Haberler

Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov Brüksel'de

AB Konseyi Başkanı Van Rompuy, Makedonya’nın isim sorununun çözümü için uzlaşı ruhu ve esneklik gerektiğini belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Makedonya ile Yunanistan arasında yaşanan isim sorununa Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde karşılıklı kabul edilebilecek bir çözüm bulunması için uzlaşı ruhu ve esneklik gerektiğini belirtti.

Yeniden seçildikten sonra ilk yurt dışı ziyaretini Brüksel'e yapan Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov ile görüştükten sonra yazılı bir açıklama yapan Van Rompuy, iyi komşuluk ilişkilerinin Avrupa entegrasyonunu kolaylaştıracağını ve daha büyük bir bölgesel istikrara yönlendireceğini kaydetti.

Van Rompuy, "Eğer siyasi irade varsa en zor konuların üstesinden bile gelinebilir" ifadelerini kullandı.

Makedonya'nın isim sorununun çözümü konusunda iyi bir örneği uzakta aramasına gerek olmadığını vurgulayan Van Rompuy, Sırbistan ile Kosova arasındaki görüşmeleri hatırlattı.

Reformların uygulanması konusunda önemli ilerleme sağlandığını ifade eden Van Rompuy, yargı reformları ve medya özgürlüğü konusunda daha fazla adım beklediklerini bildirdi.

Van Rompuy, Makedonya'nın ve tüm Batı Balkan ülkelerinin Avrupa perspektifine yönelik AB'nin sürekli ve güçlü taahhüdünü teyit etti.

Makedonya, Aralık 2005'ten bu yana "AB adayı ülke" statüsüne sahip. AB Komisyonu, Ekim 2009'da Makedonya ile üyelik müzakerelerine geçilmesini önerdi. Yunanistan'ın, Makedonya'nın anayasal ismini kullanmasına karşı çıkması ve bu sorunu veto unsuru olarak kullanması nedeniyle bu ülkenin AB süreci tıkanmış durumda. - Brüksel

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Makedonya Brüksel Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title