Haberler

Atatürk'ün Çanakkale Cephesinde Kullandığı Otomobilin İtalya'daki Son Örneği Rahmi M. Koç Müzesi'nde Sergilenecek

Güncelleme:

Çanakkale Zaferi’nin 108’inci yılında, Atatürk’ün Çanakkale cephesinde kullandığı ve üzerinde fotoğrafının olduğu Fiat Zero otomobil modelinin İtalya’daki son örneği Torino şehrinden getirtilerek Rahmi M. Koç Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. Sadece 2 bin adet üretilen Model Zero, bugüne ulaşabilen az sayıdaki örnekleri gibi bundan böyle Rahmi M. Koç Müzesi’nde görülebilecek.

Çanakkale Zaferi'nin 108'inci yılında, Atatürk'ün Çanakkale cephesinde kullandığı ve üzerinde fotoğrafının olduğu Fiat Zero otomobil modelinin İtalya'daki son örneği Torino şehrinden getirtilerek Rahmi M. Koç Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Sadece 2 bin adet üretilen Model Zero, bugüne ulaşabilen az sayıdaki örnekleri gibi bundan böyle Rahmi M. Koç Müzesi'nde görülebilecek.

Türkiye'nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesi Rahmi M. Koç Müzesi, Çanakkale Zaferi'nin 108'inci yıl dönümünde ziyaretçilerini Atatürk'ün Çanakkale cephesinde kullandığı otomobil modeliyle buluşturuyor.

Harbiye Nezareti'nin, 1915 yılında Anafarta Grup Komutanı Mustafa Kemal'e tahsis ettiği Fiat Zero ile aynı model olan otomobil, İtalya Torino'dan getirildi ve TOFAŞ tarafından Rahmi M. Koç Müzesi'ne hediye edildi.

Atatürk'ün Çanakkale Savaşları sırasındaki ender fotoğraflarından biri de bu otomobil üzerinde çekilen fotoğraf… Türk Şehitlikleri İmar Vakfı tarafından kurulan ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Karataş'ın başkanı olduğu Çanakkale Savaşları Enstitüsü, ayrıntılı çalışmaları sonucunda Atatürk'ün cephede kullandığı otomobilin 1913 model Fiat Zero modeli olduğunu belirledi.

Fiat Zero, enstitü tarafından yayına hazırlanan Anafarta Dergisi'nin 2022 İlkbahar sayısında kapağa taşındı. Enstitü Araştırmacısı Onur Kuşku tarafından kaleme alınan "Mustafa Kemal Atatürk'ün Otomobili Peşinde: Gelibolu'da Tekerlek İzleri" başlıklı yazıda, Atatürk'e tahsis edilen otomobilin hikayesi mercek altına alındı.

2 BİN ADET ÜRETİLDİ, SEÇKİN MÜZELERDE SERGİLENİYOR

Model Zero'nun üretimine, 1912 yılında Fiat'ın Torino'da yer alan Corso Dante Fabrikası'nda başlandı. Devam eden yıllarda ise Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı'nın başlamasıyla birlikte modelin üretimi sekteye uğradı. Fiat'ın üretim hatlarının tamamı, İtalyan ordusunun ihtiyaçlarına ayrıldı. Model Zero, 1915 yılında banttan son kez indiğinde 2 bin adetlik satışa ulaşmıştı. Model ismindeki "12-15 HP" ibaresi beygir gücünün yerine otomobilin İtalyan vergi sisteminde girdiği dilimi yansıtıyor.

Üretilen 2 bin adet otomobilden bugüne ulaşabilen az sayıdaki örneği ise seçkin müzelerde yerini aldı. Model Zero'da 1.846 santimetreküp (1,8 litre) değerinde karbüratörlü ve dört silindirli doğal emişli benzinli motor bulunuyor. Motoru 2 bin devir dakikada maksimum 19 beygirlik güç üretiyor. Dört kişilik oturma düzenine sahip, iki kapılı tarzda olan Zero, saatte 63 kilometre hıza ulaşabiliyor. Model Zero, pek çok ülkede satıldı. Türkiye'ye 12 adet gelen Fiat Zero'yu, İstanbul'da satan bayinin adı ise arşivlere göre "Dilsizian".

RAHMİ M. KOÇ MÜZESİ HAKKINDA

Rahmi M. Koç Müzesi Türkiye'nin ulaşım, endüstri ve iletişim tarihindeki gelişmeleri yansıtan ilk ve tek sanayi müzesidir. 14 binin üzerinde objeden oluşan koleksiyonu, çocuklara yönelik eğitimleri ve atölyeleri ile kültür ve eğlenceyi bir arada sunabilen tek adres olan Rahmi M. Koç Müzesi Mustafa V. Koç/Lengerhane binası ve Hasköy Tersanesi olmak üzere iki tarihi bina ile halihazırda 11 bin 250 m2'lik kapalı alana ve yaklaşık 17 bin metrekarelik açık alana sahiptir. Müze, salı-cuma 09.30 – 17.00, cumartesi-pazar 10.00 – 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

Kaynak: ANKA / Güncel

Çanakkale Zaferi Çanakkale Torino İtalya Fiat Haberler

Bakmadan Geçme

Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi? Fenerbahçeli İsmail Yüksek neden oyuna devam edemedi? İsmail Yüksek'e ne oldu? İYİ Parti Genel Başkan seçimi üçüncü tura mı kaldı? İYİ Parti'de seçim ne oldu, sonuç ne? GÜNAY KODAZ KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Günay Kodaz nereli, kaç yaşında? MEHMET TOLGA AKALIN KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Mehmet Tolga Akalın nereli, kaç yaşında? MÜSAVAT DERVİŞOĞLU KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Müsavat Dervişoğlu nereli, kaç yaşında? KORAY AYDIN KİMDİR? İYİ Parti Genel Başkan adayı Koray Aydın, nereli, kaç yaşında?
title