdır.
30.000 kişilik şahsi ordusu olduğu iddia edilen Kadirov Rusya Federasyonu içerisinde tartışmalı bir yere sahiptir.

title