Haberler

Türkiye, Irak'ın Desteğini Aldı

Irak'ta Türkiye'nin Sınır Ötesi Harekatının Gerekçelerini ve PKK ile Mücadelenin Her İki Ülke için Önemini Anlatan Türk Heyeti Irak Hükümetinden Destek Aldı.

Bağdat'a dün, Irak'a Türkiye'nin sınır ötesi harekatının gerekçelerini ve PKK ile mücadelenin her iki ülke için önemini anlatmak üzere Türkiye'den bir özel heyet geldi.

Başbakanlık Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu'nun ve Dışişleri Bakanlığı Irak Masası Özel Temsilci Yardımcısı Murat Özçelik'in de içinde olduğu heyet, sırasıyla Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Cumhurbaşkanı Yardımcıları Adil Abdül Mehdi ve Tarık el-Haşimi ile görüşmelerde bulundu.

Başbakanlık özel uçağı ile Bağdat'a gelen ve yoğun bir programı olduğu görülen Davutoğlu'nun, gündeminde pek çok konunun olduğu ama özellikle Türkiye'nin, sınır ötesi harekatlarıyla, Irak'ın egemenlik haklarını ihlal ettiği ve sivil kayıplara sebep olduğu iddialarına cevap vermek istediği öğrenildi.

Talabani'ye, Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi davetini de ileten Davutoğlu'nun taşıdığı mesaj önemliydi. Türk askerinin hiçbir şekilde Irak'ın egemenlik haklarını ihlal etmediğini vurgulayan başdanışman, Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyindeki terör örgütünü çökerterek Irak devletinin egemenlik haklarını güçlendireceğini ve bunun sonrasında askerlerini bölgeden çekeceğini ifade etti.

İki dost ülkenin arasında, PKK'nın bir sorun olmaktan çıkarılması gerektiğini söyleyen Davutoğlu, 'Tabii ki bu işin sadece askeri yönü yoktur. PKK'yı bölgeden tavsiye ettikten sonra göreceksiniz, Irak ile zaten iyi olan ekonomik ve siyasi ilişkilerimiz çok daha iyiye doğru gidecektir. Bu da, Irak'ın istikrarını olumlu yönde etkileyecektir' şeklinde konuştu.

PKK'nın iki ülke için de tehdit ve savaşılması gereken bir unsur olduğu konusunda fikir birliğinin sağlandığı toplantılar, geç saatlere kadar sürdü.

Görüşülen her yetkiliye, sivillerin kullandığı söylenen ve TSK tarafından vurulan köprülerin fotoğraflarının sunulduğunu ifade eden Murat Özçelik, 'Fotoğraflardan, bu köprülerin tel ve demirden ibaret, derme çatma yapılar olduğu belli oluyor. Bu köprüler kesinlikle sivil kullanım için inşa edilmedi. Sayın Davutoğlu ile birlikte yaptığımız görüşmelerde, sivillerin kullandığı bir köprüyü vurduysak, onun yerine, sivil kullanım için olmak şartıyla 20 köprü yapmaya hazır olduğumuzu beyan ettik. PKK'yı bitirmeye kesin kararlıyız, bunu Irak hükümetinden destek alarak yapmak isterdik ama bu desteği daha fazla bekleyemezdik' dedi.

Tüm gün süren görüşmeler sonunda, TSİ 21.45'te yine Başbakanlık özel uçağı ile Ankara'ya dönen heyet, Amerika ve Irak'ın desteğini almış olmaktan oldukça memnundu.

(AT-İÖZ-İÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title