Haberler

Tbv-Turkcell "Bilgi Toplumu Enstitüsü" Açıldı

Turkcell Genel Müdürü Ciliv: "Urfa'da Oxford vardı da biz mi gitmedik' çok yerinde ve doğru bir cümle. Teknolojiyle 'Urfa'ya Oxford'u, Stanford'u, Koç'u, Sabancı, Bilkent'i, Boğaziçi üniversitelerini götürmek mümkün. İnternete ulaşıyorsan bilgiye ulaşabiliyorsun" TBV Başkanı Eczacıbaşı: "Bilgi Toplumu Enstitüsü, bilgi ve iletişim sektöründe özel sektör, STK, üniversite, kamu sektörü iş birliğini artırarak sektörel araştırmalar yapacak.

Turkcell ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) iş birliğinde hayata geçirilen "Bilgi Toplumu Enstitüsü" açıldı.

TBV-Turkcell Bilgi Toplumu Enstitüsü'nün açılışında konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Turkcell'de esas "işimiz teknoloji" denildiğini ama kendilerinin esas işinin insan olduğunu ve insan odaklı hareket ettiklerini belirtti.

İnsana verilecek en büyük katkının onu bilgiye ulaştırmak olduğunu ifade eden Ciliv, "Bu çağın adı bilgi çağı, köklere, kültüre sahip çıkmak önemli ama aynı zamanda zamanın insanı olmak da çok önemli. Türkiye'nin 2023 hedefi bilgi toplumu olmaktır. Bilgiye ulaşanlar kazanıyor. Aramızda bir arkadaş var bilgisayar mühendisidir. Turkcell T serisi telefonların mimarisinden, yapılmasından sorumlu, kendisi ve ekibi Türkiye'de 1,5 milyon telefonu başarıyla sattı ve Türkiye'nin cari açığının azalmasına 600 milyon dolar katkı sağladı. T40'ı sıfırdan kendileri tasarladı" diye konuştu.

Ciliv, Amerika'da en iyi üniversiteye giden öğrencilerin aralarında yarıştığını anlatarak, şunları dile getirdi:

"Nasıl hiçbir derse gitmeden sınıfın en yüksek notunu alırım diye. Büyük üniversitelerden biri kütüphanesini kapatmayı düşünüyor. Çünkü çocuklar oraya gitmiyor, ellerindeki cihazlardan bilgiye ulaşıyor. Harvard Üniversitesi'nin eski başkanı 'Harvard Üniversitesi'ni Harvard yapan belki en önemli konu kütüphanesiydi. Fakat bana Harvard kütüphanesini mi yoksa internete ulaşabileceğim cep telefonumu verirsin? Ben tabii ki cep telefonunu seçerdim' dedi. 'Urfa'da Oxford vardı da biz mi gitmedik' çok yerinde ve doğru bir cümle. Teknolojiyle 'Urfa'ya Oxford'u, Stanford'u, Koç'u, Sabancı, Bilkent'i, Boğaziçi üniversitelerini götürmek mümkün. İnternete ulaşıyorsan bilgiye ulaşabiliyorsun. Türkiye altyapı konusunda dezavantajlı değil, belki avantajlı. Diyarbakır'da mobil internete ulaşma hızı, Paris'ten 3,5 kat daha fazlaydı. Nüfusu kapsamada Türkiye dünyada birincidir."

Bir gazetecinin, "İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye'nin ortalama internet hızında dünyada 62. internetin pahalılığında ise 3. sırada olduğunu ifade etti. Bunun nedeni nedir?" şeklindeki sorusu üzerine Ciliv, "Zeynep Bodur Hanım benim yakın bir arkadaşım, kendisinin uzmanlık konusu var ama bu konuda maalesef doğru bilgiye hakim değil. Pahalılık konusuna gelindiğinde 2G'den 3G'ye gelindiğinde son 4 yılda mobil internetin data birim fiyatı yüzde 95 aşağı indi. Türkiye'de mobil internet yüzde 100 eminim ki Amerika ve Avrupa'dan kat kat ucuz" dedi.

Ciliv, mobilde hem ses hem de dataya ortak bakıldığında bir hizmetin verildiğini ve bu hizmet karşılığında toplanan paranın yarısının devlete gittiğini anlatarak, "Devlet bu konuda adım attı. Seste vergi yüzde 25 iken internetteki vergiyi yüzde 5'e indirdi" diye konuştu.

Eczacıbaşı:  "Enstitümüz bir sivil toplum enstitüsüdür"

TBV Başkanı Faruk Eczacıbaşı da vakfın daha anlamlı düşünce üretim merkezi olması için bir adım attıklarını belirterek, Türkiye'ye Bilgi Toplumu Enstitüsünü kazandırmaya karar verdiklerini, enstitünün bir sivil toplum enstitüsü olduğunu kaydetti.

Eczacıbaşı, enstitünün bilgi ve iletişim teknolojileri alanında donanımlı, uluslararası alanda tanınacak bir bilgi üretim ve paylaşım merkezi olmayı amaçladığını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"Enstitümüz, üniversite, sanayi, kamu, özel sektör, sivil toplum birlikteliğiyle katılımcı bir şekilde çalışacak ve bilgi üretecek. Küresel rekabet gücünün artmasına katkıda bulunmak istiyoruz. EMC Digital Universe Study hesabına göre dünyada 4 nokta 4 zettabyte veri bulunuyor. Bir zettabyte'ın da 21 sıfırı var. Dünyada bir dakika içinde 204 milyon e-posta gönderimi, Google'dan 4 milyon arama talebi, Facebook'ta paylaşım sayısı 2,5 milyon, Twitter'da tweet sayısı 277 bin. Özet olarak 2011 ile 2013 arasında dünyada internet kullanımı yüzde 14,3 arttı ve bugün 2,4 milyar kişiye ulaştı. Veri üretiliyor ama maalesef biz Türkiye olarak veri üretiminde yavaş kalıyoruz. Bilgi Toplumu Enstitüsü, bilgi ve iletişim sektöründe özel sektör, STK, üniversite, kamu sektörü iş birliğini artırarak sektörel araştırmalar yapacak. Eğitimler sağlayacak. Bilimsel araştırma ve proje iş birlikleri gerçekleştirecek. Bilgi ve iletişim sektöründe veri, bilgi, araştırma hizmeti sağlayan bilgi temelli bir merkez olacak."

Konuşmaların ardından, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Ciliv, Eczacıbaşı ve katılımcılarla enstitünün açılışı gerçekleştirildi.

Bilgi Toplumu Enstitüsü

Bilgi toplumunun gereği olarak toplumun bütün kesimlerine bilişim kültürünün yayılması için hayata geçirilen Enstitü'de tüm yıla yayılan Ar-Ge ve girişimcilik odaklı etkinlik ve eğitimler gerçekleşecek. Turkcell'in kısa sürede 20 bin kişiye ulaşan mobil yazılım seferberliği Geleceği Yazanlar'ın etkinliklerinin bir kısmı da Enstitü bünyesinde düzenlenecek.

Bilgi Toplumu Enstitüsü, tüm mobil uygulama ekosisteminin faydalanacağı atölye çalışmaları ve yazılım maratonlarına ev sahipliği yapacak. Ayrıca, her yaştan ve her kesimden mobil uygulama geliştiricinin, mentorlar ve ekosistemdeki firmalarla bir araya gelerek yenilikçi mobil uygulama üretecekleri bir buluşma noktası olacak. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Faruk Eczacıbaşı Süreyya Ciliv Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title