Haberler

Kıbrıs'ta Anlaşma Şartı: Dört Rum'a Karşı Bir Türk

Güncelleme:

Kıbrıs'ta varılacak bir anlaşmada Kıbrıslı Rumların, adada Türklerin nüfusundan 4 kat fazla olması konusunda uzlaşmaya varıldı. Nüfusta rakam değişimi kabul edilmeyecek.

Kıbrıs'ta varılacak bir anlaşmada, Türklerin nüfusunun Rumların nüfusunun 4'te 1'i kadar olması konusunda bir uzlaşıya varıldı. Buna göre; Ada'daki nüfus her zaman 4'te 1 olarak kalacak, nüfusta rakam değişimi kabul edilmeyecek. Masada kabul edilen rakam ise, 220 bin Türk ve 800 bin Rum.

2011'DEKİ GÖRÜŞMELERE DAMGA VURMUŞTU

Nüfus konusundaki tartışmalar 2011 yılında yapılan müzakerelere damga vurmuştu. Dönemin Rum lideri Dimitris Hristofyas, KKTC'nin 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile masada tartışmıştı. Hristofyas, "Nüfus 4'te biri geçemez" dediğinde, Eroğlu, "Bunu kabul etmemiz mümkün değil" karşılığını vermişti. Türk tarafının, "Anlaşmadan yıllar sonra Türk halkı daha fazla doğurarak devletin 4'te 2'sine denk gelirse nasıl olacak?" yönündeki itirazına karşılık Hristofyas, "Sayı her zaman dörtte bir olmalı" ısrarında bulunmuştu.

4 RUM'A KARŞI BİR TÜRK

Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis önceki gün toplanan Rum Ulusal Konsey toplantısında şu ana kadar Türk tarafı ile yapılan müzakerelerde elde edilen gelişmeleri açıkladı. Anastasiadis, Türk tarafının "4'te 1 oranını" kabul ettiğini anlattı.

25 YILDA BİR DEĞERLENDİRME

Anlaşmadan sonra 25 yılda bir gözden geçirilecek sisteme göre, Türk ve Rumların nüfusu kontrol edilecek. Nüfus oranının 4'te 1'i geçmemesi sağlanacak, bu konuda federal hükümetler gerekli çalışmaları yapacak.

Şu anki Kıbrıs Türk yönetimi ise, 4'te 1 oranını, Yunanistan'dan ve Türkiye'den gelen vatandaşlar olarak değerlendiriyor. Buna göre, Türkiye'den Türk federal devletine yerleşecek sayının, nüfus oranını etkilememesi gerekecek. Aynı durum Yunanistan'dan Rum federal devletine gelecekler için de geçerli olacak.

KAMUDA YÜZDE 33 TÜRK

Garantiler ile ilgili, Kıbrıs Türk tarafının 1960 antlaşmasında geri adım attığını öne süren Rum lider, "Kıbrıs Türk tarafının da, Garantilerde asker bulundurma kısmına sıcak bakmadığını" savundu. Buna göre 1960 Garanti ve İttifak anlaşmasında bir düzenleme yapılacak ve asker bulundurma kısmı olan 'ittifak' anlaşmadan çıkarılacak. Kıbrıs Türk tarafı ise bu konuda henüz bir anlaşmanın olmadığı görüşünde. Anastasiadis ayrıca çözüm ile birlikte Kapalı Maraş'ın iade edileceğini söyledi.

ANLAŞMA ŞARTLARI

Rum lidere göre masada şu anlaşmalara varıldı:

- Kamu: Kamuda yüzde 67 Rum, yüzde 33 Türk çalışacak.

- Toprak: Kriterler görüşülüyor. (Nasıl bir haritanın ortaya çıkacağı belirlenecek)

- İç vatandaşlık: Sınırlandırmalar konulacak. Bu konuda kriter, kurucu devletin dilleri olan Türkçe veya Rumca'yı konuşabilmek olacak. İç vatandaşlığa sahip bir kişi merkezi devletin de vatandaşı olacak.

- Dönüşümlü Başkanlık: Anlaşmazlıklar sürüyor. Türk tarafı dönüşümlü başkanlığı olmazsa olmaz diyor, Rumlar karşı çıkıyor.

KANTON BÖLGE İSTEDİ

Güney Kıbrıs lideri Nikos Anastasiadis, bir çözüm sonrasında Kuzey'e geçecek Rumların yaşayabileceği 'special zone' (özel bölge) alanlarının oluşturulmasını istedi. Buna göre, Türklerin yaşadıkları bölgelere yerleşecek Rumlar için özel alanlar oluşturulacak. Başke bir değişle şehirlerde kanton bölgeler olacak. Görüşme tutanaklarında da geçen 'özel bölge' konusunda Ulusal Konsey'e bilgi veren Anastasiadis, kanton bölge konusunu aralık ayı içerisinde KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile ele alacağını açıkladı. (Kaynak: Milliyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Dimitris Hristofyas Nikos Anastasiadis Derviş Eroğlu Güney Kıbrıs Dünya Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi!
Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

500

Yorumlar (30)

umit2500Mobil-ANDROID:

Kıbrıs'ta elden gidicek tayyip başta kaldığı sürece. ..

8
18
yanıtYanıtla
kesin:

bu şekilde kıbrıs elden gitmiş olur

25
0
yanıtYanıtla
Ali:

Kıbrıs a güle güle mi diyoruz yani. Tayyip baba bir harekat yapsın alsın geri kalanını da bence

23
0
yanıtYanıtla
@@@AGA:

ADAMLAR ÜLKELERINE TOPRAK KATABILMEK ICIN SAVAS BASLATIR BIZIMKILER ELINDEKI TOPRAGI SAVASSIZ MASADA SATIYOR

19
0
yanıtYanıtla
komagene:

böyle bir anlaşma olmaz insan hukukuna aykırı köle hukuğundan özgürlük için uraşmaya benziyor ne demek her zaman 4 te 1 herkezin devleti var daha insanlar neyin peşinde özgürlükten azınlık ve köleliğe dönüş olurmu

12
0
yanıtYanıtla
ağizkalı:

bu ne kadar pazarlık ver 82 plakayı kat türkiyeye 82 ilimiz Kıbrıs bitti adamlar elin ülkesini kendine katıyor biz kıbrısı vermeye çalışıyoruz

10
0
yanıtYanıtla
Bafrali:

Bu anlasmayi yapan haindir. Eger bu Rusyaya karsi bizim yanimizda yer almalari icin amerikaya verilen bir taviz degilse namerdim.

8
1
yanıtYanıtla
Alper:

boyle anlasma mi olur dengesizlere bak. . tam tersi olacak. .

8
0
yanıtYanıtla
gerçekçiMobil-ANDROID:

ulan bu resmen kıbrısın masada rumlara verilişi

8
0
yanıtYanıtla
turkMobil-IOS:

ee biyle ikursa Turkler resmen azinlik olacak olurmu boyle sey??o kadar sehit verildi bunun icinmi??gerci bazi kibrisli turk???ler sevinmistir oyle ya rumlari daha cok sevip turkleri kotuleyenlere lafim

6
0
yanıtYanıtla
Tüm 30 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title