Haberler

Kalede Bulunan Tüneller Gizemini Koruyor

Güncelleme:

Tokat'ın Niksar ilçesinde iki yıl önce tarihi kalede bulunan gizli tüneller gizemini koruyor.

Türkiye'nin 2. büyük kalesi olan Tokat'ın Niksar ilçesindeki tarihi kalede, iki yıl önce Roma dönemine ait gizli tüneller gün ışığına çıkarılacağı günü bekliyor. Kral kızlarının Çanakçı Deresi bölgesinde bulunan hamama geçiş yapmakta kullandıkları tahmin edilen tünellerde yapılan kazı çalışmalarında bir tolastan, tonozlu girişten yola çıkarak bir yeraltı merdivenine ulaşıldı. Bu yeraltı merdiveninin kale burcuna kadar uzanan bölümü yaklaşık 30 metreyi geçiyor. Kaledeki gizli tünellerde kazı izni sonlanması ve elaman eksikliğinden dolayı ise çalışmalar durdurulmuş durumda.

ŞEHİR BAĞLANTISI ORTAYA ÇIKACAK

Niksar Belediye Başkanı Duran Yadigar, kazı çalışmaları tamamlanarak sonuçlandığında tarihi Niksar Kalesi'nin yeraltı merdiven ağıyla şehir bağlantısını da ortaya çıkarılmış olacağını söyledi.

GİZLİ MERDİVENLER AMACA HİZMET EDİYOR MU?

Yeraltı merdivenlerinin ya da bu geçitlerin kazı çalışmaları sonuçlandığında ortaya çıkacak görüntünün kale ve kentin ilişkilendirilmesine yönelik tarihi bilgileri yansıtacağını belirten Başkan Yadigar, Niksar Kalesi yeraltı merdivenlerinin Karşıbağ Mahallesi'ndeki Gregory Thauma Turgus Kilisesi ile ilişkisi olduğunu ifade ederek, "Bölgede ikamet eden yaşlıların kendi büyüklerinden duydukları söylentiler olarak değerlendirilse bile Kalenin her iki yanındaki bu gizli merdivenlerin bir amaca hizmet ettiği noktasında son kararı yine bilim insanları verecektir. Gregory Thauma Turgus Kilisesi kazı çalışmaları titizlikle sürdürülmekte. Bugün itibariyle 8 odaya ulaşılan arkeolojik kazı alanında yine Roma Dönemi yapılarına rastlayacağımızı tahmin etmekteyiz. Kazıdan sorumlu Arkeologlarımızın yapıyla ilgili bize ulaştırdığı bilgi alanda ortaya çıkan mimari yapının M.S. 300-450 yıllarına tekabül eden bir yakın uygarlığa ait olduğu gerçeği yoğunluk kazanmıştır" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Çanakçı Türkiye Tokat Roma Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (16)

KSKmustafa.aksu@hotmail.com.tr:

HABER Mİ BULAMADINIZ DA BUNU YAPTINIZ.DÜNYADAKİ HER KALENİN ALTINDA TÜNELLER VARDIR OLASI BİR SALDIRIDA TÜNELLERDEN ÖNEMLİ KİŞİLERİ KAÇIRMAK İÇİN.HADİ ANLADIK TARİH BİLMİYORSUNUZ HİÇ FİLMDEMİ İZLEMEDİNİZ BUNUN NERESİ GİZEMLİ TÜNEL YUH YAA !!

1
0
yanıtYanıtla
emin paltaeminpalta85@hotmail.com:

Haberi tam olarak anlasaydım yorum yapacaktım meee. Halen konuşan şahsın ne dediğini dudak okuyarak çözmeye çalışıyorum meeee

1
0
yanıtYanıtla
musamabegkondu@mynet.com:

sana aynen katiliyorum mee oylesine yapilmis bi haber galiba meee

yanıt0
yanıt0
Bilenlerbilalihereke@hotmail.com:

Haberi me, Pek anlamadim me. Yorumlar zaten meeeeeee! Sabah sabah bu me?

1
0
yanıtYanıtla
derin denizrengarenk_35@hotmail.com:

hay allah ya inanın sabah sabah çok güldüm yorumunuza :):):) ıyıkıde habere yorum getirmişsiniz tşk ederim benı guldurduğunuz için allahta sizi güldürsün sevgilerr

yanıt0
yanıt0
şaşkınkill_bill_1919@hotmail.com:

hakırdım

yanıt0
yanıt0
Kemal Etikanketikan@msn.com:

'Yeraltı me' ne demek yaaa???

1
0
yanıtYanıtla
medikusjonturk89@gmail.com:

bilmiyormusun me?

yanıt0
yanıt0
Cevocevahir5371@hotmail.com:

Yeraltı Merdiveni demek istemiş maksimum karakter sayısını geçmiş :) :D

yanıt0
yanıt0
mehmet yiğitmehmet@hotmail.com:

bu nasıl bir habercilik anlayışıdır ya.videodan ses gelmez,yazılar tam yazılmış degil. nedir hocam bu.

1
0
yanıtYanıtla
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title