Haberler

Nevruz Protestocusu Yedi Kişiye Hapis İstemi

Antalya'da, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) düzenlediği Nevruz kutlamalarını protesto eden 7 kişi hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçlamasıyla dava açıldı.

Antalya'da, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) düzenlediği Nevruz kutlamalarını protesto eden 7 kişi hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçlamasıyla dava açıldı. Sanıkların 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.

Antalya'da, 17 Mart 2013 tarihinde BDP tarafından Konyaaltı Açık Hava Tiyatrosu'nda düzenlenen Nevruz kutlamasını protesto eden 7 kişi hakkında "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçlamasıyla dava açıldı. 5. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına sanıklar Feza Fügen Yüceler, Zühtü Uzunoğlu, Şevki Uzunoğlu, Cengizhan Düzenli, Bayram Güvenç, Niyazi Karahan, Halil Cizmeci ile avukatları katıldı.

Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal tarafından hazırlanan iddianame okundu. İddianamede, BDP tarafından Nevruz kapsamında etkinlikler gerçekleştirildiği, bu etkinliğe karşı sosyal paylaşım sitelerinde "Antalya'ya sahip çık, 17 Mart'ta Cumhuriyet Meydanı'nda ol" gibi paylaşımların yapıldığı ve bildiri dağıtıldığı ifade edildi. İddianamede ayrıca Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan topluluğun, basın açıklaması yaptıktan sonra dağılmaları yönündeki ikazlara uymayıp "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Hükümet istifa", "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganları attıkları belirtildi.

SANIK SIFATIMI ŞEREFLE TAŞIYORUM

İddianamenin okunmasının ardından sanıklar savunmalarını yaptı. Feza Fügen Yüceler yaptığı savunmada, BDP'nin düzenlediği etkinliği protesto amacıyla Cumhuriyet Meydanı'na gittiğini söyledi. Daha sonra burada toplanan vatandaşlarla birlikte İstiklal Marşı'nı ve Onuncu Yıl Marşı'nı dinlediğini kaydeden Yüceler, "Atatürk Kültür Merkezi'nde BDP'lilerin miting yapacağı söylendi. Ben de oraya gitmek istedim. Polisler izin vermedi. Taksiye bindim ve oraya gittim. Daha sonra BDP'lilerin miting yaptığı yerde Türk Bayrağı açtım. Ortada bir suç unsuru yoktur. Sanık sıfatımı şerefle taşıyorum" dedi.

BERAATIMI İSTİYORUM

Sanık Halil Çizmeci ise bir paylaşım sitesinde, "Apo'ya özgürlük Kürtlere statü" mitingi yapılacağını gördüğünü ve bu nedenle Cumhuriyet Meydanı'na gittiğini dile getirdi. Meydanda basın açıklamasının yapıldığı ve ardından grubun yürüyüşe geçtiğini anlatan Çizmeci, "Grup yürüyüşe geçtiği sırada ben arkalarından ayrıldım. Olayları izlerken gözaltına alındım. "Ne Mutlu Türküm diyene", "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganlarının suç olduğunu bilmiyordum. Beraatımı istiyorum" diye konuştu.

ŞOV YAPMALARINI PROTESTO ETMEK

Sanık Cengizhan Düzenli de amacının, BDP'lilerin mitinglerinde Abdullah Öcalan posteri açmalarını ve PKK'nın şov yapmasını protesto olduğunu bildirdi.

SUÇ SAYILAN EYLEMİ PROTETO EDİLDİ

Sanık avukatlarından Filiz Devrim de iddianamede belirtilen beyanların halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmediğini kaydederek, buradaki sanıkların hepsinin protesto haklarını kullandıklarını dile getirdi. Asıl suçun BDP'liler tarafından düzenlenen eylemde işlendiğini savunan Devrim, şöyle konuştu: "BDP'liler, Anayasa'da yer alan milletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğü ilkesine karşı bir eylem gerçekleştirmişlerdir. Sanıklar ise Anayasaya dayanarak bu durum karşısında protesto yapmışlardır. Sanıklar, Türk Bayrakları ile Cumhuriyet Meydanı'na inmişler ve suç sayılan eylemleri protesto etmişlerdir"

ASIL SUÇ EYLEMİ DÜZENLEYENLERDE

Sanık avukatlarından Alper Köleoğlu duruşma çıkışında basın mensuplarına açıklama yaptı. Asıl suç eyleminin düzenlenen "Abdullah Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü" mitingi olduğunu belirten Köleoğlu, "Böyle bir mitingi düzenleyenler hakkında neler yapıldı" diye sordu. Alper Köleoğlu, bu mitinge izin veren güvenlik görevlileri hakkında da işlem yapılması gerektiğini ifade etti. Duruşma eksikliklerin giderilmesi nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

Antalya'da, 17 Mart 2013 tarihinde BDP'liler tarafından düzenlenen Nevruz etkinliğini protesto amacıyla yaklaşık 300 kişi Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Burada bir süre slogan atan topluluk daha sonra Nevruz etkinliğinin yapıldığı alana yürümek istedi ancak polis gruba izin vermemişti. Polisin müdahalesinin ardından bazı eylemciler gözaltına alındı. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Asliye Ceza Mahkemesi Osman Şanal Konyaaltı Antalya Politika Güncel Haberler

title