MS'le Yaşamayı Öğreniyoruz
23. Geleneksel MS Günü'nde, uzmanlar "Herkesin MS'i kendine!" derken, MS'liler "KiMSe bilemez!" dediler.
Türkiye Multipl Skleroz Derneği, 23. Geleneksel MS Günü'nde, hastaları, hasta yakınlarını, hasta dostlarını ve konunun uzmanlarını bir araya getirdi. Oynadığı tiyatro oyununda MS'li rolüyle 6 yıl önce hastalıkla tanıştığını ve geçtiğimiz yıl MS Derneği Başkanlığı'na layık görüldüğünü söyleyen tiyatro oyuncusu Ayşen İnci, "Tek bir amacımız var, MS'li dostlarımızın yaşam kalitesini yükseltmek" dedi.
Dünya MS Haftası nedeniyle düzenlenen buluşma gününde ortak dilek, "Umuyoruz ki, bir gün hastalığın kesin tedavisi bulunacak! Ama mevcut tedavilerle MS'imizi kontrol altında tutabiliriz" oldu. Toplantıya katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, "MS'liler için de en önemli problemin, çalışmak isteyen engeller için istihdam yaratılması olduğunu biliyorum. Devletteki engelli istihdamını arttırmaya çalışıyoruz.
MS'in birlikte yaşanması zor bir hastalık olduğunu biliyorum. Bu nedenle de, hem hastaya hem de hasta yakınlarına destek olmak istiyoruz. Her ailenin bir sosyal destek uzmanı olacak. Ailenin sorununa göre; hastası, yaşlısı, madde bağımlısı, engellisi varsa bu destek uzmanları çözümler üretecek. Ekipler şu anda eğitim döneminde. Pilot çalışmalarımız başladı" diye konuştu.
MUTLAKA HAREKET!
MS'lilerin yaşam kalitesinin ve bağımsızlığının artırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını söyleyen İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arzu Razak Özdinçler ise, "Yapılan çalışmalar gösterdi ki; fizyoterapiler, egzersiz uygulamaları hareket yeteneğini artırıyor.
Yorgunluk, güçsüzlük, denge bozukluğu, kas güçsüzlüğü MS hastalarının en yaygın yaşadığı belirtiler. Bizim hastaya göre düzenlediğimiz ve isteyerek yaptığı; yürüyüş, bisiklet, yüzme, egzersiz veya diğer aktiviteler yaşamda bağımsızlığı sağlıyor, hastalığı tedavi ediyor" dedi. Hastalıkla beraber psiko-sosyal sorunların yönetimine dikkat çeken Psikolog Ayhan Bingöl ise "MS ile uyum sağlamalı ve sabırla iyileşmek için çaba sarfetmelisiniz.
Eğer hastalıkla birlikte stres, yaşamdan kopma, inkar, kaygı, öfke, yalnızlık ve çaresizlik gibi duygulara teslim olursanız hastalığınız daha da kötüleşir. Başa çıkmayı öğrenmek için mutlaka psiko-sosyal destek alın" önerisinde bulundu.
Son yıllarda MS'in iyileşmesinde yoganın payı da gündeme taşındı. "MS'te Neden Yoga?"nın cevabını anlatan hem MS hastası hem de Yoga Eğitmeni Deniz Zambak, "Yoga bir bilim değildir, bir tedavi yöntemi de değildir.
Nefes alma ile zihnin ve bedenin dengesidir. Hastalanmamak adına kendi kendimize yapabileceğiz en kolay sağlıklı olma yoludur. Son yapılan uygulamalar da göstermiştir ki yoga; kan dolaşımını düzenler, menopoz sıkıntılarını azaltır, bağımlılıkla başa çıkmayı sağlar, depresyon ve stresi giderir, yorgunluğu azaltır, hareket yetisini artırır, güçlendirir, sindirim ve boşaltım sistemini düzenler" diyerek MS'lilere yapmalarını önerdi.
MS'lilere yaptığı konuşma ile moral veren tiyatro sanatçısı Betül Arın ise; "Bütün hastalıklar, duygu ve düşüncelerimizin vücudumuzda yarattığı sonuçlardır. Söylemek isteyip de söyleyemediklerimiz boğazımızda düğümlenen nodüllerdir. Öfke ve nefret pankreasımızın hastalanmasıdır. Ruhunuzu ve bedeninizi iyi duygularla besleyin. Her şey, hepimizin başına gelebilir. Önemli olan baş etmeyi öğrenmektir" diye konuştu.
İYİLEŞME HALİNDE TEDAVİ ASLA BIRAKILMAMALI
MS'li hastaların tedaviye yönelik soruları için bir araya gelen konunun uzmanları Prof. Dr. Aksel Siva, Prof. Dr. Gülşen Akman Demir, Doç. Dr. Erdem Toğrol, Dr. Demek Yandım Kuşcu ise, "Mevcut koruyucu tedaviler hastalığın ilerlemesini mutlak önlüyor. Tedavinizi devam ettirin" uyarısında bulundular.
Prof. Dr. Aksel Siva, arı zehri, kapari gibi alternatif tedaviler altında sürekli otların veya başka karışımların gündeme getirildiğini, bunların hiçbir tedavi edici rolü olmadığını hatırlatarak, "Hekiminizin kontrolü altında tedavilerinizi sürdürmelisiniz. Her MS'li başkadır, tedavilerinizi karşılaştırmayınız. Bu hastalıkla baş etmek için MS'le barışık olmalısınız" dedi.