Haberler

Tarihi 'Zırtan' şelalesi, yağışlarla birlikte yeniden canlandı

Güncelleme:

Tarihi 'Zırtan' şelalesi, yağışlarla birlikte yeniden canlandı Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde bulunan Zırtan şelalesi, yağışların artmasıyla birlikte yeniden canlandı.

Tarihi 'Zırtan' şelalesi, yağışlarla birlikte yeniden canlandı

ELAZIĞ - Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde bulunan Zırtan şelalesi, yağışların artmasıyla birlikte yeniden canlandı.

Ülke genelinde olduğu gibi Elazığ'da da etkili olan kuraklık nedeni ile tarihi Harput Mahallesi'nde bulunan Zırtan şelalesinden 2 yıldır su akmıyordu. Kışın kar yağışının az olması endişelendirirken bahar yağmurları sevindirdi. Yaklaşık 1,5 aydır neredeyse her gün yağış alan bölgede kuruyan tarihi Zırtan şelalesi yeniden canlandı. Yağışların fazla olduğu dönemde canlanan az olduğu dönemlerde ise kuruyan Zırtan şelalesinin bu sene aktığını duyan vatandaşlar da şelalenin olduğu bölgeye gelerek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Elazığ Turizm ve Kültür Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Bulut, "Şu anda Harput'ta Dabakhane ile Fatih Ahmet Baba Türbesi arasındayız. Harput'un önemli su kaynaklarından bir tanesinin ortaya çıktığı bölgedeyiz. Burada bir şelale var. Bu şelale yöre insanları tarafından geçmişte Zırtan şelalesi olarak bilinmiş bizde ismini halen öyle kullanıyoruz. Şelalenin özelliği 5-6 yılda bir su kaynaklarının ve yağışın çokluğuna göre çalışır. Eğer su kaynağı iyi ise şelale çok güçlü bir şekilde çalışıyor ama yağışların az olduğu dönemlerde şelale çalışmıyor. Ortalama 3 ile 4 yıl arasında çok iyi çalışıyor onun dışında sessizliğe geçiyor. Su kaynaklarının Fatih Ahmet Baba Türbesinin arkasında ki dağ yoluyla buraya geldiği biliniyor. Bu su tarihi Hüseynik Mahallesi'ne kadar gidiyor. Bu bölgenin çevresi ağaçlık bir alan etrafı da kırmızı topraklarla çevrili bu kırmızı toprakların genellikle Hristiyan vatandaşların Harput'ta oturduğu bölge olarak bilinir. Çünkü evlerini kırmızıya boyarlarmış. Turizm mevsiminde insanların buraya gelerek bu şelaleyi görmelerini isteriz. Geçen yıl ve ondan önceki yık yoktu fakat 3 sene öncesinde bu şelale yine akıyordu" dedi.

Şelaleyi görmeye gelen vatandaşlardan Abdullah Yücel, "Fırsat buldukça bahar mevsimlerinde buralara gelmeye özen gösteriyorum. Bu sene çocukları da getirdim. Zırtan şelalesi yıllardır var olan fakat sürekli akmayan bir şelalemizdi. Bu sene yağışların bol olmasından dolayı gayet güzel bir şekilde akıyor. Ben bütün hemşerilerimizi buraya davet ediyorum. Gelsinler burayı görsünler. Buralar her yerde yok. Her yer zümrüt gibi yeşil. Mutlaka çocuklarını da getirerek buraları göstersinler" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Harput Elazığ Güncel Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Bakmadan Geçme

Astrolog şampiyonluk tahminleri 2024! Astrologlar Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak diyor? Milli yasta bankalar açık mı? 21 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? X çöktü mü, Twitter çöktü mü, sorun mu var, problem ne? 21 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 21 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 21 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 21 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 21 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 21 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 21 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 21 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Cüneyd öldü mü, intihar mı etti? Kızıl Goncalar Cüneyd diziden ayrıldı mı? 21 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 21 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title