Haberler

Şi Cinping'in AB Ziyareti

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Brüksel’e yaptığı ilk ziyarette AB kurumlarının liderleriyle görüştü.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Brüksel'e yaptığı ilk ziyarette Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile bir araya geldi.

Çin kanadının, insan hakları gibi konularda "rahatsız edici" sorularla karşılaşmamak için basına açık bir program bulunmaması talebine olumlu yanıt veren AB ile yapılan görüşmelerde ana gündem maddesini günlük hacmi 1 milyar avronun üstünde olan ticaret oluşturdu.

Toplantıda, her iki tarafı ilgilendiren diplomatik konular da masaya yatırıldı.

Görüşme sonrasında yayımlanan ortak yazılı açıklamada, AB ve Çin'in eşitlik, saygı ve güven temelinde barış, büyüme, reform ve medeniyet alanında ortaklıklarını derinleştirme taahhütleri yinelendi.

Her iki tarafın birbirinin kalkınma tercihlerine yönelik anlayışlarını derinleştirme isteğinde olduğunun vurgulandığı bildiride, dünya barışı ve istikrarının korunması amacıyla küresel ve bölgesel zorluklara karşı işbirliğinin artırılması konusunda anlaşıldığı belirtildi.

Dış politika ve güvenlik konularında işbirliğinin artırılması ihtiyacının altının çizildiği belgede, aralarında İran, Suriye ve Ukrayna'nın yer aldığı konuların da ele alındığı kaydedildi.

İnsan haklarının teşviki ve korunmasının öneminin her iki tarafça yinelendiği bildiride, ekonomide korumacılığa karşı tutum teyit edildi.

Şi Cinping ile bir araya gelen Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz da yaptığı yazılı açıklamada,  ilişkilerin gelişmesi için siyasi, parlamenter, ticari ve insan hakları alanında diyalog ve güvenin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Schulz, ziyaretin, "Çin liderliğinin, tüm konularda, açık ve doğrudan diyaloğa yönelik taahhüdünün net sinyali olduğunu" ifade etti. - Brüksel

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Avrupa Birliği Brüksel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title