Haberler

    Kosova'da Sırpların tepkisine neden olan uygulama ertelendi

    Güncelleme:

    Kosova'da Sırpların yoğun olarak yaşadığı kuzey bölgesinde gerginliğe neden olan yeni sınır geçişi düzenlemeleri bir aylığına ertelendi.

    Kosova'da Sırpların yoğun olarak yaşadığı kuzey bölgesinde gerginliğe neden olan yeni sınır geçişi düzenlemeleri bir aylığına ertelendi. NATO, bölgeye müdahale sinyali vermişti. Kosova, ülkede ağırlık olarak Sırpların yaşadığı kuzey bölgesinde tansiyonun yükselmesine yol açan yeni sınır geçişi düzenlemesinde geri adım attı. Kosova hükümeti, ülkenin kuzeyindeki Sırpların yolları kapatmasına ve polise kimliği belirsiz kişilerce ateş açılmasına neden olan yeni uygulamayı bir aylığına erteledi.

    Ertelenmemiş olsa 1 Ağustos itibarıyla yürürlüğe girecek olan yeni düzenleme, Kosova'ya Sırp kimlikleriyle giren kişilerin ülkede kalacakları süre boyunca geçici bir belge taşımalarını öngörüyordu. Ayrıca Kosova'da yaşayan Sırbistan plakalı araç sahiplerinin de iki ay içinde Kosova plakası çıkarması şart koşuluyordu.

    Kosova Başbakanı Albin Kurti dün yaptığı açıklamada, Sırbistan'a giren Kosova vatandaşlarına da aynısı uygulandığı için böyle bir düzenlemeye gittiklerini söylemişti. Ancak Kurti, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Priştine Büyükelçisi Jeffrey Hovenier'le yaptığı görüşmenin ardından planlanan düzenlemeyi 1 Eylül'e ertelediklerini duyurdu. Hovenier, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kurti'den yeni uygulamayı bir aylığına rafa kaldırmalarını istediğini söylemişti.

    Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Priştine'nin uygulamayı erteleme kararını övdü. Twitter hesabından açıklamada bulunan Borrell, Kosovalı Sırplarca "yollara kurulan tüm barikatların bir an önce kaldırılması" yönündeki beklentisini de dile getirdi.

    Kosova, 2008 yılında Sırbistan'dan ayrılıp tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Ancak Sırbistan Kosova'nın bağımsızlığını tanımıyor. Kosova'nın kuzeyinde yaşayan ve halen Belgrad'dan mali destek alan Sırplar da Priştine'nin otoritesini kabul etmiyor.

    NATO müdahale sinyali vermişti

    Yüzlerce Kosovalı Sırp dün akşam kamyon, tanker ve diğer ağır taşıtları Sırbistan ile Kosova arasındaki iki sınır kapısı yakınlarına park ederek yolları trafiğe kapatmıştı. Bölgede Kosova polisine kimliği belirsiz kişilerce ateş açılmış; ancak olayda yaralanan olmamıştı. Yaşanan gerginlik üzerine Kosova her iki sınır kapısını da kapamıştı.

    Kosova Başbakanı Kurti tarafından "kargaşa" çıkarmakla suçlanan Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vucic, dün yaptığı açıklamada, "atmosferin kaynama noktasına getirildiğini" belirterek Sırplara saldırılması halinde "Sırpların kazanacağını" söylemişti.

    NATO'nun Kosova Gücü (KFOR) de Kosova'nın kuzeyindeki durumu yakından takip ettiğini ve "istikrarın tehlikeye girmesi durumunda müdahaleye hazır olduğunu" duyurmuştu.

    Çavuşoğlu mevkidaşlarıyla görüştü

    Bölgede yaşanan gerginlik üzerine Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakoviç ve Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla Schwarz ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

    Görüşmede Bakan Çavuşoğlu'nun muhataplarına, Türkiye'nin, Balkanlar'ın barış ve istikrarına daima önem verdiğini belirterek, bölgede yeni gerilimler yaşanmasının kimsenin yararına olmadığını, sağduyunun hakim kılınması gerektiğini ve Türkiye'nin gerilimi azaltmak için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu ilettiği bildirildi.

    Kaynak: Deutsche Welle / Güncel

    Sırbistan Priştine Kosova Haberler

    İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

    İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

    Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

    Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

    Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

    Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

    Bakmadan Geçme

    Astrolog şampiyonluk tahminleri 2024! Astrologlar Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak diyor? Milli yasta bankalar açık mı? 21 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? X çöktü mü, Twitter çöktü mü, sorun mu var, problem ne? 21 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 21 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 21 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 21 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 21 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 21 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 21 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 21 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Cüneyd öldü mü, intihar mı etti? Kızıl Goncalar Cüneyd diziden ayrıldı mı? 21 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 21 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
    Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

    Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title