Haberler

Keles'te 'Dönüşümlü Başkanlık' Yemini Bozuldu

Bursa'nın Keles İlçesi'nde, 2011 milletvekili genel seçimleri öncesinde boşalan Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmak için Ak partili iki meclis üyesi arasında, 28 şubat döneminde Necmettin Erbakan- Tansu Çiller anlaşmasının benzeri 'dönüşümlü...

Bursa'nın Keles İlçesi'nde, 2011 milletvekili genel seçimleri öncesinde boşalan Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmak için Ak partili iki meclis üyesi arasında, 28 şubat döneminde Necmettin Erbakan- Tansu Çiller anlaşmasının benzeri 'dönüşümlü başkanlık' için anlaşma yapıldığı ortaya çıktı. Ancak başkanlık koltuğuna önce oturan Süleyman Kaynak, Kuran'a el basılıp yemin edilerek yapıldığı ileri sürülen anlaşmaya uymayıp başkanlığı bırakmayınca, koltuğa oturmayı bekleyen çocukluk arkadaşı Erol Duman üzüntüden kalp krizi geçirdi.

Keles İlçesi'nde Ak Partili Belediye Başkanı Mustafa Bektaş'ın 2011 genel seçimlerinde partisinden Bursa milletvekili aday adayı olmak için istifa etmesinin ardından boşalan başkanlık koltuğu için 6 Ak Partili, 2 DP'li ve 1 MHP'li üyenin bulunduğu Belediye Meclisi'nde seçim gündeme geldi. 3 yıl süreyle Keles Belediye Başkanı olmak için 9 üyeli Belediye Meclisi'nin Ak Partili üyelerinden vergi dairesinden emekli memur Süleyman Kaynak ile Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'nden emekli olan ve arzuhalcilik yapan Erol Duman göreve talip oldu.

KURAN'A EL BASIP YEMİN ETTİLER

Bu sırada AK Parti Bursa İl Teşkilatı, mevcut adayların yanı sıra inşaat mühendisi Recep Candan'ı da aday olarak gösterince, çocukluk arkadaşı da olan Kaynak ve Duman oylar bölünmesin diye kendi aralarında anlaşma yaptı. İddiaya göre Süleyman Kaynak, seçim öncesi Duman'ın evine giderek, Kuran'a el basıp, "Seçimi kazanıp başkan olursam, çoluğumun çocuğumun üzerine yemin ediyorum. 1,5 yıl ben, 1,5 yıl sen başkanlık yapacaksın" dedi. Duman da Kaynak'ı destekledi. 9 üyeden 6'sının oyunu alan Süleyman Kaynak, Keles Belediye Başkanı seçildi.

SÜRE DOLDU 'DÖNÜŞÜM' OLMADI

Geçen yıl Ağustos ayı sonunda 1,5 yıllık görev süresini tamamlayan Süleyman Kaynak, başkanlık koltuğundan kalkmayacağını ve ettiği yeminin kefaretini ödediğini söyleyince Erol Duman, hüsrana uğradı.

Belediye başkanlığı koltuğuna oturamadığı için üzüntüden kalp krizi geçiren Erol Duman, daha sonra Süleyman Kaynak'ı usulsüz araç alımı ve harcama yaptığı gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı'na şikayet etti. Bakanlık Keles Belediyesi'ne müfettiş göndererek, gerekli incelemeleri yaptı. Ancak yapılan incelemeler sonrasında 'soruşturmaya gerek olmadığı' kararı verilince Duman bir kez daha yıkıldı.

40 YILLIK ARKADAŞI

Yaşadığı hayal kırıklığı nedeniyle 40 yıllık çocukluk arkadaşı olan Süleyman Kaynak'la artık konuşmadığını belirten Erol Duman şunları söyledi:

"Belediye Meclisi'nde yapılacak başkanlık seçimi öncesi Süleyman Kaynak evime geldi ve bana 'anlaşalım' dedi. Çünkü oylar bölünecekti. Onun damadı ve kayınbiraderim de bizimle birlikteydi. Onların yanında bana söz verdi ve Kuran-ı Kerim'e el bastı, çoluğunun çocuğunun üzerine yemin etti. '3 yıllık başkanlık süresi var. 1,5 yıl ben yaparım, 1,5 yıl sen yaparsın. Dönüşümlü başkanlık yaparız' dedi. Ertesi gün seçimler oldu. 3 oy diğer adaya, 6 oy ise Kaynak'a çıktı. Kaynak benim ve arkadaşlarımın desteğiyle başkan oldu. Onu 1,5 yıl kendi haline bıraktım. Rahatsız etmedim. Mümkün olduğu kadar kendimi belediyeden çektim. Görev süresi dolunca yanına gittim ve 'ne zaman devir teslim yapacağız' dedim. O da bana 'Görevden ayrılmayacağım, vazgeçtim' dedi. Ben de bunun üzerine yeminini hatırlatınca Kaynak bana 'Ben yeminimim kefaretini verdim. Rahatım. Başkanlığa devam edeceğim' deyince büyük bir hüsrana uğradım. Çok zoruma gitti."

'O BENİM ÇOCUKLUK ARKADAŞIMDI'

Belediye Başkanı Kaynak'ın 1,5 yıllık görev süresi içerisinde kendisini de belediye başkanlığı görevine hazırladığını anlatan Erol Duman sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kaynak görevi bırakmayacağını söyleyince yıkıldım. Bu olaydan sonra meclis toplantılarına bir süre katılmadım. Çünkü zoruma gitti. O benim çocukluk arkadaşımdı. Sözünden cayması beni ve ailemi büyük bir yıkıma uğrattı. Kalp krizi bile geçirdim. Kaynak'ın bu süre içerisinde bazı yanlış davranışları da oldu. Belediyenin harcamalarında, araç alımlarında, hatta kendi evinin önünü parke taşı döşemesine kadar çok yanlışları oldu. Ben de kendisini İçişleri Bakanlığı'na şikayet ettim. Ancak bir sonuç çıkmadı."

KAYNAK: O ZAMANIN ŞARTLARI ÖYLEYDİ

Görevini sürdüren Keles Belediye Başkanlığı Süleyman Kaynak ise Erol Duman'ın iddiaları ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Belediye Meclisi'nde seçimlerin yapılacağı zaman Erol Duman'a böyle bir söz vermiş olabilirim. Aslında söz vermedim fakat taviz vermiş olabilirim. O zamanın şartları öyleydi, bugünün şartları da böyle. Ben çalışmalarıma devam ediyorum. Böyle bir protokolümüz, sözleşmemiz yoktur. Erol Duman beni şikayet etti. Araçların alımında, yol çalışması, çevre düzenlemeleri ile ilgili savcılığa şikayetlerde bulundu. İçişleri Bakanlığı'na şikayet dilekçesi gönderdi. Dilekçe neticesinde müfettişler geldi, gerekli incelemeleri yaptılar ve bu işin soruşturulmasına gerek olmadığına karar verdiler. İlçede herkes belediye başkanı olarak beni de Erol Duman'ı da tanır. İstediğiniz kişiye beni de, onu da sorabilirsiniz. Benim alnım ak ve temiz. Ben 30 senelik devlet memurluğu görevimde, Sayıştay'a hesap vermiş insanım. Usullere, kanunlara aykırı bir iş yapmam."

IA,FK(FK/COŞ) - Bursa / Keleş

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Süleyman Kaynak Keles Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title