Haberler

    Liberya'daki Ebola Karantina Kampında İsyan

    Ebola virüsünün hızla yayıldığı Liberya’da bir karantina bölgesinde isyan çıktı.

    Batı Afrika ülkesi Liberya'nın başkenti Monrovia'ya bağlı West Point'teki karantina bölgesinde yaşamak zorunda kalanlar isyan etti. İsyan, Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Johnson Sirleaf'ın West Point ve Dolo Town bölgelerini karantinaya almasından ve sokağa çıkma yasağı ilan etmesinden sonra başladı. Kararı protesto edenler, yolları masalar ve dikenli tellerle kapatan polise taşla saldırdı. Polis, göz yaşartıcı gazla karşılık verdi. Olaylarda dört kişi yaralandı. Yaralıların polis kurşunuyla yaralanıp yaralanmadığı ise net değil.

    Ordu sözcüsü Dessaline Allison, sivil halka ateş açılmadığını belirterek kesin yaralanma sebebinin doktor raporundan sonra belli olacağını söyledi. Afrika'nın farklı ülkelerinden ebola şüphesiyle West Point'de karantinaya alınanlar ise, buraya zorla getirildiklerinden ve gıda sıkıntısı çektiklerinden şikayetçi.

    1 milyon kişi için açlık riski

    Ebola salgınının patlak vermesiyle dünyadaki birçok taşımacılık ve havayolu şirketi, virüsün etkilediği ülkelere hizmeti kesti. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yetkilileri, bu kesintiyle birlikte özellikle karantina bölgelerinde gıda, yakıt ve temel ihtiyaç kıtlığının başladığını ifade etti.  Bölgede yaklaşık 1 milyon kişi tehdit altında.

    Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı, karantina bölgelerine gıda nakli için acil durum uyarısında bulundu. Liberya Sağlık Bakanlığı, sağlık ekiplerinin kullandığı koruyucu kıyafet stoklarının tükendiğini açıkladı.

    1069 kişi öldü

    Batı Afrika'da Gine, Liberya, Sierra Leone ve Nijerya gibi ülkeleri tehdit eden Ebola salgını, ilk kez görüldüğü Mart 2014'ten bu yana bin 350 can aldı. Virüsün en hızlı yayıldığı Liberya'nın verdiği kayıp ise 576.

    İdrar, kan, ter veya tükürük gibi vücut sıvısı veya salgılarıyla temas halinde bulaşan Ebola'nın bilinen tedavisi veya aşısı bulunmuyor.

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Monrovia Liberya Afrika Politika Güncel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title