Haberler

ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler?

Güncelleme:

ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? Ünlü isim Nihal Candan'ın anoreksiya hastalığına yakalandığı öğrenildi. Peki, anoreksiya nedir? Anoreksiya, bireyin aşırı kilo kaygısı ile kendini aç bırakma ve aşırı egzersiz yapma durumudur. Hastalığın belirtileri arasında aşırı zayıflık, yeme bozukluğu, aşırı egzersiz yapma ve beden algısında bozukluk bulunmaktadır.

on dönemlerde gündemde sıkça yer alan Anoreksiya Nervoza, yeme bozukluğu kategorisinde sınıflandırılan bir hastalıktır. Nihal Candan'ın yaşadığı bu hastalık, mahkeme kararıyla serbest bırakılmasına sebep oldu. Ancak, hastalığın ne olduğu ve belirtileri hala merak konusu. ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler? İşte merak edilenler...

ANOREKSİYA NEDİR?

Son dönemlerde gündemde sıkça yer alan Anoreksiya Nervoza, yeme bozukluğu kategorisinde sınıflandırılan bir hastalıktır. Nihal Candan'ın yaşadığı bu hastalık, mahkeme kararıyla serbest bırakılmasına sebep oldu. Ancak, hastalığın ne olduğu ve belirtileri hala merak konusu. Anoreksiya Nervoza, kişinin vücut ağırlığını kontrol etmek için aşırı derecede az yemek yemesi ve kilo kaybetmesiyle karakterizedir. Bu hastalığın belirtileri arasında vücut ağırlığında dramatik düşüş, yeme alışkanlıklarında sapma, beden imajıyla ilgili saplantılı düşünceler ve fiziksel yorgunluk gibi durumlar bulunur.

ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler?

Anoreksiya Nervoza, genellikle 12-18 yaş aralığında başlayan ve kişinin aşırı kilo alma korkusuyla bilinçli olarak aşırı zayıf kalma çabalarıyla belirlenen bir bozukluktur. Bu rahatsızlık toplumda nadir görülen bir durum değildir ve genellikle kadınlarda daha sık görülür. Hastalığın ortaya çıkma riski, ailede benzer bir bozukluğun bulunması durumunda artar ve genellikle üst sosyoekonomik sınıflarda daha sık görülür.

Anoreksiya Nervozalı bireylerin en temel belirtisi, aşırı kilo alma korkusudur ve bu korku neredeyse fobik bir boyuta ulaşabilir. Bu kişiler, kendilerini şişman hissetmelerine rağmen gerçekte çok zayıf olabilirler. Vücut ağırlığını kontrol altında tutmak için iki yöntem kullanılır: Yiyecek alımını önemli ölçüde kısıtlamak ve aşırı egzersiz yapmak veya açlık dönemleri ile aşırı yeme dönemlerini izleyen kusma davranışları sergilemek gibi. Bu kişiler sık sık kusma davranışı sergilediklerinde dişlerinde bozukluklar ve çürükler gibi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler?

ANOREKSİYA BELİRTİLERİ NELER?

Anoreksiya Nervoza hastaları, kilo kaybetme amacıyla kendilerine özel yeme davranışları geliştirirler. Kilo almaktan aşırı korktukları için çok sınırlı bir diyet uygularlar ve özellikle karbonhidratlı besinleri tamamen diyetlerinden çıkarırlar. Yemek zamanında saklanma, yemekten kalkmak için mazeretler bulma, sürekli yiyecekleri düşünme, yemek tarifleri toplama gibi garip ve gizli yemek ritüellerine sahiptirler. Ayrıca, başkalarının yanında yemek yemeyi reddetme gibi davranışlar da sık görülür.

ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler?

Anoreksiya Nervoza'nın belirtileri arasında ciddi oranda kilo kaybı, sürekli tartılma, bol kıyafetler giyerek zayıflığını saklama, asla yeterince ince olduğuna inanmama ve kilosu hakkında sürekli endişe duyma yer alır. Yemekten sonra yediklerini kusma, diyet hapları, diüretik ya da müshil kullanarak yediklerini atmaya çalışma gibi davranışlar da görülür. Ayrıca, kendilerini cezalandırma amacıyla ağır egzersizler yapma ve tuvalette uzun zaman geçirme gibi davranış bozuklukları da ortaya çıkarabilir.

ANOREKSİYA NEDİR? Nihal Candan'ın hastalığı anoreksiya ne, belirtileri neler?

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Nihal Candan 3.Sayfa Gündem Sağlık Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 8 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 8 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 8 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title