Haberler

TBMM Üstün Yetenekli Çocukları Araştırma Komisyonu

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanı Prof.Dr.Şemsettin Türköz, 7 bin civarında bursiyerlerinin olduğunu, yurt dışına gönderilen bursiyerlerin yurda dönmemeleri durumunda bursun geri alındığını söyledi.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Türköz, 7 bin civarında bursiyerlerinin olduğunu, yurt dışına gönderilen bursiyerlerin yurda dönmemeleri durumunda bursun geri alındığını söyledi.

Üstün yetenekli çocukların keşfi, eğitimleriyle ilgili sorunların tespiti ve Türkiye'nin gelişimine katkı sağlayacak etkin istihdamların sağlanması amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara başkanlığında toplandı.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Türköz, TÜBİTAK'ın üstün yetenekli ve başarılı öğrencileri destekleme programlarıyla ilgili komisyon üyelerine sunum yaptı.

Türköz, üstün yetenekli çocuklardan çok, AR-GE'ye yönelik üstün başarılı lisans ve doktora öğrencilerini desteklediklerini ve bu öğrencilere burs verdiklerini anlattı. 7 bin civarında bursiyerlerinin olduğunu dile getiren Türköz, bursiyerler içinde yurt dışına gidenlerin de bulunduğunu belirtti.

Yurt dışına gönderilen öğrencilerin TÜBİTAK tarafından takiplerinin yapıldığını ve bunun için kurumda bir birimin de kurulduğunu dile getiren Türköz,

"Yurt dışına gönderilen bursiyerler şayet yurda dönmezlerse bursu geri alıyoruz" dedi.

Türköz, bursiyerlerin lisans veya doktoradan sonra genelde kurumla ilişkilerini kestiklerini, ancak Türkiye'de çalışmalarını temin etmek için bunları takip ettiklerini söyledi.

Üstün yetenekli çocukların özel eğitim almaları gerektiğini vurgulayan Türköz, üstün yetenekli çocuklarda odaklanma problemleri ve dağınıklık gibi bazı psikolojik sorunların olabildiğini, birçok alana birden yöneldiklerini, çabuk öğrenip çabuk unutabildiklerini anlattı.

Lisans bursu verdikleri öğrencilerin üniversite sınavında başarı göstermiş öğrencilerden seçildiğini kaydeden Türköz, başarılı öğrencilerin temel bilimleri tercih etmemesinden şikayet eti. Örneğin ilk 5 bine giren öğrenciler içinde iş kaygısı yüzünden fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimleri seçen çok az öğrenci olduğuna dikkati çeken Türköz, TÜBİTAK'a gelen AR-GE projelerinin de ortalama 4'te 1'inin kabul edildiğini ifade etti. Türköz, projelerin birbiriyle yarışmasının söz konusu olmadığını, iade edilenlerin 6'nın altında puan aldığını kaydetti. Türköz, yılda 4 ile 5 bin arasında TÜBİTAK'a proje başvurusunun olduğunu bildirdi.

Muhabir: Ali Eyvaz

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA / Politika

Halide İncekara Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title