Haberler

Türkiye'nin İlk Ekolojik Müzesi Kars'ta

Kars’a 40 kilometre uzaklıktaki Boğatepe köyü, zengin bitki örtüsü, çok kültürlü yapısı, ilginç tarihi ve yüzünü dünyaya dönmüş insanlarıyla kültür, gastronomi, doğa ve kırsal turizm alanında yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Kars'a 40 kilometre uzaklıktaki Boğatepe köyü, zengin bitki örtüsü, çok kültürlü yapısı, ilginç tarihi ve yüzünü dünyaya dönmüş insanlarıyla kültür, gastronomi, doğa ve kırsal turizm alanında yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Boğatepe Köyü'nde bulunan Türkiye'nin ilk peynir müzesi Zavot Eko Müzesi'nde ise kaşar ve gravyer peynirinin geçmişte kullanılan malzemeleri sergileniyor.

Kültür ve Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Boğatepe köyünde bulunan Zavot Eko Müzesi'ni gezen Kars Valisi Eyüp Tepe, burada sergilenen bitki çeşitleri ile kaşar peynirinin yapımında kullanılan malzemelerinin dikkat çekici olduğunu belirtti.

Vali Eyüp Tepe, "Bir kere böyle bir müzenin, eko müzenin peynir müzesi dediğimiz, bizim folaramızın da burada bulunmasıyla eko müzemiz diyelim. Eko müzemizin Boğatepe köyünde bulunması çok anlamlı, çok özel, yani bu Türkiye'de bilmiyorum ben hiş şahit olmadım ama o yüzden tektir diyemiyorum. Ama muhtemelen tektir. Böyle bir müzenin bir köyümüzde bulunması, görüyorsunuz Allah Ekber Dağları'nın zirvesindeyiz 2 bin 300 rakımlı bir yerde. Etrafımızda halen Nisan ayında olmamıza rağmen kar var. Ama bu kar gibi bembeyaz yerde geleceğimizde pırıl pırıl, bembeyaz olduğunu görüyoruz. Nasıl görebiliyoruz. Kadınıyla, erkeğiyle el ele vermiş Boğatepe köyünü görüyoruz. ve bu birlikteliğin meyvesi olan bu mayanın sonucu olarak burada işte gravyeri gördük. Kaşarı gördük. Çeçil peynirini gördük" dedi.

"EKO PEYNİR MÜZESİ"

Kars'ta ilk grayver peynirinin yapıldığı binada oluşturulan müze hikayesi ise dikkat çekiyor. Bina 1880 yılında İsviçrelilerin kurduğu bir mandıradan dönüştürülmüş. 2005 yılında muhtar, köylüler ve Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği'nin çabalarıyla derneğin ve köyün düğün dernek gibi toplantılarında kullanılmak üzere düzenlenmiş. 2011 yılında Büyük ve Küçük Boğatepe köyleri muhtarlıklarının işbirliğiyle ve Birleşmiş Milletler Bin Yıl Kalkınma Hedefleri fonundan aktarılan kaynakla restore edilerek peynir müzesine dönüştürülmüş. Üç bölüm halinde düzenlenen müzede, Boğatepe ve Kars'ın grayver ve peynir tarihini anlatan resimler ile yazılar yer alıyor. Burada eski peynir kalıpları, maya kalıpları, tartı ağırlıkları gibi peynir yapımıyla ilgili malzemeler yer alıyor. Müzenin hemen girişinde ise Boğatepe Köyü'nde yetişen 300 tür bitkiden doğal şifa kaynağı olarak kullanılan 30'u sergileniyor. - KARS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Turizm Haftası Eyüp Tepe Türkiye Kars Politika Güncel Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İbrahim Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İbrahim Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Bakmadan Geçme

Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! (BELLİ OLDU) Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'lerde kimler var? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 19-20 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Mourinho Beşiktaş'a mı geliyor? Jose Mourinho Beşiktaş ile anlaştı mı, teknik direktör olacak mı?
Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title