Haberler

Olcay Şahan Biyografisi

Olcay Şahan
Doğum Tarihi26.05.1987

Olcay Şahan Kimdir ?

Olcay Şahan (d. 26 Mayıs 1987, Düsseldorf), Kanat mevkinde forma giyen Türk millî futbolcudur.

Kulüp kariyeri
Borussia Mönchengladbach
Futbola Bayer 04 Leverkusen ve Fortuna Düsseldorf altyapılarında başladı. 2004'te ise Borussia Mönchengladbach altyapısına geçti. 2005 yılında Mönchengladbach'ın ikinci takımı ile birlikte dördüncü lig olan Oberliga Nordrhein'de forma giymeye başladı.

27 Kasım 2005'te ilk maçına Junkersdorf 1946 karşısında çıktı ve ilk golünü de bu maçta kaydetti. İlk sezonunda 9 maçta 3 gol atan futbolcu, lig şampiyonluğu yaşadı.

Dönemin üçüncü ligi Regionalliga'da 32 maçta forma şansı bulsa da küme düştüler. Sonraki sezon yine başarılı bir performans gösterdi. 12 gol attığı ligde bir kez daha lig şampiyonluğu yaşıyordu. Ancak A takımda forma şansı bulamıyordu.

Duisburg
2008-2009
2008-09 sezonunda 2. Bundesliga ekiplerinden MSV Duisburg'a bir yıllığına transfer oldu. Sezonun beşinci hafta maçında Alemannia Aachen karşısında ilk kez forma giydi. Performansı beğenilen futbolcunun sözleşmesi uzatıldı.

2009-2010
2009-10 sezonunda oynadığı maç sayısını arttıran futbolcunun kendini göstermesi 2010-11 sezonunda oldu.

Olcay, 1.FC K´lautern formasıyla.
2010-2011
34 maçın hepsinde forma giyen 3 futbolcudan biriydi. Attığı 7 golle takımın en golcü isimlerinden biri de oldu. Kendini gösterdiği platform ise Almanya Kupası olan DFB-Pokal olmuştu.

İkinci lig ekibi finale kadar yükselmiş, Olcay bütün maçlarda oynayıp yarı finalde bir asist de yapmıştı. Ancak finalde Schalke 04'e 5-0 yenilip kupayı alamadılar.

Beşiktaş
Sezon öncesi Biliç'in ayrılmasıyla takımın başına Şenol Güneş'in geçmesine ve mevcut kadroya Quaresma'nın da katılmasıyla zenginleşen kanat oyuncusu seçeneklerine rağmen Olcay, ilk onbirdeki yerini çoğunlukla korudu ancak oluşan yeni durumda neredeyse otomatikleşen bir rotasyonun parçası oldu. İlk haftalar itibarıyla önceki sezonlara oranla daha az skor üretttiği bu sezonda takımı ise en gollü sezonlarından birini geçiriyordu.

Buldukları goller çoğunlukla hızlı ve kısa paslar neticesinde oluşuyor ve Olcay, gerek yaptığı gol pasları gerek pas istasyonluğu rolüyle hücumlara katkıda bulunuyordu. İlk devrenin ilk dokuz haftalık döneminde takımının farklı kazandığı güney deplasmanlarında (Mersin İdman Yurdu, Gaziantepspor ve Antalyaspor) attığı birer golle yine de etkili bir başlangıç yapmış oldu.

Ancak 9. haftadaki Antalyaspor maçından sonra uzun süreli bir suskunluk dönemi geçirdi. Bu dönemde zaman zaman olumsuz eleştiriler alsa da Güneş'in kadro tercihlerinde sürekli olarak yer buldu ve hem önceki sezonlardaki istikrarına hem de pas trafiğindeki etkili görevine devam etti. 4 ayı aşkın suskunluğunu 16 Mart'ta deplasmanda Trabzonspor'a karşı oynanan erteleme maçının 86. dakikasında bulduğu takımının ikinci golüyle sonlandırmış oldu.

Trabzonspor
11 Ocak 2017 tarihinde Beşiktaş'tan 200.000 Avro transfer bedeliyle Trabzonspor'a transfer oldu.

Millî takım kariyeri

Olcay, Türkiye formasıyla.
Olcay Şahan, altyapı döneminde 1 kez Almanya U-17 millî takım formasını giymiştir.

Türkiye ve Almanya A millî takımlarını seçebilme şansı bulunan futbolcu, tercihini Türkiye'den yana kullanmıştır. 25 Mart 2011'de ilk kez Türkiye A2 Millî Futbol Takımı forması giydi. Olcay, 22 Mart 2013 tarihinde oynanan Andorra maçı ile ilk defa A Millî Takım forması giymiştir.

Olcay, millî formayla ilk golünü ise 28 Mayıs 2013 tarihinde Almanya'nın Duisburg şehrindeki Schauinsland-Reisen-Arena stadyumunda Letonya ağlarına yollamıştır.


title