Haberler

Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi, son 22 yılın en düşüğünde -

Sakarya ve Kocaeli'nin en önemli içme suyu kaynağı Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi, kuraklık yüzünden son 22 yılın en düşük kotu 29,64 metreye indi.

MURAT ARAPOĞLU - Sakarya ve Kocaeli'nin en önemli içme suyu kaynağı Sapanca Gölü'ndeki su seviyesi, kuraklık yüzünden son 22 yılın en düşük kotu 29,64 metreye indi.

Kuraklık ve sanayi amaçlı su kullanımı nedeniyle, Sapanca ilçesine adını veren göl kötü günler geçiriyor. Göldeki su kotu, 1992'den beri en düşük seviyesine geriledi. Su seviyesindeki azalış, ötrofikasyon (besin maddelerinin çoğalması sonucu plankton ve alg varlığının aşırı şekilde artması) tehdidini de gündeme getirdi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve TEMA Vakfı Sakarya Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, AA muhabirine, ötrofikasyonun göl için sonun başlangıcı olacağını söyledi.

Sapanca Gölü'ndeki sorunun uzun süredir devam ettiğini, önemli içme suyu kaynağının göz göre göre yok olduğuna dikkati çeken Gümrükçüoğlu, "Sapanca Gölü, çok uzun süredir alarm, sinyal veriyor, 'ben ölüyorum' diyor ancak ne yazık ki kimse sesini duymuyor. Su seviyesindeki düşüş 2,5 metreyi geçti, çekilmenin 50 metreyi geçtiği yerler var. Bu, hakikaten çok önemli içme suyu kaynağının göz göre göre yok olması anlamına geliyor" diye konuştu.

Su toplama alanlarındaki havzaların yerleşime açılmış olması nedeniyle yağışların su kaynaklarına ulaşamadığını savunan Gümrükçüoğlu, şunları kaydetti:

"Başladığı söylenen ötrofikasyon, durgun su alanlarında doğal olarak meydana gelen bir süreçtir. Tarımsal faaliyet ve evsel atıkların suya karışması gibi birçok olay sonucu bu süreç hızlanır. Ötrofikasyon, bir gölde gerçekleşirse bu, sonun başlangıcı anlamına geliyor. 2 yıldır yürüttüğümüz proje çerçevesinde Sapanca Gölü'nün ötrofik seviyesini ölçtük. Projemiz tamamlandığında bu bilgileri kamuoyuyla paylaşacağız. Meydana gelen yağışların su seviyesini yükselteceği söyleniyordu ama havza bazında baktığımız zaman bütün su kaynaklarının, su toplama alanlarının havzaları yerleşime açılmış durumda. Ormanlar ortadan kaldırılıyor. İşte bunlar oluşan bu yağışların havzaları ve su kaynaklarını beslemesini engelliyor ne yazık ki. Dolayısıyla su betonların üzerinde akıp gidiyor ama su kaynakları beslenmiyor. Aynı İstanbul'un su kaynaklarında olduğu gibi, bizim de en önemli su kaynaklarımız kendilerini besleyemiyor."

- "Gölün kendini yenilemesine izin verilmeli"

Gümrükçüoğlu, doğal kaynakların kendini yenileyebildiğini ancak bunun insanların izin vermesi durumunda gerçekleşebileceğini vurguladı.

"Ötrofikasyon başladıktan sonra göl tabii ki de kurtarılabilir ancak bunun için ciddi yatırımlar gerekiyor" diyen Gümrükçüoğlu, gölden su çekilmesine "dur" demek gerektiğini anlattı.

Su çekiminin azaltılması halinde gölün kendini yenileyeceğine dikkati çeken Gümrükçüoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bu kadar kurak devrede hiçbir fedakarlıkta, hiçbir tasarrufta bulunmadan aynı şekilde su çekmeye devam edersek, elbette ki gölün kendini yenilemesi mümkün olamıyor. Yağışların olmaması yani kuraklık, gölün bu hale gelmesinde elbette ki önemli ancak bu, meteorolojik kuraklık. 'Hidrolojik kuraklık aşamasına geçmesi' demek, bizim bunda etkimiz olması anlamına geliyor. Yani çok fazla su çekimi, tasarruf edilmemesi, kaçakların önlenmemesi, sanayinin başka alternatifler yaratmadan aynı su çekimine devam etmesi... Bütün bunlar hepsi bir arada ne yazık ki su kaynağımızın bu hale gelmesine sebep oluyor."

Yrd.Doç.Dr. Gümrükçüoğlu röp.

Kaynak: AA / Güncel

Sakarya Üniversitesi Mahnaz Gümrükçüoğlu Sapanca Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 28 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 28 Nisan 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Kirli Sepeti CANLI izle! Kirli Sepeti 28. BÖLÜM FULL İZLE! Kapıcılar Kralı konusu ne, oyuncuları kimler? Kapıcılar Kralı filmi nerede çekildi, kaç yılında çekildi? Kapıcılar Kralı ne zaman nerede çekildi? Kapıcılar Kralı konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Atla Gel Şaban konusu ne, oyuncuları kimler, film nerede çekildi? Atla Gel Şaban filmi hangi il ve ilçede çekildi, hangi yıl yapımı? Hipodrom nerede? Atla Gel Şaban filmi nasıl bitiyor? Atla Gel Şaban final sahnesi İZLE! Atla Gel Şaban sonunda ne oluyor? Teşkilat CANLI İZLE! Teşkilat 105.bölüm izle! Teşkilat yeni bölüm izleme linki! Teşkilat dizisi yeni bölüm FULL HD İZLE! 28 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 28 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 28 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 28 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İYİ PARTİ'NİN YENİ GENEL BAŞKANI KİM OLDU? Meral Akşener'in yerine kim geçti? Eski Fenerbahçe yıldızı Papiss Cisse kaç TL'ye futbol oynuyor? Beşiktaş neden kırmızı kart yedi? #9917 Beşiktaş sahada neden 10 kişi? Fenerbahçeli İsmail Yüksek neden oyuna devam edemedi? İsmail Yüksek'e ne oldu? İYİ Parti Genel Başkan seçimi üçüncü tura mı kaldı? İYİ Parti'de seçim ne oldu, sonuç ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title