Haberler

Kürt Sorunu mu, PKK Bölücülüğü mü?

Kürt Sorunu mu, PKK Bölücülüğü mü?
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ödp Genel Başkanı Uras "Kürt Sorunu"yla İlgili Çözüm Önerilerini, Başta DTP Olmak Üzere Meclis'teki Siyasi Partilere ve Milletvekillerine Sunmaya Hazırlanıyor.

DTP'nin Demokratik Özerklik'le ilgili kitapçığı milletvekillerine ve bakanlara göndermesinin ardından ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da "Kürt sorunu"yla ilgili çözüm önerilerini başta DTP olmak üzere Meclis'teki siyasi partilere ve milletvekillerine sunmaya hazırlanıyor.

Uras'ın çözüm önerileri arasında ise "Toplumsal yaşama dahil olmasını öngören bir af çıkarılması", "isteyenlere Kürtçe dahil ana dillerinde öğrenim görme imkanı tanınması", "Öcalan'ın 'şartları uygun normal' bir yere nakli ve Öcalan'a İmralı'da şiddet uygulandığı" iddialarının Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nca oluşturulacak bir heyetle incelenmesi de bulunuyor.

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında "Kürt sorunu"yla ilgili çözüm önerilerini sıraladı. PKK'nın Aktütün Sınır Karakolu'na yaptığı baskın ile "İmralı'da Abdullah Öcalan'a kötü muamele yapıldığı" iddialarının yarattığı kitlesel tepkilerin aynı zaman dilimine denk geldiğini belirterek, şunları söyledi:

"Toplumsal tansiyon bir çok yerde olağan ölçülerin dışına çıkıp sağduyulu birçok yurttaş ve çevrenin gözünde bir arada yaşama zemininin adım adım yok edileceği endişesini doğurdu.

Tam da bu sırada Başbakan Erdoğan'ın AKP ilçe kongrelerini dolaşarak uzun süredir muhatap almadığı DTP'yi yaptığı ağır konuşmaların ana konusu haline getirip bir takım suçlarla itham etmesi, yangına körükle gitmek gibi oldu. Başbakan'ın "bölgedeki üç-beş il'in belediye başkanlığını partisine kazandırmak uğruna ülkeyi böyle bir gerilime sokmaktan çekinmediği' algısı giderek yerleşmektedir. Eğer Başbakan'ın bütün bu davranışlarının ardından Kürt sorununu DTP'nin yönetimindeki belediyeleri ele geçirerek, çözmek gibi bir fikri varsa, bunun çözüm olmadığını söyleyelim. Ya da AKP'nin İslami duyarlılığının işin anahtarı olabileceği sanılıyorsa, şimdiye kadar oraları yöneten parti ve kişilerin de aynı inanç zemininde bulunduklarını hatırlatalım ama Kürt sorunu sorun olmayı sürdürüyor."

-"BAŞBAKAN DTP'YE YÖNELİK TAVRINI SONA ERDİRSİN"-

Askeri tedbirleri ve cezalandırmayı esas alan geleneksel tavrın bütün boyutlarıyla iflas ettiğini savunan Uras, bir an önce cesaretli adımlar atılmasını istedi. Uras Başbakan Erdoğan'ın DTP'ye yönelik gerilimi yükselten dil ve tavrının sona ermesi gerektiğini belirtirken, İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın da 1 ve 2 Kasım'da DTP'nin Diyarbakır'da yapacağı oturma eylemine karşı güvenlik güçlerini uyarması ve kargaşa ve can kaybına yol açacak gelişmelerin mutlaka önlenmesini istedi.

-"GÜL TBMM'DEKİ PARTİ TEMSİLCİLERİNİ TOPLAMALI"-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün diyalogsuzluğun Türkiye'yi nereye sürüklediğini en açık şekilde gören kişi konumunda olduğunu belirtirken Cumhurbaşkanı'nın vakit kaybetmeden TBMM'deki bütün siyasi parti temsilcilerini Çankaya Köşkü'nde toplamasını önerdi. Uras, "Cumhurbaşkanı henüz çözüme kavuşturamadığımız bu tarihsel sorunumuzun konuşulabileceği bir iklim için diyalog ve uygar tartışma zemini yaratmalıdır"dedi.

Uras, Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın da Öcalan'ın kötü muamele gördüğü iddialarıyla meydana gelen gelişmelerin toplumda yarattığı kargaşa ve gerilimi yakından izlediğini belirterek "Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nun uhdesinde bir heyetin İmralı Cezaevindeki yaşam ve sağlık koşullarını yerinde incelemesi için girişimde bulunmasını bekliyoruz" diye konuştu.

-"AF ÇIKARILMALI VE ANADİLDE EĞİTİM İMKANI SAĞLANMALI"-

"Kürt sorunu"nun barışçı çözümü için silahların susmasını beklemeye gerek olmadığını kaydeden Ufuk Uras, güven artırıcı bazı önlemlerin adım adım devreye sokulmasını önerdi. Uras önerilerini ise şöyle sıraladı:

"Türkiye Cumhuriyeti toprağına bağlı bir anayasal vatandaşlık tanımının oluşturulması; Kürt kültürel kimliğinin ifade edilmesinin önündeki tüm yasal ve engellerin kaldırılması; Resmi dil olan Türkçe'nin dışında, isteyenlere Kürtçe dahil ana dillerinde öğrenim görme imkanlarının tanınması; toplumsal yaşama dahil olmayı öngören bir af çıkarılması; değiştirilen eski isimlerin iade edilmesi; bölgesel ekonomik ve sosyal dengesizliğin, yoksuzluk ve işsizliğin özel programlar ve yatırımlarla giderilmesi; merkezden devredilecek bazı yetkilerle yerel yönetimlerin güçlendirilmesi."

Uras, çözüm önerilerini başta DTP olmak üzere Meclis'teki siyasi partilere sunacağını belirtirken "Kürt sorunu"yla ilgili şiddet dışında siyasi çözüm zemini yaratılması ve Meclis'in sorunun çözümünde işlevsel hale gelmesi gerektiğini söyledi.

PKK'nın arkasında ABD olduğuna ilişkin bir soruya ise Uras şöyle yanıt verdi:

"Türkiye'nin de arkasında ABD var, ABD hiçbir zaman tek karta oynamaz. Türkiye'nin yapması gereken Barzani ve Talabani ile ilişkileri geliştirmektir. Buyrun NATO'dan çıkalım, Irak'ta ABD'nin işgalini protesto eden bir bildiri çıkaralım, İncirlik'i kapatalım." karşılığını verdi. Uras, böyle bir bildiriye DTP'nin imza atıp atmayacağına ilişkin bir soruya da "DTP'lilere sormak lazım ancak benim tahminim imza atacağı yönündedir."(ANKA)

(EG/BÜN)

Kaynak: ANKA / Politika
title
Close