Haberler

Türkiye-AB Ortak Eylem Planı Uygulama Raporu "Mülteci Akınında Gerileme"ye İşaret Etti

Güncelleme:

Türkiye-AB eylem planı uygulama raporuna göre, mültecilerin AB'ye geçişleri geriledi. Raporda, Türkiye'nin AB vize politikaları çerçevesinde ilerleme kaydettiği de ifade edildi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun hazırladığı Türkiye-AB eylem planı uygulama raporuna göre, tarafların çabalarıyla mültecilerin AB'ye geçişleri Ekim 2015'te 200 binin üzerindeyken, Ocak 2016'da 100 binin altına kadar geriledi.

İktisadi Kalkınma Vakfı'nın (İKV) aylık dergisinde açıklanan ve 10 Şubat'ya yayınlanan rapor, Ekim ayında günlük ortalama 7000 kişiyi bulan sayının, Ocak ortasında 2000 düzeyine düştüğüne işaret etti.

"KIŞ KOŞULLARI DİKKATE ALINDIĞINDA SAYI HALA YÜKSEK"

Ancak 20 Kasım'da eyleme geçirilen plana ilişkin raporu yorumlayan İKV Genel Sekreteri Çiğdem Nas, kış koşulları dikkate alındığında bu sayının hala yüksek olduğunu belirtti.

Uygulama raporunda, 2015'te Türkiye üzerinden Yunanistan'a geçen göçmen sayısı 880.000 olarak bildirilirken, Çiğdem Nas'a göre tek başına "3 milyona yakın" mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'de, "mültecilerin güvenlikleri, hakları, refahları ve bulundukları topluma entegrasyonları önemli bir sorun olmaya devam ediyor."

ÖNCELİKLE ELE ALINMASI GEREKEN BAŞLIKLAR

Çiğdem Nas, "Gerek Türkiye'deki mültecilerin uygun şartlarda yaşamlarına devam etmeleri, gerekse AB'nin üzerine düşeni yaparak Türkiye'ye destek olması ve yeterli sayıda mültecinin üye devletlerde yerleştirilmelerinin sağlanması iki taraf için de öncelikle ele alınması gereken başlıkları oluşturuyor" dedi ve ekledi:

"Suriye'de Halep bölgesinden kaynaklanan ve sayısı 50.000 olarak ifade edilen yeni mülteci akını sorunun artarak devam ettiğini gösteriyor. Bu koşullar altında, Türkiye'nin AB'nin desteğini yanında bulması ve AB'nin de Türkiye ile etkin ve samimi bir işbirliğini tesis etmesi mültecilerin korunması açısından da en iyi formül olarak gözüküyor."


"SURİYELİLER'İN SOSYAL HİZMETLERE ERİŞİMİ KOLAYLAŞTIRILIYOR"

Raporda, Türkiye'nin AB vize politikaları çerçevesinde ilerleme kaydettiği ifade edildi ve ülkenin, "göçmenlerin düzenli bir şekilde, gerekli dökümanlarla zorunlu olarak kaydedilmesini sağlama" konusundaki çabalarına vurgu yapıldı.

Uygulama raporunda, "Türkiye Türkiye'de yaşayan ve geçici koruma altındaki Suriyeliler'in eğitim, sağlık ve istihdam gibi kamusal hizmetlere erişimini kolaylaştırmak için çabalarını devam ettirdi" denildi. Raporda ayrıca, Türkiye'nin komşu ülkeleri Bulgaristan ve Yunanistan ile gösterdiği işbirliğine dikkat çekildi.

AB Komisyonu, üçüncü ülke yurttaşları için 1 Haziran 2016'da hayata geçmesi beklenen Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması da dahil, Türkiye'nin vize liberalizasyonu için işaret edilen yol haritasına yönelik çalışmalarını hızlandırdığını açıkladı.

EN BÜYÜK DESTEK ALMANYA, BİRLEŞİK KRALLIK VE FRANSA'DAN

Komisyon'un raporu, "düzensiz geçişlerin önlenmesinin yanında, kişisel veri güvenliğine yönelik mevzuatın Frontex, Europol ve Eurojust gibi ajanslarla işbirliğini kolaylaştıracak şekilde tasarlanması" için Türkiye'nin çabalarını "takdir etti".

AB'nin vize liberalizasyon yol haritasındaki kriterleri yerine getirmek amacıyla finansal desteğini arttıracağı sözünün altı çizilen raporda, AB'nin Suriyeliler'in mücadele ettiği insani krizi aşma konusunda yeni finansal kaynakları harekete geçirme taahhüdü verdiği hatırlatıldı.

Tarafların insan kaçakçılığı ağlarıyla mücadele edebilmek için istihbarat paylaşımını hızlandırması gerektiği yazılan raporda, sığınmacılar için Türkiye'ye verilmesi beklenen 3 milyar euro'luk kaynağın masaya yatırıldığı ve kabul edildiğini duyurdu. Buna göre, Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması'nın tamamen devreye girmesi için çalışmalar da sürdürülüyor.

Raporda paylaşılan çizelgede, AB üyesi devletlerin Türkiye'ye yapacağı finansal yardımlar açıklanırken, listenin başını Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve İspanya'nın çektiği görüldü.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Yunanistan Türkiye Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (4)

GUZEL TURKIYE:

yazıklar olsun vıze kalkacakmış zaten vıze olsa da olmasada gıdecek kışiler bellı benmı gidecem tabı kı zengınler zaten onlar gıdıyordu bızı kandırmayın.

6
0
yanıtYanıtla
Ne mutlu türküm diyene:

Ya ne yazıklar olsun acaba neye yazıklar olsun ! zenginler gidecekmiş zenginler vizenin kalkmasınımı bekler SENCE !! mantık ya adam zaten zengin vizemi alamayacak az saksıyı çalıştırın ne kadar güzel birşey ya vize kalkması ben nişanlanıcam ve nişanlımın yanına daha rahat gidip gelebileceğim artık yeterin at gözlüklerinizi bir kenara atın VALLAHİ YETER YA … sizin gibiler olmamalı bu ülkede.

1
1
yanıtYanıtla
VİZE:

DEDİLER YA İŞ ADAMLARI VE AKADEMİSYENLER İÇİN KALKIYOR

1
0
yanıtYanıtla
BEYKOZLU:

KAC ULKE YANYANA GELMIS 2 MILYAR EUROYU ANCA CIKARMS :d

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title