Haberler

Patronların DNA'sını Çıkardı, "Patron Çıplak" Dedi

Güncelleme:

Gazeteci ve yazar Demet Cengiz, ilk kitabı Patron Çıplak ile hem Türk patronların hem de yabancı patronların bilinmeyen yönlerini ortaya koydu.

Gazeteci ve yazar Demet Cengiz, ilk kitabı Patron Çıplak ile hem Türk patronların hem de yabancı patronların bilinmeyen yönlerini ortaya koydu. Demet Cengiz; aralarında Kayseri'li başarılı iş adamı Artaş İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya'nın da bulunduğu 24'ü yabancı 130 iş adamının DNA'sını çıkardı.

Her bir söyleşi kariyer, toplantı, güne başlarken, spor, beslenme, mekân, otomobil, tatil ve hobi olmak üzere toplam dokuz başlıktan oluşuyor. Kitap, Türk patron profilini de ortaya çıkardı. Türk patronların kaç saat uyuduğu, kaç gün hangi sporları yaptığı, nasıl beslendiği, hangi restoranlara gittiği gibi detaylara ulaşmak mümkün. Türk patronların en çok kullandığı otomobil markasından tatil için tercih ettiği yörelere kadar pek çok bilinmeyen gün yüzüne çıkıyor.

TÜRK PATRON GİRİŞİMCİ RUHLU

Türk patron profilini, yabancı patron ve CEO'larla karşılaştıran Demet Cengiz, ilginç farklılıklara da değiniyor. En büyük farklardan biri Türk patronların çok büyük kısmının girişimci olması ve şirketlerin ilk kuşağını temsil etmeleri. Yabancı patronlar da ise daha çok aile şirketini devraldığı görülüyor. Bir diğer fark ise yabancı patronların tatil ve hobi konusunu daha çok önemsiyor olmaları.

Demet Cengiz, 30 Kasım Cumartesi günü 16.00'da Trump Towers Alışveriş Merkezi'nde düzenlenecek imza gününe katılacak. Okurların patronların günlük yaşamlarını, özel hayatlarını çok merak ettiğini ve olumlu tepkiler aldığını söyleyen Demet Cengiz; "Yaklaşık 3 yıl boyunca Hürriyet'te yayımlanan "Konuk Odası" röportajlarıma başladığım ilk günden itibaren çok kıymetli veriler topladığımın farkındaydım. İkinci, üçüncü röportajımdan sonra bunları derleme fikri kafamda oluşmuştu. Bu röportajları kitap yapmak 8 ay sürdü. Peş peşe yayınlanmış röportajları olduğu gibi kitaba aktarmadım çünkü. Bunun yerine, o röportajları elden geçirdim. Çeşitli analizlerle Türk patron profilini ortaya çıkardım. Üstüne bir de yabancı patronlarla karşılaştırıp farklılıklarını da tespit ettim."şeklinde konuştu.

PATRONLAR PARADA ZENGİN, UYKUDA FAKİRLER.

Patron olmanın aslında en zor meslek olduğunu söyleyen Demet Cengiz, "Patron Çıplak" kitabına yönelik ilginç detaylı anlattı; "Mesela, parada zengin uykuda fakirler. Yoğun iş trafiği içinde kendi sağlıklarını ihmal etmemek için çok spor yaptıklarını gördüm. Çok fazla seyahat ediyorlar. Dünyayı anlamak, vizyonlarını geliştirmek için kendilerini geliştirmeleri lazım. Onlar da uykularından feda ediyorlar. Umduğumdan daha fazla kendilerine iyi bakıyorlar, spor yapıyorlar, sağlıklı beslenmeye özen gösteriyorlar. Sırf bu uğurda kendisi için çiftlik kurmuş, sütünü kendi çiftliğinden alan, sebzesini meyvesini yetiştiren iş insanları var. Kendilerine iyi bakıyorlar çünkü kendileri şirketin önemli bir sermayesi. Sağlıklı, zeki ve dinç olmak zorundalar. Kendine iyi bakma motivasyonu buradan geliyor bence. Bana çok ilginç gelen yabancı patronların yüzde 30'u bir müzik aleti çalıyor. Bizde müzik aleti çalan patron oranı yüzde 2-3. Onlar da ikinci veya üçüncü kuşak iseler. Türk patronlar arabalara çok düşkün, mutlaka şoförleri var. Yabancı patronlarda şoför oranı çok çok az. Havalimanına gitmek gibi zorunlu hallerde şoför kullanıyorlar. Yabancı patronlar motosiklet, bisikletle işe gidiyor. Toplu taşıma kullanabiliyor. İşe yürüyerek giden yabancı patron bile var. Türk patronlar da, yabancı patronlar da genellikle balık yiyor ama Gaziantep, Adana gibi bölgelerden gelenler açık ara etçi, kebapçı. Ortak özellikleri çok çalışkan ve azimli olmaları, pes etmemeleri.

Söyleşi yapılan patronlardan bazıları şöyle: Güler Sabancı (Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Cem Boyner (Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Ferit Şahenk (Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Ali Sabancı (Esas Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı), İshak Alaton (Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Ümit Boyner (Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi, TÜSİAD Eski Başkanı), Lucien Arkas (Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Ahmet Zorlu (Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Suzan Sabancı Dinçer (Akbank Yönetim Kurulu Başkanı), Demet Sabancı Çetindoğan (DEMSA Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı/MEDİASA Yönetim Kurulu Başkanı), Leyla Alaton (Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi), Erman Ilıcak (Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Abdullah Kiğılı (Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı), Nihat Özdemir (Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı), Hamdi Akın (Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı) Mustafa Şevki Kavurmacı (Aydınlı Grubu Kurucusu), Türker İnanoğlu (Erler Film ve TİM Yönetim Kurulu Başkanı), Sait Akarlılar (Mavi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı), Vahap Küçük (LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı), Yılmaz Yılmaz (Koton Yönetim Kurulu Başkanı) ve Hamdi Topçu (THY Yönetim Kurulu Başkanı).

KONT BİLE VAR

Yabancı patronlar arasında Faber-Castell'in sahibi Kont Anton-Wolfgang Graf von Faber-Castell, Ermenegildo Zegna'nın dördüncü kuşak temsilcisi Ermenegildo Zegna, Hennessy'nin 8. Kuşak Temsilcisi ve Marka Elçisi Maurice Hennessy, P&G'nin Yönetim Kurulu Başkanı Robert McDonald ve Hugo Boss CEO'su Claus-Dirtrich Lahrs gibi isimler dikkat çekiyor.

TARİH : 30 Kasım 2013, Cumartesi
SAAT : 16.00
YER : TRUMP Towers D&R - Mecidiyeköy

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ali Sabancı Kayseri Alarko Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title