Haberler

Sporda Dolandırıcılığa 161 Yıl Hapis

Güncelleme:

Sporcularının kazandığı para ödülüne el koyan kulüp yönetilcilerinin 161 yıl hapsi isteniyor!

Kadınlar hentbolde Challenge Kupası'nda finale yükselen Antalya Muratpaşa Belediyespor Kulübü sporcularına verilen para ödüllerini kendilari aldıkları iddiasıyla tutuklanan kulüp başkanı ve yöneticileri hakkında 161 yıla kadar hapis cezası istendi.

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan ihbar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında sporculara verilen 335 bin lirayı bulan para ödüllerini dolandırıcılık yaparak ellerinden aldıkları iddiasıyla Muratpaşa Belediyespor Kulübü Başkanı ve Muratpaşa Belediye Meclisi üyesi CHP'li İ.A., kulüp başkan yardımcısı ve belediye meclisi üyesi CHP'li M.T. ile kulübün yönetim kurulu üyesi H.Y. hakkında hazırlanan iddianame Antalya 2' Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunuldu.

Organize suçlara bakan Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından hazırlanan iddianamede, tutuklu sanıkların 'kişinin içinde bulunduğu tehlikeli durum ve zor şartlardan yararlanmak suretiyle dolandırıcılık, kamu kurum ve kuruluşları ve benzeri tüzel kişiliklerin araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık, serbest meslek sahiplerinin dolandırıcılığı' suçlamalarıyla cezalandırılmaları talep edildi.

23 AYRI DOLANDIRICILIK

23 ayrı ödül olayında sporcuları dolandırmakla suçlanan İ.A.'nın her bir dolandırıcılık olayı için 2 yıldan 7 yıla kadar, toplamda ise en az 46, en fazla 161 yıl hapis cezasına çarptırılması istendi. İ.A.'nın ayrıca H.Y.'yi de azmettirerek 15 sporcunun paralarının dolandırılmasını sağladığı öne sürüldü.

Sanıklardan M.T'nin ise 4 mağdura yönelik olarak nitelikli dolandırıcılık yaptığı için 4 kez cezalandırılması ve toplamda 8 yıldan 28 yıla kadar, H.Y'nin ise 15 mağdura yönelik dolandırıcılık olayını gerçekleştirdiği iddiasıyla 30 yıldan 105 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, ikisi dışındaki tüm sporculara verilen ödül paralarının ellerinden alındığını ileri sürdüğü iddianamede, Muratpaşa Belediyespor'dan Perihan Topaloğlu ve Nalan Çolak'a ödüllerinin tam olarak verildiği, bu sporcuların dışında kalan sporcuların dolandırıldıkları kaydedildi. İddianamede, sanıkların eylemlerini nasıl gerçekleştirdikleri de anlatıldı.

'HAKSIZ KAZANÇLA MAL EDİNDİKLERİ'

Osman Şanal tarafından hazırlanan ve 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, Muratpaşa Belediye Meclisi'nce hentbol takımı teknik heyet ve sporcularına aldıkları başarıdan dolayı ödül verilmesinin kararlaştırıldığı, kararda ödül alacakların isimlerinin ayrı ayrı zikredildiği belirtildi. İddianamede, teknik heyet ve sporcularla kulüp arasında sözleşme bulunduğu ve bu sözleşme nedeniyle de kulüp yöneticilerine 'göbekten bağlı oldukları', bu yüzden de şüphelilerin isteklerine boyun eğdikleri ifade edildi.

İddianamede, şüphelilerin sporculara verilen ödülleri yine sporcular için harcama sözü verip, yönetici konumlarının da verdiği nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle sporcuları bir şekilde ikna ettikleri, kandırdıkları, sonuç itibariyle sporcuların kendi paraları haline gelen ödül paralarını dolandırmak suretiyle mal edindikleri, bu şekilde haksız kazanç elde ettiklerinin tespit edildiği vurgulandı.

DEFTERE KAYIT ETMEMİŞLER

Şüphelilerin ödül paralarını alırken mağdurların zor şartlarından yararlandıkları, mağdurların üzerindeki konumlarının menfaatlerine hukuka aykırı şekilde araç yaptıkları, alınan haksız paraları yine kendilerine harcayacakları konusunda (Deplasman giderleri, otel masrafları gibi) konumlarını kullanarak sporcuları inandırdıkları, sporculardan aldıkları paraları deftere kayıt etmedikleri gibi, kulüp defterleri incelendiğinde sporcuların tüm giderlerinin kulübün bütçesinden karşılandığının belirlendiği anlatıldı.

'Paraları sizin için kullanacağız, yine size harcayacağız' argümanının hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığı gibi, bu argümanın iyi niyetli ve zor durumda bulunan mağdurları kandırmak, ikna etmek ve dolandırmak için araç olarak kullanıldığı görüşüne yer verilen iddianamede, "Şüpheliler böylece 335 bin lira gibi yüksek bir meblağı haksız kazanç olarak temin etmişlerdir. Şüpheliler bu suçları defaatle ve ısrarla, pervasızca işlemeleri kastlarının da ne denli yoğun olduğunu açıkça göstermektedir" denildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Başsavcılığı Osman Şanal Muratpaşa Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title