'Hindi Eti Sadece Yılbaşında Değil, Her Zaman Tüketilmeli'
Ağırlıklı Yılbaşı Sofralarında Yer Alan Hindi Eti, Kalp Damar Rahatsızlığı Bulunanlar, Kilo Problemi Olanlar ve Et Tüketimiyle Sağlıklı Yaşam İsteyenlerin Her Zaman Tüketmesi Gerektiği Belirtildi.
Ağırlıklı yılbaşı sofralarında yer alan hindi eti, kalp damar rahatsızlığı bulunanlar, kilo problemi olanlar ve et tüketimiyle sağlıklı yaşam isteyenlerin her zaman tüketmesi gerektiği belirtildi.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMU) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Göknur Terzi, hindi etinin protein değerinin yüksek olması, bütün esansiyel aminoasitleri yeterli ve dengeli oranda içermesi, B vitaminince zengin olması bakımından insan beslenmesinde oldukça önemli bir besin kaynağı olduğunu söyledi. 100 gram hindi etinin ortalama 28 gram protein, 8 gram yağ, 0.4 mcg B12 vitamini, 26 miligram kalsiyum, 200 miligram fosfor, 280 miligram potasyum
ve 82 miligram kolesterol içerdiğini belirten Terzi, hindi etinin az miktarda yağ içerdiğini ve bu yağın büyük çoğunluğunu doymamış yağ asitlerinden oluştuğuna dikkat çekti.
Hindi eti ayrıca kolesterol bakımından fakir olması nedeniyle kalp damar hastaları ve yaşlılar için iyi bir besin kaynağı olduğunu vurgulayan Terzi, "Hindi etinin kalorisi de düşüktür. 100 gram hindi eti yaklaşık 160 kalori içerir. Kilo problemi olanlar rahatlıkla hindi eti tüketebilirler" dedi.
Kanatlı hayvan etlerinin, kasaplık hayvan etlerine oranla bağ dokudaki total azot miktarının az olması nedeniyle daha üstün ve tercih edilen bir protein kaynağı olduğunu ifade den Terzi, "Kasaplık hayvan etlerinde bağ dokudaki total azot miktarı yüzde 2-25 arasında değişirken, bu değer kanatlı hayvan etlerinde yaklaşık yüzde 1.5 düzeyindedir. Ayrıca hindi etindeki bağ doku miktarının da az olması, kolay çiğnenebilir ve sindirilebilir olmasını sağlamaktadır. Bütün bu özellikler hindi etini sağlıklı
sofraların vazgeçilmezi yapar. Bu bedenle sadece yıl başında değil her zaman hindi eti tercih edilmesi gereken bir gıdadır" diye konuştu.
Hindi etlerinin hijyenik koşullarda satışa sunulan yerlerden alınması gerektiğini tavsiye eden Yrd. Doç. Dr. Göknur Terzi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın izni olan, ambalaj bütünlüğü bozulmamış ve etiket bilgileri bulunan markalı ürünlerin satın alınması gerektiğine işaret etti.
(MD-SA-ÖK-Y)