Haberler

Korumacılık ve Siyasi Riskler ile Çelik İhracatı 2014'te Düştü

Bölgedeki siyasi riskler, koruma önlemleri ve Çin etkisiyle çelik ihracatı 2014 yılında bir önceki yıla göre, miktar bazında yüzde 7.9, değer bazında ise yüzde 13.8 geriledi.

Bölgedeki siyasi riskler, koruma önlemleri ve Çin etkisiyle çelik ihracatı 2014 yılında bir önceki yıla göre, miktar bazında yüzde 7.9, değer bazında ise yüzde 13.8 geriledi.

Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, çelik ürünleri ihracatı 2014 yılında miktar bazında yüzde 7.9 gerileyerek 17.5 milyon tona, değer bazında ise yüzde 13.8 gerileyerek 13.2 milyar dolara düştü.

İnşaat çeliği 2014 yılında sektörün en çok ihraç ettiği ürün olurken, bölgede yaşanan olumsuz koşullara rağmen Ortadoğu ihracat liderliğini sürdürdü. Sektör 2013 yılında da en çok ihracatı AB, Orta Doğu, Körfez ülkeleri ve Kuzey Afrika'ya gerçekleştirmişti.

Geçen yıl en çok ihraç edilen ürünler sıralaması ise 7.7 milyon ton ile inşaat çeliği, 1.9 milyon ton ile boru, 1.7 milyon ton ile profil ve yine 1.7 milyon ton ile yassı sıcak olarak gerçekleşti.

İHRACATIN GERİLEMESİNDEKİ FAKTÖRLER

Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, çelik sektörünün 2014 yılı ihracat verileri ile ilgili yaptığı değerlendirmede, "2013 yılında yaşadığımız olumsuzlukların 2014 yılında da sürmesi Türk çelik sektörünün zor ve sıkıntılı bir dönem yaşamasına sebep oldu" dedi ve ekledi:

"En önemli ihracat pazarlarımız arasında yer alan Ortadoğu ve komşu ülkelerdeki siyasi istikrarsızlıklar, diğer bazı ülkelerin ithalata karşı koruma amacıyla açtığı damping ve koruma önlemi soruşturmaları ihracatımızın gerilemesindeki en önemli faktörler. Ayrıca, hammadde, yarı mamul ve nihai mamul ihracatının tümünde dünya pazarlarına teşvikli, dampingli ve hatta hileli yollara başvurarak mal ihraç eden, DTÖ kurallarına aykırı ticaret yapan Çin de bizim ihraç pazarlarımızdan pay alarak bu gerilemede oldukça etkili oldu."

YENİ HEDEF 18 MİLYON TON

Ekinci, tüm olumsuz koşullara rağmen çelik sektörünün 2014 yılı hedefleri doğrultusunda kapattığını belirterek, "2015 yılında dünya ve ülkemizdeki siyasi, ekonomik istikrar ve güven ortamının sağlanması en büyük beklentimiz. Bu doğrultuda 2015 yılı için miktar olarak 18 milyon ton, değer olarak ise 13.5 milyar dolar ihracat hedefi ile çalışmalarımıza başladık" diye ekledi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Namık Ekinci Kuzey Afrika Orta Doğu Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title