Haberler

Milano'da 10. Asem Zirvesi'ne Doğru

Asya ve Avrupalı liderleri bir araya getirecek zirvenin gündeminde ekonomik konular ve uluslararası güncel gelişmeler var Zirvede Rusya Devlet Başkanı Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Poroşenko’nun görüşmesi bekleniyor.

İtalya'nın ev sahipliğinde yarın Milano'da başlayacak, Asya ile Avrupalı liderleri bir araya getirecek 10. ASEM Zirvesi'nde, ekonomik işbirliğinin geliştirilmesinin yanı sıra küresel gelişmeler görüşülecek.

İlki 1996 yılında Tayland'ın başkenti Bangkok'ta yapılan ve o tarihten bu yana Asya ile Avrupa arasında dönüşümlü olarak 2 senede bir düzenlenen zirvesinin onuncusu, AB Dönem Başkanı İtalya'da iki gün sürecek.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi'nin ev sahibi olduğu zirvede, oturumlara AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy başkanlık edecek.

Batıda İrlanda'dan, doğuda Japonya'ya, kuzeyde Rusya'dan güneydeki Yeni Zelanda'ya kadar geniş bir coğrafyayı ilgilendiren zirve boyunca üç oturum yapılacak. İlk oturumda, "Avrupa ve Asya arasındaki bağlantıların artmasıyla ekonomik ve mali işbirliğinin geliştirilmesi" başlığını ele alacak liderler, ikinci oturumda ise uluslararası siyaset konularının ön plana çıktığı  "Asya-Avrupa ortaklığında dünyadaki küresel sorunların ele alınması" konusuna odaklanacak.

10. ASEM Zirvesi'nde bir de özel oturum yapılacak ve "Avrupa, Asya ve ASEM'in gelecekteki rolü ile diyalog ve işbirliğinin geliştirilmesi" görüşülecek.

Asya ve Avrupa'dan çok sayıda liderin katılacağı zirvede, devlet ve hükümet başkanları ikili görüşme fırsatı yapma imkanı bulacak.

Bu ikili görüşmelerden en fazla merak edileni ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun Ukrayna'daki gelişmeler ve enerji konularına yönelik yapacakları görüşme olacak. Putin ve Poroşenko, zirve öncesi dün bir telefon konuşması yaparak, Milano'daki görüşmelerinin gündemi ve formatı üzerinde fikir alışverişinde bulundu.

Putin, dün İtalya Başbakanı Renzi ile de konuştu. İki liderin, Milano'da Ukrayna krizi de olmak üzere çeşitli konuları ele alacakları ikili görüşme yapacakları belirtildi.

Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da konuklara Palazzo Reale'de akşam yemeği verecek. Napolitano, Rus ve Ukraynalı liderlerle de yemek öncesi bir araya gelecek.

-Milano'da güvenlik önlemleri en yüksek seviyede-

Zirve dolayısıyla aralarında devlet ve hükümet başkanları bulunan 50'den fazla lideri ağırlamaya hazırlanan Milano'nun kent merkezinde güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı.

Milano Valiliği, zirveye ev sahipliği yapacak "Fiera di Milano" fuar alanı ile Malpensa ve Linate havaalanlarının kırmızı bölge ilan edildiğini duyurdu.

Zirve boyunca kentte metronun da sınırlı oranda hizmet vereceği ve güvenlik nedeniyle kent merkezi olan Duomo meydanındaki metro istasyonlarının kapalı olacağı bildirildi.

Şehirde en son yoğun güvenlik önlemlerinin, Emerit Papa 16. Benediktus'un 2 sene önce yaptığı ziyarette alındığı belirtildi. - Roma

Kaynak: AA / Güncel

Rusya Federasyonu Milano Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title