Haberler

KKTC 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu: Rumlar 1974'te Kaybettiklerinin Tümünü İstiyor

– kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rumların 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda kaybettiklerinin tümünü istediğini belirterek, "Zaman zaman bu senenin Haziran, Temmuz'unda çözüm olacak diye duyarız. Ben şöyle söyleyeyim, gelecek yıl bu sözleri yine duyacağız" dedi.

– kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rumların 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda kaybettiklerinin tümünü istediğini belirterek, "Zaman zaman bu senenin Haziran, Temmuz'unda çözüm olacak diye duyarız. Ben şöyle söyleyeyim, gelecek yıl bu sözleri yine duyacağız" dedi.

Yeni Ufuklar Derneği Kayseri Şubesi tarafından 'Doğu Akdeniz'de Türk Varlığı ve Kıbrıs' konulu konferans düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen programa, KKTC 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Vali Yardımcısı Gökhan Azcan, Yeni Ufuklar Derneği Genel Başkanı Genel Başkanı Mustafa Argunşah, Yeni Ufuklar Derneği Kayseri Şubesi üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Programda konuşan Derviş Eroğlu, 1974 Kıbrıs Barış Harekatını anlattı. Eroğlu, "Kıbrıs Barış Harekatına Türkiye'nin müdahalesi olmasaydı, benim burada olma imkanım olmayacaktı. Çünkü biz o gün darbe olduktan sonra başımıza gelecekleri görüyorduk. Yani biz anlayacağınız toplu mezarların eşiğinden döndük. Bugün çok şükür kurmuş olduğumuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti'nin üçüncü cumhurbaşkanı olarak sizlere hitap etme fırsatı buluyorum. Müzakereler 1968 yılında başladı. 1974 barış harekatından sonra Rumlar hep masadan kaçtı. Rumların anlaşmaması için çok nedenleri var. Kıbrıs Cumhuriyeti yıkıldıktan sonra Kıbrıslı Türk ve Rum ortaklar değerli bir cumhuriyetti. Biz bu cumhuriyetten dışlandıktan sonra Rum Cumhuriyeti olarak kaldı ve bu unvanı 4 Mart 1964 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı ile Kıbrıs'a barış gücü askeri gönderecekler diye Kıbrıs Cumhuriyeti Barbarisi Rumlar ilan edildi. Bu geçici bir karardır. Dolayısıyla Kıbrıs Cumhuriyeti'nin varisi olan Rum tarafı, bizimle niye anlaşsın? Dünyanın tanıdığı bir devlet oldu. Rumların bugüne kadar sürdürdükleri anlaşmazlıkların esas nedenlerinden birisi 4 Mart 1964 kararı ve bir de Avrupa Birliği'ne girmiş olmalarıdır" diye konuştu.

Eroğlu ayrıca, "Bana "Kıbrıs'ta çözüm ne zaman olacak?" diye soruyorlar. Zaman zaman bu senenin Haziran, Temmuz'unda çözüm olacak diye duyarız. Ben şöyle söyleyeyim, gelecek yıl bu sözleri yine duyacağız. Rum'un istediği nedir? 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda kaybettiklerinin tümünü istiyorlar. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda bir coğrafya yaratıldı. Biz o coğrafya içerisinde önce geçici bir federal devlet kurduk. Biz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletini kurduğumuz gün, bütün Kıbrıs Türkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne dört elle sarılmadı. Bu da bizim hatamız. Sol geçinen arkadaşlar Kuzey Kıbrıs'ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti'nin kurulması bir hatadır diye dünyaya mesajlar verdiler" şeklinde konuştu.

- Kayseri

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Derviş Eroğlu Doğu Akdeniz Kayseri Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Bakmadan Geçme

KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi! BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 11 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title