Haberler

Kayserili fırıncı sanat galerisine çevirdiği evinin bahçesinde gelecek nesillere kültür elçiliği yapıyor

Güncelleme:

Kayseri'de, dedesinden kalan evin bahçesini yüzlerce yıllık geçmişe sahip eşyayla donatarak açık hava müzesine çeviren 55 yaşındaki Adnan Yılmaz, burada oluşturduğu atmosferle misafirlerini geçmişe götürüyor.

Kayseri'de, dedesinden kalan evin bahçesini yüzlerce yıllık geçmişe sahip eşyayla donatarak açık hava müzesine çeviren 55 yaşındaki Adnan Yılmaz, burada oluşturduğu atmosferle misafirlerini geçmişe götürüyor.

Kentin Develi ilçesi Epçe Mahallesi'nde yaşayan fırıncı Adnan Yılmaz, çalıştığı turistik bölgelerdeki yapılardan esinlenerek bir zamanlar insanların çok fazla kullandığı olan ancak zamanla nostaljiye dönüşen eşya toplamaya başladı.

Evinin bahçesinde kendisine sosyal alan kurmayı hedefleyen Yılmaz, süreç içerisinde 5 iken 100 olan ardından 500'e ulaşan eski tarım aletlerinden mutfak eşyalarına, lüks lambalardan 250 yıllık karasabana kadar binin üzerinde malzemeyi sergilemeye başladı.

Yaşlıların maziyi hatırladığı, gençlerin gördüğünde bundan 100 yıl önce bu eşyaların ne işe yaradığını hayal ettiği bahçede Yılmaz, oluşturduğu mekan ile geçmişten günümüze gönüllü kültür elçiliği yaparken, bahçesinde gün boyu hiç eksik etmediği odun ateşinde demlediği semaver çayı ile konuklarını ağırlıyor.

Yılmaz AA muhabirine, dedesinden kalan evi 3. kuşak olarak kendisinin sahiplendiğini söyledi.

Evin tadilatı sırasında bahçede bulduğu yaklaşık 250 yıllık bir kemer yapının hayalindeki bahçe düzenlemesinin kilit noktası olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde fırıncılık yaptığını ve orada gördüğü yapılardan etkilenerek eski eşya toplamaya başladığını aktaran Yılmaz, "Turistik yerlerde çalıştım ve oralarda bu tarz şeyler görüyordum, oralardan esinlendim. Kendi evime yapmaya karar verdim ve yola çıktım. Evin bahçesine bakan eski bir kemer çıktı, onu da koruyarak bahçeyi düzenlemeye başladım." dedi.

Zamanla bahçeyi geliştirdiğini ve insanlarla yaptıklarını paylaştığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Eski şeyleri değerlendirmek, kültürü yaşatmak için eşya toplamaya başladım. Derken buraya bir kültür yansıttım. Bu iş bende bir hobi oldu. Bu hobiyi devam ettirmeyi düşünüyorum, benden sonra gelen neslin de burasını yürütmesini bekliyorum. Bu işi biraz daha büyütmek istiyorum. Burası 250 yıllık bir yerleşim. Eskileri topladık. Genelde tarım aletleri, mutfak eşyası, saban, pulluk, düven, tırpan, küpler, bakır kazanlar, değirmen taşları ve sayamayacağım kadar çok eşya var."

Çanakkale şehidi dedesinin matarasını da sergiliyor

Çanakkale'de şehit düşen dedesinden kalan eşyayı da sergilediğini dile getiren Yılmaz, "Dedemden kalan asker çantası ve matarası da var. Amacım gelecek nesle bu kültürü aktarmak. Bu eşyanın bir dönem insanlar için önemli olduğunu, bunları kullandıklarını anlatmak istiyorum." diye konuştu.

Kapılarının her zaman herkese açık olduğunu, burasını insanlarla paylaşmak için yaptığını belirten Yılmaz, şunları belirtti:

"Gelenimiz gidenimiz de çayımız da eksik olmaz. Zaten burasını yapma amacım da insanlar gelsin, tanışalım toplumla bütünleşelim idi. Görenler fikri beğeniyor. Bazı misafirlerimiz burasını gördüğünde evinde eskiden kalan bir malzeme varsa getirip bana hediye ediyor. Ben de burada sergiliyorum. Bazı yaşlı insanlar eskiye dönüp hatıralarını anımsıyor, çoğu duygusallaşıyor. Bu kültürü yaşattığım için de bana çok minnet ediyorlar."

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Adnan Yılmaz Çanakkale Kayseri Kültür Sanat Haberler

Muharrem İnce, genel merkez binasının kapısına kilit vurdu

Muharrem İnce, genel merkez binasının kapısına kilit vurdu

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Pazarcılıktan suç örgütü yöneticiliğine! Çapkanlar'ın lüks araçları ve tekneleri görüntülendi

Pazarcılıktan suç örgütü yöneticiliğine! Çapkanlar'ın lüks araçları ve tekneleri görüntülendi

Bakmadan Geçme

19 Mayıs toplu taşıma ücretsiz mi? Fury Usyk maçı nasıl izlenir? Tyson Fury Usyk maçı Türkiye yayını var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 18 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! #128167 Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz nereden izlenir? Canlı maç izleme linki #9917 #128250 CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 18 Mayıs günün maçları nereden izlenir? #9917 #128250 Son Kale Hacıbey filmi oyuncuları kim? Son Kale Hacıbey filmi konusu ne? Son Kale Hacıbey ne zaman, nerede çekildi? #128250 Kırımlı filmi oyuncuları kim? Kırımlı filmi konusu ne? Kırımlı ne zaman, nerede çekildi? #128250 Allah Yazdıysa Bozsun filmi oyuncuları kim? Allah Yazdıysa Bozsun filmi konusu ne? Allah Yazdıysa Bozsun ne zaman, nerede çekildi? #128250 Dominik Cumhuriyeti bayan voleybol milli takım kadrosu ve İnstagram hesapları ne 2024? #129342 Güney Kore bayan voleybol milli takım kadrosu ve İnstagram hesapları ne 2024? Bulgaristan bayan voleybol milli takım kadrosu ve İnstagram hesapları ne 2024? #129342 Dallas Mavericks OKC Thunder NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! #127936 Panathinaikos Aris maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Panathinaikos Aris maçı şifresiz mi? #9917 Torino Milan maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Torino Milan maçı şifresiz mi? #9917 Kayserispor Konyaspor maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Kayserispor Konyaspor maçı şifresiz mi? #9917
Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

title