Haberler

Prens William Biyografisi

Prens William

Prens William Kimdir ?

Galler Prensi William (William Arthur Philip Louis; d. 21 Haziran 1982, Londra), Birleşik kraliyet ailesi mensubu ve Birleşik Krallık tahtının veliahtı. Kral III. Charles ve Galler Prensesi Diana'nın büyük oğludur.

Londra, St Mary's Hastanesi'nde doğan William, Wetherby Okulu, Ludgrove Okulu ve Eton Koleji'nde eğitim gördü. Üniversiteye başlamadan önce bir sene Belize ve Şili'de kaldı. İskoçya'daki St Andrews Üniversitesi'nden Coğrafya alanında İskoç Master of Arts derecesi alarak mezun oldu. William daha sonra Kraliyet Askeri Akademisi Sandhurst'ta eğitim aldı ve orduda Blues ve Royals birliğinde görev yaptı. Nisan 2008'de, Kraliyet Hava Kuvvetleri Koleji Cranwell'den mezun oldu ve 2009'un başlarında RAF Arama ve Kurtarma Kuvvetlerine katıldı. Temmuz 2015'ten itibaren iki yıl boyunca East Anglian Air Ambulans'ta tam zamanlı pilot olarak görev yaptı.

Dük Kral adına resmi görevlerde bulunmaktadır. William, 30'dan fazla askeri organizasyonun ve sivil hayır kurumunun başındadır. The Royal Foundation ile birlikte çalışmalar yürütmektedir. Projeleri özellikle ruh sağlığı, çevreyi koruma ve acil durum çalışanları konularında yoğunlaşmaktadır. William, Aralık 2014'te dünya çapında yasa dışı vahşi yaşam ticaretini azaltmayı amaçlayan "United for Wildlife" girişimini kurdu. Nisan 2016'da Cambridge'ler ve Prens Harry, insanları zihinsel sağlık sorunları hakkında açılmaya teşvik etmek için "Heads Together" zihinsel sağlık bilinçlendirme kampanyasını başlattı. Ekim 2020'de William, önümüzdeki on yılda çevresel çözümleri teşvik etmek için 50 milyon sterlinlik bir girişim olan Earthshot Ödülü'nü başlattı.

29 Nisan 2011'de Catherine Middleton ile evlenmiş ve Kraliçe tarafından kendisine Cambridge Dükü unvanı verilmiştir. İlk çocukları Prens George 22 Temmuz 2013'te, ikinci çocukları Prenses Charlotte 2 Mayıs 2015'te, üçüncü çocukları Prens Louis ise 23 Nisan 2018'de dünyaya gelmiştir.

Çocukluğu

Prens William, 21 Haziran 1982'de Galler Prensi Charles (Kraliçe II. Elizabeth'in varisi) ve Galler Prensesi Diana'nın ilk çocuğu olarak Londra'daki St Mary's Hastanesinde doğdu. İsimleri William Arthur Philip Louis, 28 Haziran'da Buckingham Sarayı tarafından açıklandı. Canterbury Başpiskoposu Robert Runcie tarafından 4 Ağustos'ta, baba tarafından büyük büyükannesi Ana Kraliçe Elizabeth'in 82. doğum gününde Buckingham Sarayı Müzik Odasında vaftiz edildi. William'ın altı vaftiz ebeveyni vardı: Yunanistan'ın eski Kralı II. Konstantin (baba tarafından akrabası): Prenses Alexandra, Saygıdeğer Leydi Ogilvy (baba tarafından akrabası): Westminster Düşesi ; Leydi Susan Hussey ; Lord Romsey (baba tarafından ikinci dereceden kuzeni): ve Sir Laurens van der Post. William, 1905'te Prens John'dan bu yana Galler Prensi ve Prensesi'nden doğan ilk çocuktu. William, dokuz aylıkken, denizaşırı ilk seyahati olarak 1983 Avustralya ve Yeni Zelanda gezisinde ailesine eşlik etti. 1991 ve 1998 yıllarında ailesiyle birlikte Kanada'ya gitti.

Aile içinde "Wills" olarak gayri bilinen William'a annesi tarafından "Wombat" lakabı verildi. Diana, o ve kardeşi Harry'nin kraliyet çocuklarına sağlanandan daha geniş yaşam deneyimleri elde etmelerini istiyordu. Onları Walt Disney World ve McDonald's, AIDS klinikleri, evsizler için barınaklara götürdü ve onlara video oyunları gibi tipik olarak gençlerin sahip olduğu eşyaları satın aldı. Ailesi 1996 yılında boşandı. Diana, 31 Ağustos 1997'nin erken saatlerinde bir trafik kazasında öldü. O zamanlar 15 yaşında olan William, 12 yaşındaki erkek kardeşi ve babalarıyla birlikte o sırada Balmoral Şatosu'nda kalıyorlardı. Galler Prensi, oğulları ertesi sabah annelerinin ölümünü onlara anlatmak için uyanana kadar bekledi. William, babası, erkek kardeşi, baba tarafından dedesi Edinburgh Dükü, Prens Philip ve annesinin cenazesinde dayısı 9. Spencer Kontu, Charles Spencer'a eşlik etti. William ve Harry, Kensington Sarayı'ndan Westminster Abbey'e giden cenaze kortejinin arkasından yürüdüler.

Eğitimi

William, her ikisi de Londra'da bulunan Jane Mynors'ın anaokulu ve hazırlık öncesi Wetherby Okulu'ndan başlayarak özel okullarda eğitim gördü. Bunu takiben, Wokingham, Berkshire yakınlarındaki Ludgrove Okulu'na katıldı ve yazları Rory Stewart'tan özel ders aldı. Ludgrove'da futbol, yüzme, basketbol, kil güvercin atışlarına ve kros koşularına katıldı. Eton Koleji'ne giriş sınavına girdi ve kabul edildi. Orada A-Seviyesinde Coğrafya, Biyoloji ve Sanat Tarihi okudu, Coğrafya'da 'A', Biyoloji'de 'C' ve Sanat Tarihi'nde 'B' aldı. Eton'da su topuna başladı ve kendi takımının kaptanlığını yaparak futbol oynamaya devam etti.

William'ı Eton'a yerleştirme kararı, kraliyet çocuklarını büyükbabası, babası, iki amcası ve iki kuzeninin katıldığı Gordonstoun'a gönderme aile geleneğine aykırıydı. Diana'nın babası ve erkek kardeşi Eton'da eğitim görmüştü. Kraliyet ailesi ve basın, William'ın hayatıyla ilgili düzenli bilgi verilmesi karşılığında onun basın tarafından rahatsız edilmeden çalışmasına izin verileceği konusunda anlaştılar. Basın Şikayetleri Komisyonu başkanı John Wakeham, düzenleme hakkında şunları söyledi: "Prens William bir kurum değil, bir pembe dizi yıldızı ya da bir futbol kahramanı değil. O bir oğlan: Önümüzdeki birkaç yıl içinde, belki de hayatının en önemli ve bazen de acı veren kısmı, büyüyecek ve bir erkek olacak."

Eton'daki eğitimini tamamladıktan sonra William bir yıl eğitimine ara verdi ve bu arada Belize'deki Britanya Ordusu eğitim tatbikatlarına kkatıldığ, İngiliz mandıra çiftliklerinde çalıştığı, Afrika'yı ziyaret ettiği ve on hafta boyunca güney Şili'deki çocuklara eğitim verdiği bir eğitim programına katıldı. Tortel kasabasındaki Raleigh International programının bir parçası olarak William, diğer genç gönüllülerle birlikte yaşadı, ortak ev işlerini (tuvalet temizliği dahil) paylaştı ve ayrıca yerel bir radyo istasyonunda misafir disk jokey olarak gönüllü oldu. Afrika kültürüne olan ilgisi onu Swahili dilini öğrenmeye yöneltti.

2001 yılına gelindiğinde, William Birleşik Krallık'a geri döndü ve St Andrews Üniversitesi'ne kaydoldu. Ekstra ilgi onu yıldırmadı; Sanat Tarihi alanında lisans eğitimine başladı, daha sonra ana konusunu Coğrafya olarak değiştirdi. William, tezini Hint Okyanusu'ndaki Rodrigues'in mercan resifleri üzerine yazdı ve 2005'te İskoç Master of Arts derecesi ve ikinci sınıf onur derecesi ile mezun oldu. Üniversitedeyken 2004 yılında Celtic Nations turnuvasında İskoç ulusal üniversitelerinin sutopu takımını temsil etti. Herhangi bir gazetecinin kimliğini duymasını ve fark etmesini önlemek için diğer öğrenciler tarafından "Steve" olarak biliniyordu. William, Şubat 2011'de üniversitenin 600. Yıldönümü Temyizinin hamisi olarak eşiyle birlikte St Andrews'a döndü.

Üniversiteden mezun olduktan sonra William, Chatsworth House'da arazi yönetimi ve HSBC'de bankacılık alanında staj yaptı. Cornwall Dükalığı'nın nihai yönetimine hazırlanmak için, 2014 yılında, babasının hamisi olduğu Cambridge Sürdürülebilir Liderlik Programı (CPSL) tarafından düzenlenen Cambridge'de bir mesleki tarım yönetimi kursuna kaydoldu. 2014'teki bir CNN raporuna göre bu dükalık, William'ın babası kral olduğunda miras alacağı "hükümdarın en büyük oğlu tarafından kullanılmak üzere ona özel bir gelir sağlamak amacıyla 1337'te kurulan 760 milyon sterlinlik (yaklaşık 1.25 milyar dolar) bir varlıktır".

Askeri görevleri ve hava ambulans hizmeti

Askeri eğitimi ve görevlendirmeleri

Askeri bir kariyer yapmaya karar veren William, Ocak 2006'da Kraliyet Askeri Akademisi Sandhurst'e kabul edildi. "Teğmen Galler" olarak - babasının Galler Prensi unvanına dayanan bir isim - küçük erkek kardeşini zırhlı bir keşif biriminde bir birlik komutanı olarak Blues ve Royals'a kadar takip etti ve ardından görev için Dorset, Bovington Kampında beş ay eğitim aldı.

William'ın o sırada taht sıralamasındaki ikinci sırasındaki konumu aktif çatışma görme şansı hakkında bazı şüpheler uyandırdı. William bunun yerine Kraliyet Donanması ve Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde eğitim aldı. İlkinde asteğmen olarak ve ikincisinde hava üsteğmen olarak komisyonunu aldı. Her ikisi de genel olarak ordunun teğmen rütbesine eşdeğerdi.

William, eğitimini tamamladıktan sonra RAF Cranwell'de Kraliyet Hava Kuvvetleri ile bir ek görev aldı. Kursu tamamladıktan sonra babası tarafından kendisine RAF kanatları takıldı.[38] Bu geçici görev sırasında William, Er Robert Pearson'ın cesedini ülkesine geri getirmek için bir C-17 Globemaster ile Afganistan'a uçtu. William daha sonra Kraliyet Donanması ile eğitim için görevlendirildi. William daha sonra Kraliyet Donanması ile eğitim için görevlendirildi. Britannia Royal Naval College'da hızlandırılmış bir Deniz Subayı eğitim kursunu tamamladı. William, Haziran 2008'de HMS Iron Duke'ta hizmet verirken, Barbados'un kuzeydoğusundaki Atlantik'te 40 milyon sterlinlik bir uyuşturucu ele geçirme operasyonuna katıldı. Bir sürat teknesinden 900 kg kokain ele geçirilmesine yardımcı olan Lynx helikopterindeki mürettebatın bir parçasıydı.

Unvanları

21 Temmuz 1982 - 29 Nisan 2011: Kraliyet Altesleri Galler'den Prens William

29 Nisan 2011 - 8 Eylül 2022: Kraliyet Altesleri Cambridge Dükü (İskoçya'da Strathearn Kontu)

8 Eylül 2022 – 9 Eylül 2022: Kraliyet Altesleri Cornwall ve Cambridge Dükü

9 Eylül 2022 - günümüz: Kraliyet Altesleri Galler Prensi (İskoçya'da Rothesay Dükü)

title