Haberler

Muhammed Bin Selman Biyografisi

Muhammed Bin Selman

Muhammed Bin Selman Kimdir ?

Muhammed bin Selman el-Suud (Mu?ammad bin Salman Al Su‘ud, d. 31 Ağustos 1985), halk arasında MBS olarak bilinen, Suudi Arabistan veliaht prensi ve başbakanı olan bir politikacıdır. Aynı zamanda Ekonomik ve Kalkınma İşleri ve Siyasi ve Güvenlik İşleri konseylerinin başkanı olarak görev yapmaktadır. Başbakan olarak atanmadan önce 2015'ten 2022'ye kadar savunma bakanı olarak görev yaptı. Muhammed bin Selman, babasının hükümetini kontrol ediyor ve Suudi Arabistan'ın fiili hükümdarı olarak kabul ediliyor.

Muhammed bin Selman, Prens Selman bin Abdülaziz ve üçüncü karısı Fehde bint Felah el-Hıslin'in altı çocuğundan en büyüğü olarak dünyaya geldi. Kral Suud Üniversitesinden hukuk diploması aldıktan sonra babasına danışmanlık yaptı. Selman, 2015 yılında tahta çıktı ve yeğeni İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif el-Suud'u veliaht prens, oğlu Muhammed bin Selman'ı ise veliaht prens yardımcısı ve savunma bakanı olarak atadı. Kral Selman, 2017 yılında Muhammed bin Nayif'i görevinden aldı ve Muhammed bin Selman veliaht prens oldu. Bin Selman, 2022'de başbakan olarak atandı.

Bin Selman otoriter bir rejim yönetiyor. Suudi Arabistan'da hiçbir demokratik kurum yok ve baskı unsurları ortada. İnsan hakları ve kadın hakları aktivistleri, gazeteciler, eski mahkumlar ve muhalifler; işkence, hapse atma ve öldürme gibi taktiklerle sistematik olarak bastırılıyor. Bin Selman'ın yargısız infazlar gerçekleştirmek için Kaplan Mangası olarak bilinen bir grup suikastçıyı kullandığı söyleniyor. Suudi hükümetini eleştiren Suudi Arabistanlı Washington Post köşe yazarı Cemal Kaşıkçı'nin suikastıyla kişisel olarak bağlantılıydı, ancak cinayetle ilgisi olduğunu reddetti. Bin Selman, Yemen'deki insani krizi ve kıtlığı şiddetlendiren Suudi bombalama kampanyasının arkasındaydı. Hükûmeti feministlere yönelik bir baskıyı yönetti. Bin Selman ayrıca Katar diplomatik krizinin tırmanması, Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin tutuklanması, Kanada ile diplomatik bir tartışmanın başlaması, Suudi prensler ve milyarderlerin Kasım 2017'de tutuklanması ve Amazon Başkanı Jeff Bezos'a karşı iddia edilen telefon hack'i ve Mart 2020'de kuzeni ve rakibi Muhammed bin Nayif'e karşı ihanet suçlamalarına da dahil oldu.

Bin Selman, rejimin imajını Krallık içi ve dışında yeniden markalaştırma çabasıyla reform çığırtkanlığı yaptı. Bunlar arasında, Haziran 2018'de kadın sürücü yasağının kaldırılması ve Ağustos 2019'da erkek vesayet sisteminin zayıflatılması gibi din polisinin yetkilerini kısıtlayan ve kadın haklarını iyileştiren düzenlemeler de yer alıyor. Saltanatı altındaki diğer kültürel gelişmeler arasında bir kadın şarkıcının ilk Suudi halk konserleri, kadınları kabul eden ilk Suudi spor stadyumu, kadınların işgücünde artan varlığı ve bir e-vize sistemi getirerek ülkeyi uluslararası turistlere açması, yabancı vizelerin internet üzerinden başvuru ve verilmesine izin vermek bulunuyor. Suudi Vizyon 2030 programı, teknoloji ve turizm dahil olmak üzere petrol dışı sektörlere yatırım yaparak ülke ekonomisini çeşitlendirmeyi amaçlıyor.

Erken yaşam
Muhammed bin Selman, 31 Ağustos 1985 tarihinde Prens Selman bin Abdulaziz ve üçüncü eşi Fehde bint Felah el-Hıslin'den doğdu. Fahda, Rakan bin Hıslin'in torunu ve El-Ecman kabilesinin reisi olan Daydan bin Hıslin'in büyük torunudur. 1915'te Daydan'ın liderliğindeki Ecman kabilesi, Kanzan'da İbn Suud'a karşı savaştı ve İbn Suud'un kardeşi Saad bin Abdurrahman bu savaşta öldürüldü.
Bin Selman, annesinin altı çocuğunun en büyüğü, babasının sekizinci çocuğu ve yedinci oğludur. Tam kardeşleri Turki bin Selman ve Halid bin Selman'dır. Muhammed, Kral Suud Üniversitesinden hukuk alaında lisans derecesine sahiptir.

Erken kariyer
Bin Selman üniversiteden mezun olduktan sonra, özel sektörde birkaç yıl geçirdi. Suud Kabinesi Uzmanlar Komisyonunda danışman olarak çalıştı. 15 Aralık 2009'da, 24 yaşındayken, babası Riyad Bölgesi valisiyken, babasının özel danışmanı olarak siyasete girdi. Bu sırada, Riyad Rekabet Konseyi genel sekreteri, Kral Abdülaziz Araştırma ve Arşiv Vakfı yönetim kurulu başkanının özel danışmanı ve yönetim kurulu üyesi gibi bir pozisyondan diğerine yükselmeye başladı. Ekim 2011'de Veliaht Prens Sultan bin Abdülaziz öldü. Prens Selman, iktidara yükselişine ikinci başbakan yardımcısı ve savunma bakanı olarak başladı. Oğlu Muhammed'i özel danışmanı yaptı.

Mahkeme başkanı
Haziran 2012'de Veliaht Prens Nayif bin Abdülaziz öldü. Muhammed bin Selman, babasının yeni veliaht prens ve ilk başbakan yardımcısı olmasıyla birlikte hiyerarşide ikinci sıraya yükseldi. Kısa süre sonra mahkemeyi kendi görüntüsünde yeniden yapmaya başladı. 2 Mart 2013'te, Veliaht Prens Mahkemesinin Başkanı Prens Suud bin Nayif, Doğu Bölgesi valisi olarak atandı ve göreve bin Selman geçti. Bakan rütbesi de verildi. 25 Nisan 2014'te bin Selman devlet bakanı olarak atandı.

title